Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Nybyggda förskolan Nygården välkomnar de första barnen

Nybyggda förskolan Nygården välkomnar de första barnen

Förskolan Nygården i Nybro är färdig att välkomna de första barnen tisdagen den 9 januari. Under måndagen välkomnades de vårdnadshavare som ville se vart de ska lämna sina barn påföljande morgon.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Cirka 130 barn kommer att ha en spännande första dag på förskolan Nygården den 9 januari. I början av december stod de nya lokalerna klara och godkända för inflytt av verksamheten. Aktiviteten har sedan dess varit hög för att få allt klart i tid till öppningsdagen.

De nybyggda lokalerna är ändamålsenliga och attraktiva med miljövänliga material samt bra ljud- och ljusmiljö, flexibla och lätta att överblicka vilket skapar trygghet både för barn och personal. Det ger en bra arbetsmiljö för personalen och en bra pedagogisk tanke där förskolan har plats för både arbete, lek och undervisning. Barnens nyfikenhet, företagsamhet och intressen stimuleras samt utvecklar barnens förmåga till att bli självständiga individer.

Förskolan är byggd i samarbete mellan AB Nybro brunn, lärande- och kulturförvaltningen samt Peab. Den är det första av Peabs modulbaserade förskolekoncept som färdigställts i Sverige. Den är helt byggd i trä med möjlighet att ta emot 144 förskolebarn och åtta avdelningar på två våningsplan.

Stor glädje inför öppningen

Rektor Åsa Nystedt med personal ser fram emot att ta emot barn och vårdnadshavare till förskolan den 9 januari.

“Arbetet med projektet kring den nya förskolan har varit roligt och utvecklande. Nu ska vi och barnen göra vårt allra bästa för att förvalta och utveckla förskolan Nygården på bästa sätt”, säger rektor Åsa Nystedt.

Även kommunstyrelsens ordförande Tobias Fagergård uttrycker sin glädje kring resultatet och förutsättningarna för barnen och personalen:

”Det är mycket glädjande att Nygården kan ta emot barn och personal i dessa nya framtidssäkrade lokaler. En investering i en ny förskola är ett stort beslut för en kommun. Därför har det varit en ren fröjd att följa arbetet med Nygården där alla inblandade har gjort ett fantastiskt arbete i allt från planering till genomförande. Alla detaljer är väl genomtänkta och den miljö som skapats ger bra förutsättningar för barnen i deras väg in i skolåldern. Jag är övertygad om att både barn och personal kommer att trivas i denna miljön”, säger Tobias Fagergård.

Lars-Gunnar Hellström, ordförande i lärandenämnden tackar alla inblandade i arbetet med förskolan:

”Det är med stor glädje som lärande- och kulturförvaltningen kan ta nya, moderna och miljöriktiga lokaler i bruk. Jag vill tacka alla som deltagit i byggprocessen för sitt stora engagemang och ser en förskola som på ett positivt sätt kan hälsa barn och personal välkomna in i framtiden”, säger Lars-Gunnar Hellström.

Det är förskoleavdelningarna vid Gammelgården och Högabergs förskolor som nu slås ihop och flyttar in på förskolan Nygården. Förskolan Gammelgårdens lokaler användes därmed för sista gången fredagen den 29 december 2023. Verksamheten för förskolan Högabergs två avdelningar har under byggtiden ägt rum i förskolan Ljunghagas lokaler.

Utelek i zoner med konst för vattenlek

Gården på förskolan är uppdelad i olika zoner för att skapa utmaningar och väcka intresse för barn i alla åldrar. I anslutning till entréerna finns det plats för utesov när barnen behöver en sovstund, en fördel eftersom forskning visar att barn som sover utomhus får minskat antal infektioner.

Konstverket “Drakungen i svampskogen” av Ian Newbery som finns på gården ger möjlighet till vattenlek under den varmare delen av året.

Bufféservering och mat lagad från grunden

Maten serveras i bufféservering på fyra “torg”, två stycken rum på respektive våningsplan, där barnen äter sina måltider i olika matlag. Under övriga tider på dagen kan ytan användas för andra aktiviteter och samlingar.

Måltidschef Maria Andersson och hennes team har arbetat tätt ihop med övriga i projektet i arbetet med förskolans tillagningskök. Köket är välutrustat med moderna maskiner för att underlätta arbetsmiljömässigt för personalen men också för att kunna laga maten från grunden så mycket som möjligt. Tillagningsköket med två kockar kommer att kunna laga mat till cirka 160 personer, barn och pedagoger.

“Kökspersonalen ser fram emot att få använda det nya köket och maskinerna. Bufféservering i två olika matlag är ett nytt sätt för oss att servera maten. Det är en bra tanke då matsalen kan göras mindre och yta istället kan användas till lek eller annan aktivitet”, säger måltidschef Maria Andersson.

Kontakta oss

Lärande & kultur

Kontakta oss gärna för frågor inom utbildning, barnomsorg och kultur.

E-post: larandeochkultur@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.