Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate
Kommunens aktivitetsansvar (KAA) för ungdomar
Ungdomar mellan 16-20 år som har Nybro kommun som sin hemkommun som avbrutit gymnasiet eller tagit studenten utan gymnasieexamen har möjlighet att få individuell hjälp och stöd av kommunens samordnare för KAA.
Stödet från KAA är frivilligt och kan se olika ut beroende på behoven. Hemkommunen ska erbjuda individuella åtgärder som syftar till att stötta dig att komma tillbaka till studier i framtiden, om det är det som du vill. Ibland kan samtal, praktikplats, arbete eller annan sysselsättning vara ett sätt att bygga det självförtroende och de erfarenheter som du behöver för att kunna välja om du vill plugga i framtiden. Hemkommunen ska hjälpa dig att hitta en väg som passar dig!
Kommunens aktivitetsansvar innebär även att varje kommun är skyldig enligt skollagen att ta reda på hur alla unga mellan 16-20 år, som är folkbokförda i kommunen, har det om dagarna. Vi behöver därför veta om du pluggar, om du jobbar eller om du skulle vilja jobba eller plugga. Klicka på länken för att svara på frågorna i vår e-tjänst.
Är du 16-20 år? Hur ser dina dagar ut just nu?
E-tjänst: Meddela din nuvarande sysselsättning
(Du måste inte ta emot stöd bara för att du svarar på frågorna. Du väljer själv om du vill ha stöd och få kontakt med våra KAA-samordnare.)
Stöd framåt för dig mellan 16-20 år
Det kan kännas snårigt att hitta studier, praktikplats eller arbete som passar för dig som är 16-20 år. Har du dessutom erfarenhet av att skolan inte har fungerat tidigare kan det kännas nästan omöjligt. Men kom ihåg: Ingen människas väg är spikrak och det finns många sätt att ta sig fram genom vuxenlivet på. Syftet med stödet enligt KAA är att hjälpa dig att hitta en väg som passar för just dig.
Det finns säkert mycket som du och dina nära kan göra på egen hand för att hitta just din väg. Här nedan kan du läsa om ett par av de olika alternativen som finns. Börja med att läsa igenom alternativen. Stanna sedan upp en stund och känn efter.
- Vad är viktigt för dig?
- Vad längtar du efter?
- Hur skulle du önska att dina dagar såg ut om ett halvår, om ett år, om fem år?
Kanske kan svaren på de frågorna hjälpa dig att hitta vilken av vägarna som skulle passa bäst för dig just nu.
Om du behöver hjälp eller har frågor är du välkommen att
kontakta våra samordnare för KAA.
Vilka vägar finns för dig? Vägledning till stöd och hjälp.
Kommunen du bor i ska stötta dig som avbrutit gymnasiet eller saknar gymnasieexamen. Syftet med stödet är bland annat att hitta en väg som gör att du kan komma tillbaka till studier på sikt. Det kan låta konstigt, men anledningen är att du genom studier får många och viktiga skydd inför framtiden. Du få exempelvis mycket större möjlighet att själv kunna välja olika vägar, utbildningar och arbeten genom livet, du får större möjlighet till ekonomisk trygghet och större skydd att klara sjukdomar och andra livskriser som kan inträffa.
Stödet från KAA är frivilligt och ser olika ut beroende på vilka behov du har. Det är du och din KAA-samordnare som arbetar tillsammans för att hitta det som passar bäst för dig. Du kan exempelvis få:
- Stödjande och motiverande samtal med KAA-samordnarna.
- Hjälp att lägga upp en plan för framtiden.
- Stöd att hitta en praktikplats som stärker dina möjligheter att börja studera igen.
- Stöd att hitta en fritidssysselsättning som ger dig ork och energi.
- Stöd att kontakta skola vård, barn- och ungdomspsykiatri, habilitering eller socialtjänst så att du får rätt hjälp för att orka studera.
Du har alltid rätt att söka arbete, praktikplats eller sommarjobb! Om du vill kan du göra det redan nu.
- Börja med att skriva ett personligt brev och ett CV som du kan använda när du söker jobb.
- Arbetsförmedlingens sida ”Platsbanken” är den största sidan som listar lediga jobb. Du kan också söka jobb genom exempelvis Blocket, Instagram och Facebook eller genom att ringa eller besöka platsen du skulle vilja jobba på direkt.
Platsbanken, Arbetsförmedlingen
Kom ihåg! Om du blir anställd har du rätt till en rimlig lön, arbetsuppgifter som passar din ålder, skyddsutrustning och annat som kan behövas för att du inte ska råka illa ut under arbetstid.
Arbetsförmedlingen har ett särskilt ansvar för att stötta unga. De erbjuder aktiviteter, exempelvis praktik eller arbetsmarknadsutbildning, som du kan läsa om på deras hemsida. Det finns vissa kriterier som man ska uppfylla för att kunna vara med i de olika aktiviteterna. Det står mer om dem på hemsidan.
- Du skriver in dig på arbetsförmedlingen samma dag som du blir arbetslös/studielös, men du kan förbereda dig redan innan genom att läsa på om deras olika aktiviteter och fundera över vilket stöd du skulle behöva från dem. Du skriver in dig på arbetsförmedlingens hemsida.
- Om du har fyllt 18 år kan du söka aktivitetsstöd (pengar) från försäkringskassan när du deltar i arbetsförmedlingens aktiviteter. Aktivitetsstödet är dock lite lägre för de som saknar gymnasieexamen. Om du har flyttat hemifrån och bor ensam kan du ha rätt till bostadsbidrag, oavsett om du är inskriven på arbetsförmedlingen eller inte.
Ekonomiskt bistånd är ett pengastöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj. Om du flyttar hemifrån och bor själv är det dina ekonomiska förutsättningar som socialtjänsten utgår ifrån.
Om du bor tillsammans med dina föräldrar eller andra vuxna lägger man ihop alla de vuxnas ekonomiska förutsättningar när man beräknar om man får stöd eller inte. Ekonomiskt bistånd består av försörjningsstöd och bistånd till livsföringen i övrigt. Regler om ekonomiskt bistånd finns i socialtjänstlagen.
Socialtjänsten har ett ansvar att stötta unga och deras familjer med andra frågor också. Det kan vara så att du har rätt till stöd från socialtjänsten om du exempelvis upplevt våld eller har erfarit missbruk. Googla på socialtjänsten i din kommun och kontakt, för att hitta telefonnummer till vart du kan vända dig med frågor.
Om den största anledningen till att du avbrutit dina studier beror på din hälsa eller erfarenheter utanför skolan kan det vara bra att söka vård och stöd. Den viktigaste anledningen att söka vård är att du själv ska få må bra. Om vården dessutom ger dig större ork, energi och kunskap om dig själv, så kan den även bidra med att studier blir lättare för dig.
Här finns tips på vart du kan vända dig för att få hjälp att hitta stöd som är rätt för dig. Ofta går det även att ta kontakt via chatt.
Problem ångest, oro och nedstämdhet
Problem med smärta, fysiska sjukdomar eller symptom
Problem med alkohol eller droger
Alkoholhjälpen/Alkohollinjen
020-84 44 48
Problem med spelande
Stödlinjen för spelare och anhöriga
020-81 91 00
Våld i hemmet, våld i en partnerrelation eller mellan vänner
Bris – barnens rätt i samhället
116111
Hedersrelaterat våld och förtryck
Linnamottagningen
020-40 70 40
Sexuella övergrepp
Ätstörningar
KAA för rektorer och yrkesverksamma
Information och anmäl studieavbrott, studieuppehåll eller hög frånvaro för 16-20-åring folkbokförd i Nybro kommun:
Kommunens aktivitetsansvar (KAA) för rektorer och yrkesverksamma
Kontakta oss
KAA-samordnare
Christopher
kaa@nybro.se
Ulrika
kaa@nybro.se
Träffa oss
Du kan träffa oss på kommunhuset Balder men vi kan också komma överens om en annan mötesplats om det känns bättre för dig!
Hjälpte den här informationen dig?
Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.