Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Redovisning av uppdraget

I uppdraget som ställföreträdare ingår att redovisa hur du sköter huvudmannens ekonomi och övriga insatser. Du redovisar ditt uppdrag i en förteckning, årsräkning/sluträkning och redogörelse till överförmyndaren. Senast den sista februari varje år ska du redovisa föregående års insatser och räkenskaper.

Årsredovisning

Senast den sista februari ska årsräkningar och redogörelser för 2022 vara inskickade till överförmyndarenheten. Som ställföreträdare får du innan jul hem ett brev från oss med instruktioner och en checklista över vilka kopior på dokument/underlag som vi vill att du skickar med tillsammans med årsräkningen och redogörelsen.

Är det något som är oklart? Har det dykt upp frågor? Eller har du mot förmodan inte fått vårt brev? Ta i så fall kontakt med din handläggare. Vi har telefontid mellan kl. 10.00-12.00 och det går även bra att lämna ett meddelande eller skicka mejl.

Digital redovisning

Du vet väl att du kan föra kassabok och skicka in årsräkningen och redogörelsen digitalt via systemet e-Wärna Go.

Logga in i E-Wärna

Instruktionsfilmer som hjälper dig att komma igång

Guide – Ställföreträdare – e-Wärna Go

Ta gärna kontakt med oss om du är intresserad av att redovisa digitalt och vill ha hjälp med att komma igång.
Det är även oss på överförmyndarenheten du kontaktar om du behöver support.

Redovisa på blankett

Blanketter för att redovisa på traditionellt sätt finns på Mina sidor. Sök på “god man” i sökrutan för att komma till rätt blanketter.

Här beskriver vi hur du gör för att fylla i årsräkningsblanketten på rätt sätt:

Anvisningar för års- och sluträkningar

Att fylla i årsräkning och sluträkning – slutlig version

Observera att du kan behöva starta ljudet på varje ny bild i presentationen (PowerPoint).

Arvode

Beslut om arvode fattas av överförmyndaren efter granskning av års- eller sluträkning. Huvudregeln är att huvudmannen betalar arvode och ersättning till ställföreträdaren.

I Överförmyndarnämndens Riktlinjer för arvode och ersättningar till ställföreträdare kan du läsa mer om bedömning av arvode och kostnadsersättning.

Vid beräkning av vem som ska betala arvode ska alla huvudmannens tillgångar och beskattningsbara inkomster räknas in. Har huvudmannen haft under 2,65 prisbasbelopp i beskattningsbar inkomst och tillgångar som understiger 2 prisbasbelopp går kommunen in och betalar arvodet. Vid dödsfall står kommunen för arvodet om huvudmannens tillgångar understiger 1 prisbasbelopp.

I de fall kommunen betalar arvode är det också kommunen som betalar skatt och sociala avgifter. I annat fall är det ställföreträdaren som betalar skatt och sociala avgifter. På Skatteverkets hemsida finns mer information om hur du som ställföreträdare går till väga för att betala skatt och avgifter samt deklarera för din huvudman. Observera att du som ställföreträdare har ansvar att se till att det finns tillgångar för att betala det egna arvodet och att du endast får betala ut arvode till sig själv efter beslut från Överförmyndarnämnden.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000