Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Nyhetsarkiv

Filtrera vad som ska visas genom att bocka ur kategorierna nedan.

Välj kategorier

Plocka upp efter din hund


Bygga, Bo & MiljöTrafik & ResorUppleva & Göra

Tack till alla er som hjälper hunden att plocka upp efter sig! Du som hundägare är ansvarig för att plocka upp efter din hund, och se till att vår stadsmiljö är trevlig att vistas ute i året om.

Vi söker familjehem


Omsorg & Hjälp

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar. De behöver komma till en familj med tid, kärlek och engagemang. Det kan vara ett hem i barnets nätverk eller någon som barnet inte känner. Ibland tillfälligt och ibland under en längre tid.

Snart stänger anmälan för att söka sommarpraktik 2021


Jobb & Företagande

Sommarpraktik är för ungdomar skrivna i Nybro kommun, går i årskurs 9 på högstadiet alternativt årskurs 1 eller 2 på gymnasiet, men som ännu inte fyllt 18 år.

Tillgång till internet och fibernät – i hela Nybro kommun


Bygga, Bo & MiljöJobb & FöretagandeKommun & Politik

Under det senaste året har pandemin visat hur viktigt bredband är i samhällets infrastruktur. Det har varit helt avgörande för distansarbete, distansundervisning och sjukvård. Välfungerande och stabilt internet är förutsättning för framtiden och en trygghet som alla ska kunna ta del av.

Språkcafé online


Omsorg & HjälpUppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Vill du öva eller lära ut svenska? Vill du samtidigt bidrar till integration på ett enkelt och roligt sätt?

Sök investeringsstöd från Klimatklivet


Bygga, Bo & MiljöJobb & Företagande

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Sök stöd för din klimatinvestering mellan 13-27 april!

Kommunfullmäktige sammanträder digitalt


Kommun & Politik

Med anledning av covid-19 och för att förhindra smittspridning håller kommunfullmäktige fortsatt sammanträden digitalt.

Dags att ansöka om kulturbidrag


Kommun & PolitikUppleva & Göra

Kulturbidrag kan sökas av kulturföreningar och hembygdsföreningar. Bidragens syfte är att uppmuntra verksamhet som bidrar till ett rikt och varierat kulturutbud. Ansökan behöver vara inne senast den 1 maj.

Avverkning av träd inför ny gång- och cykelväg i Svartbäcksmåla


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

7 april, klockan 8 så påbörjas avverkning av träd inför den nya gång- och cykelvägen i Svartbäcksmåla. Vi ber er vara lite extra uppmärksamma när ni går/kör längs vägen ner till stora parkeringen.

Offentlig upphandling – en affärsmöjlighet!


Jobb & Företagande

Missa inte en god affär? Under 2021 kör vi i gång med Upphandlingsskola för offentlig upphandling. Vi vill göra det lätt att göra rätt när det handlar om att delta i Nybro kommuns och andra offentliga upphandlingar och visa på möjligheterna. Vi kör digital livesändning genom Teams, med möjlighet till dialog och frågor.

Regionala rekommendationer för Kalmar län från 1 april


Bygga, Bo & MiljöJobb & FöretagandeKommun & PolitikOmsorg & HjälpTrafik & ResorUppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Kalmar län har just nu en hög och ökande smittspridning av covid-19. Med anledning av det kritiska läget har smittskyddsläkaren beslutat om regionala rekommendationer, som träder i kraft den 1 april. De skärpta rekommendationerna gäller alla som bor eller vistas i länet, även dig som är vaccinerad.

Påsklov 2021


Uppleva & Göra

Vecka 14 är det dags för påsklov i Nybro kommun och nu när vardagen kan se lite annorlunda ut på grund av coronaviruset så är det extra viktigt att röra på sig och att hitta på roliga saker. Här kommer några coronasäkra tips på kostnadsfria aktiviteter att göra under lovet.

Vi vädjar direkt till alla


Kommun & Politik

Smittspridningen av covid-19 har tagit ordentlig fart igen och Nybro kommun sticker tyvärr ut negativt i den senaste rapporten, med mer än en fördubbling av antalet nya fall.

Beslut om fjärr- och distansundervisning för samtliga skolor


Utbildning & Barnomsorg

Med anledning av smittläget har beslut tagits om att stänga samtliga grundskolor, gymnasieskolan samt kulturskolan.

Framgångar för Åkrahäll i Ung Företagsamhets regionfinal


Jobb & FöretagandeUtbildning & Barnomsorg

Handels- och Administrationsprogrammet vann ”Årets arbetslag” vid regionfinalen av Ung Företagsamhet. Dessutom är flera av skolans UF-företag och ytterligare två lärare kvalificerade vidare.

Earth Hour - är du med?


Bygga, Bo & MiljöKommun & PolitikUppleva & Göra

Earth Hour, 27 mars 2021, klockan 20.30-21.30! Earth Hour är världens största klimatmanifestation som sätter ljuset på klimatförändringarna och den minskande biologiska mångfalden. Är du med?

Nytt medborgarlöfte i Nybro kommun


Kommun & PolitikOmsorg & Hjälp

För att Nybro ska vara en trygg och säker kommun att bo och vistas i, samverkar kommunen och lokalpolisområde Nybro i brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Christina Davidson, kommunalråd och Lotta Petersson, lokalpolisområdeschef Nybro undertecknade idag ett medborgarlöfte för 2021.

Varning för telefonförsäljare som uppger sig för att vara Nybro kommun


Kommun & Politik

Enligt uppgift är det någon som hör av sig via telefon till boende i kommunen och påstår att de ringer från Nybro kommun angående en tävling.

Biblioteket får fart med lådcykel


Omsorg & HjälpTrafik & ResorUppleva & Göra

Den svarta lådcykeln är en nyhet på biblioteket. Lådcykeln kommer att vara fullastad med allt från böcker, tidskrifter, musik och film framöver. Så det är nog tur att den har eldrift som kan slå till, när det blir tungt att trampa.

Starta-eget-träff 5 maj


Jobb & Företagande

På vår Starta-eget-träff går vi igenom allmänna tips och lotsar dig bland organisationer, aktörer och nätverk som kan vara till hjälp vid starten av ditt företag.

Nybro får 15,5 miljoner till satsningar på cykelstråk


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

Trafikverket har beslutat att ge Nybro 15,5 miljoner. Stödet ska gå till projekt som ska främja trygga gång- och cykelbanor i stadsmiljö. Nybro kommun är en av de mindre städer som får mest ekonomiskt stöd i landet när regeringens stadsmiljöavtal tillfälligt förstärks.

Är du en av våra sommarhjältar?


Jobb & FöretagandeOmsorg & Hjälp

Till sommaren behöver vi många semestervikarier så att vår ordinarie personal får njuta av välförtjänt ledighet.

Näringslivsbroschyr på gång


Jobb & Företagande

Nybro kommun har beslutat om framställning av en näringslivsbroschyr både i tryck och i digitalform för att erbjuda en samlad presentation av företagandet.

Varning för svaga isar


Omsorg & HjälpUppleva & Göra

Vad vet du om is egentligen och kan du bedöma om det är säkert att ge sig ut på sjön? Att gå eller åka skridskor på en sjö utan kunskap, sällskap och utrustning kan vara mycket farligt. Isen kan också förändras snabbt. Att andra har varit på isen före dig är ingen garanti för att den håller.

Vädervarningar får ny modell


Trafik & Resor

Från och med april 2021 benämns SMHIs vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning. Röd varning är den allvarligaste graden.

Vem nominerar du till årets utmärkelser?


Kommun & PolitikOmsorg & HjälpUppleva & Göra

Fram till 31 mars går det att nominera pristagare inom kultur, likabehandling, landsbygdsutveckling, miljö- och klimatpris, byggnadspris, ungdomspris och eldsjälspris inom idrott och övriga.

Webbplats start på samarbete för inflyttning


Bygga, Bo & MiljöJobb & FöretagandeUtbildning & Barnomsorg

Den nya webbplatsen Flyttahit.nu markerar startskottet för en gemensam satsning för att få fler att flytta till Kalmar län.

Sportlov 2021


Uppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Vecka 8 är det är dags för sportlov i Nybro kommun. Här hittar du tips på roliga aktiviteter att göra under lovet. Tänk på att vi alla måste ta vårt ansvar och följa myndigheternas restriktioner och beslut för att minska smittspridningen av covid-19.

Inflyttningsstopp på Solgläntan


Omsorg & Hjälp

Solgläntan har finansiering år 2021 ut, sedan upphör den. För att ges möjlighet att klara en avveckling av enheten har beslut fattats om inflyttningsstopp.

Ladda elbil


Trafik & Resor

Nybro kommun har fyra offentliga laddstolpar med sammanlagt åtta stycken ladduttag.

Strömma film hemifrån


Uppleva & Göra

En nyhet hos Nybro bibliotek är att det nu går att låna strömmande film. Allt du behöver är ett bibliotekskort och internetuppkoppling. Du kan strömma till din dator, smartphone eller surfplatta.

Utbrott av fågelinfluensa i Kalmar län


Bygga, Bo & MiljöJobb & Företagande

Den 18 januari bekräftades det att en stor värphönsbesättning i länet har drabbats av fågelinfluensa. Viktigt att djurägare skyddar fjäderfä från smitta eftersom fågelinfluensa nu förekommer bland vilda fåglar. Du kan bidra till övervakningen genom att rapportera fynd av döda fåglar till SVA.

Invigning av Friluftslivets år och ny gångbro över Ljungbyån


Uppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

I år är det Friluftslivets år! "Luften är fri" är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Projektet syftar till att få fler människor att prova friluftsliv.

Fördjupad översiktsplan för Nybro stad


Bygga, Bo & MiljöKommun & PolitikTrafik & ResorUtbildning & Barnomsorg

Under sommaren genomfördes en invånardialog om framtidens Nybro stad. Resultatet av invånardialogen har nu sammanställts i en rapport.

Glöm inte att ansöka om bostadstillägg för dig själv eller för anhörig


Omsorg & Hjälp

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg.

Avverkning i Hanemåla


Bygga, Bo & Miljö

Avverkningar kommer att ske på kommunens mark i skogsområdet mellan de äldre tomterna och nybyggnationsområdet och är beräknade att påbörjas inom kort.

Parkering i Svartbäcksmåla aktivitetsområde


Uppleva & Göra

Med ökat antal besökare vill uppmärksamma dig på de parkeringsbestämmelser som gäller i vårt fantastiska Svartbäcksmåla aktivitetsområde.

Snöröjning och sandning


Trafik & Resor

Vårt mål är att vi ska hinna snöröja de större vägarna och cykellederna före morgonrusningen. Mindre mängder sand kan du som privatperson hämta kostnadsfritt på kommunens förråd.

Nybro.se blir tillgängligare


Kommun & Politik

Under julhelgen släpptes en ny omarbetad version av kommunens webbplats. Fokus i utvecklingsarbetet har legat på mobilanpassning och tillgänglighet.

Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2020


Omsorg & Hjälp

Socialstyrelsen skickar årligen ut en enkät till alla som har hemtjänst och särskilt boende i Sverige. Resultatet för 2020 visar att de äldre i Nybro kommun är överlag mer nöjda med äldreomsorgen jämfört med snittet i riket. Det är en effekt av alla medarbetares fantastiska dagliga insatser.

Vill du hjälpa en medmänniska?


Omsorg & Hjälp

Kan du tänka dig att ställa upp för en medmänniska som inte kan tillvarata sina intressen? Ofta räcker det långt med att ha ett stort hjärta, koll på läget och förmågan att göra sånt som kan vara svårt för någon annan.

Nyhetsbrev från näringslivsenheten


Jobb & Företagande

Du vet väl om att du kan prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Kameraövervakning på Nybro station


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

För att öka tryggheten för stationens personal och besökare finns nu bevakningskameror installerade i och runt stationsbyggnaden.

Nybro på andra plats i bästa tillväxt i länet


Jobb & Företagande

Nybros näringsliv fortsätter att gå bra. Företagen nyinvesterar, nyanställer och utvecklar. Ett bevis på detta är att Nybro kommun intar en hedrande andra plats i Kalmar län för Bästa Tillväxt 2020. Det är tredje året som Nybros företag tillsammans lyckas ta sig in på topplistan.

Gång- och cykelbana på Villagatan


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

Nybro kommun anlägger en 1100 m lång GC-bana (gång- och cykelbana) med bredden 3-4 m längs med Villagatans södra sida, från Tunnelgatan vid bron till Hallandsgatan där befintlig GC-bana finns. Utöver det skall upphöjningar anläggas vid samtliga korsningspunkter med bilar.

Borttagande av torp i Svartbäcksmåla friluftsområde


Bygga, Bo & Miljö

I juni 2019 tog en enig samhällsbyggnadsnämnd beslut om att ta bort de två byggnader som utgör Karpatorpet i Svartbäcksmåla friluftsområde.

Begränsade öppettider 2021


Kommun & Politik

Följande dagar har kommunens medborgarkontor och förvaltningskontor begränsade öppettider.

Lämna ett förslag eller rösta


Kommun & Politik

Nybroförslaget -här finns möjlighet att lämna in förslag om utveckling eller förändring till kommunen.  

Vattensmarta vanor året om


Bygga, Bo & Miljö

Att vi kan vrida på kranen och få rent vatten är oftast självklart för oss i Sverige. Men de senaste årens vattenbrist har visat att obegränsad vattentillgång inte är helt givet. 

Arkivens dag, Svart på vitt


Uppleva & Göra

Enligt tradition är det Arkivens dag den andra lördagen i november. I år är temat ”Svart på vitt”. I Nybro har kommunarkivet valt att skildra amatörfotografen Lisa Mattson.

Hjärtstartare


Bygga, Bo & MiljöOmsorg & HjälpUppleva & Göra

Varje dag får fler än 20 personer i Sverige plötsligt oväntat hjärtstopp. En majoritet av dessa äger rum utanför våra sjukhus. Det vill säga i våra hem, utomhus och i offentliga lokaler.