Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Nyhetsarkiv

Filtrera vad som ska visas genom att bocka ur kategorierna nedan.

Välj kategorier

Nybro kommun är bra på digital tillgänglighet


Kommun & PolitikOmsorg & Hjälp

Nybro kommun ligger i toppen när det gäller digital tillgänglighet på webben! Det visar den Inkluderingsbarometer som utförts av tillgänglighetsföretaget Funka under vecka 38 och där Nybro kommuns hemsida nybro.se kommer på en delad andra plats av totalt 1 748 offentliga webbplatser.

Inbrott på Hanemåla centralkök


Utbildning & Barnomsorg

På morgonen lördagen den 16 oktober skedde ett inbrott på Hanemåla centralkök. Vid inbrottet stals mat och cyklar.

Expansiva Nybro - Oväntade möjligheter för expansion


Jobb & Företagande

Var med oss i våra livesända frukostmöten i Pukeberg med intressanta teman. Den 4 november kör vi med temat expansiva Nybro.

Drop-in-vaccinationer


Omsorg & Hjälp

Onsdagarna den 20 och 27 oktober genomför Region Kalmar län en satsning över hela länet för att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

Omställning till en digital samhälls­byggnads­process


Bygga, Bo & Miljö

Nybro kommun deltar i den stora nationella omställningen mot en digital samhälls­byggnads­process.

Ansök om musikstipendium


Uppleva & Göra

Sök stipendium ur stiftelsen Hans Nyvalls och Ingrid Hasselström Nyvalls fond, Nyvallska musikfonden.

Nationella anhörigdagen


Omsorg & Hjälp

Den 5-6 oktober uppmärksammar vi nationella anhörigdagen. Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas Riksförbund 2005 och uppmärksammas runt om i landet på olika sätt. 

Kommande utveckling av Svartbäcksmåla - sammanställning av medborgardialog


Bygga, Bo & MiljöUppleva & Göra

Vi vill rikta ett stort TACK till allmänheten, skolor/förskolor samt föreningar som valt att svara på våra enkäter gällande Svartbäcksmålas kommande utveckling.

Arbete pågår i Alsterbro motionsspår


Uppleva & Göra

Under vecka 39 påbörjas ett arbete med att byta armaturer samt röjning i motionsspåret i Alsterbro. Detta kan medföra begränsningar i framkomligheten.

Bli Sms-livräddare


Omsorg & Hjälp

I dag ansluter sig Region Kalmar län till Sms-livräddare, ett system som larmar frivilliga livräddare till platser för ett misstänkt hjärtstopp.

Företagsklimat


Jobb & Företagande

Fortsatt gott företagsklimat i kommunen, över riksgenomsnittet men vi är så klart inte nöjda. Vi har blivit omsprungna och halkat ner i totalrankingen till plats fem i länet.

Läkemedelsverkets information om vaccinerna mot covid-19


Omsorg & Hjälp

Vaccineringen mot covid-19 pågår och intresset för vaccinerna är stort. Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför onödig oro hos många.

Regeringsbeslut om elledning mellan Nybro och Hemsjö


Bygga, Bo & MiljöKommun & Politik

Svenska kraftnät har ansökt hos Energimarknadsinspektionen om tillstånd att bygga och driva en 420 kilovolts elledning mellan Ekhyddan och Nybro och sen vidare till Hemsjö i Blekinge.

7 oktober Sociala medier – Skapa din digitala historia!


Jobb & Företagande

Var med oss i våra livesända frukostmöten i Pukeberg med intressanta teman. Den 7 oktober kör vi sociala medier som tema.

Aktivitetsrundan - Linnéasjön runt


Uppleva & Göra

Vill du göra din prommenad till en annorlunda upplevelse?

Hållbarhets­veckan 2021


Kommun & Politik

Mellan den 16 september och 22 september är det åter dags för Nybro kommuns hållbarhetsvecka. I år är temat hållbara resor för ett bättre klimat och god hälsa.

Kommun­fullmäktige 13/9


Kommun & Politik

På måndag den 13/9 är det åter dags för kommunfullmäktige som vi sänder live på vår YouTube kanal klockan 18.00. Missa inte det!

Konst runt 11-12 september


Uppleva & Göra

Den andra helgen i september öppnar 46 konstnärer upp sina ateljéer för allmänheten i Emmaboda, Nybro, Torsås och Södermöre.

Går du i solcellstankar?


Uppleva & Göra

Ta del av rundturer på solcellsanläggningar från hela landet på det digitala evenemanget Solsafari den 7 september. Det är kostnadsfritt att delta och ingen anmälan krävs!

Starta eget information


Jobb & Företagande

På våra starta eget träff går vi igenom allmänna tips och ger information om vad du ska tänka på. Vi lotsar dig bland organisationer, aktörer och nätverk som du kan behöva. Du får möjlighet att ställa frågor och kan även passa på boka individuell rådgivning.

Pride


Kommun & PolitikUppleva & Göra

Nu pågår Kalmarsund Pride och Nybro kommun uppmärksammar detta genom föreställningen "Arg Gubbe" och att flagga med pride-flaggan.

Bevattningsförbud upphör i Nybro kommun


Bygga, Bo & Miljö

Från och med onsdag 1 september upphävs bevattningsförbudet i hela kommunen för de hushåll som har kommunalt dricksvatten.

Nybro på export-Utveckling & Framgång


Jobb & Företagande

Den 2 september kör vi livesänt frukostmöte på mötesplats Pukeberg. Vi gästas bland annat  av anrika Nybroföretaget Bigso Box. Sedan starten 1963 har Bigso tillverkat förvaringslösningar tillverkade av återvunnen fiberpapp. I DAG, mer än 50 år senare, har Bigsos produkter blivit ett stort dekorativt inslag i hem och kontor i alla delar av världen, där deras exportmarknad står för över 85%.

Tillsammans gör vi en bra kommun ännu bättre!


Bygga, Bo & MiljöOmsorg & HjälpTrafik & ResorUtbildning & Barnomsorg

Nybro kommun vill erbjuda sina invånare en så bra kommun som möjligt. För att kunna göra det är det viktigt att veta hur invånarna ser på sin kommun.

Här är vinnarna i Hemestratävlingen


Uppleva & Göra

Vi säger stort grattis till Catarina Bentsrud och Andreas Jonsson som blev vinnare i sommarens tävling.

Dags för polisens årliga trygghetsmätning


Bygga, Bo & MiljöOmsorg & Hjälp

Vilka problem ser medborgarna där de bor? Känner de sig trygga när de rör sig ute på kvällarna? Bland annat detta kommer polisen tillsammans med de 58 kommunerna i polisregion Syd att undersöka i årets lokala trygghetsmätning.

Eldningsförbud upphör


Bygga, Bo & MiljöOmsorg & HjälpUppleva & Göra

Från och med 6 augusti kl 12 upphör eldningsförbudet i Nybro kommun

Samråd fördjupad översiktsplan Nybro stad 2040


Bygga, Bo & MiljöKommun & Politik

Nybro kommun har tagit fram ett förslag till fördjupad översiktsplan för Nybro stad med utblick mot 2040. Förslaget är på samråd under perioden 7 juni – 30 september 2021.

Sommarlovsaktiviteter


Uppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Det är fortfarande några veckor kvar på sommarlovet! Aktiviteterna i vårt sommarlovsprogram är helt kostnadsfria.

Klassisk musik i Hyttan


Uppleva & Göra

Den 28 juli klockan 12.00 uppträder Johannes Bolmvall från Nybro i Hyttan i Pukeberg. Instrument: piano, musik av Mozart, Rosenberg och Haydn.

Nu går det återigen bra att bada i Linneasjön


Uppleva & Göra

Från och med 15 juli hävs avrådan om bad i Linnéasjön. Det senaste vattenproverna visar att vattnet vid badplatsen vid Strandvägen är tjänligt med anmärkning och att vattnet vid campingens badplats är tjänligt utan anmärkning. Kommunen avråder därför inte längre från bad.

Var vattensmart och spara vatten


Bygga, Bo & MiljöUppleva & Göra

Tack för att du behåller dina goda vattenvanor året runt! Vattnet räcker till oss alla om vi bara gör lite mer som kamelerna och hushåller med vattnet. Behåll därför dina goda vattenvanor året runt.

Innovativ sanering i Glasriket


Jobb & Företagande

Den 8 juli genomfördes en smälta av glas i stor skala på Målerås Glasbruk. Målet är att separera det giftiga blyet ur skärv från glasbruksdeponier och på så sätt hitta sätt att återvinna glasmassan.

3 vandringsleder på 7 dagar


Uppleva & Göra

Upptäck Nybro kommuns fantastiska leder i sommar. Även i år kan du som hemestrar i Nybro kommun vara med och tävla om fina priser. Med i konceptet är Orrefors vandringsled, Örsjö vandringsled och Gråstensmon i Målerås. Vecka 27-32 vandrar vi så det ryker!

Bada säkert i sommar


Omsorg & HjälpUppleva & Göra

Vatten är fantastiskt! Samtidigt är vatten skoningslöst och det finns en del att tänka på när du befinner dig i och kring vatten. Här är några nyttiga och viktiga tips att tänka på när du är i vatten, för att du ska kunna bada säkert i sommar.

Nya skolor i Nybro kommun


Utbildning & Barnomsorg

De närmaste åren planeras tre större byggprojekt inom Lärande- och kulturförvaltningen.

Jordbruksverket varnar för afrikansk svinpest


Bygga, Bo & MiljöTrafik & ResorUppleva & Göra

Jordbruksverket varnar allmänheten afrikansk svinpest. Allmänheten kan hjälpa till att förhindra att sjukdomen sprids till Sverige genom att slänga matrester i soptunnan och inte i naturen.

Nu gäller bevattningsförbud


Bygga, Bo & MiljöOmsorg & Hjälp

Från den 21 juni gäller bevattningsförbud i hela Nybro kommun. Förbudet gäller tills vidare.

Sjuka almträd tas bort vid stationen


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

Almarna vid stationen i Nybro stad har fått almsjuka och måste sågas ner. Arbetet planeras att utföras under slutet av juni. Kommunen planerar att förnya platsen med annan växtlighet/träd framöver.

Näringslivsstrategi – klimat att växa i 2021- 2024


Jobb & Företagande

Under våren har vi arbetat med att revidera näringslivsstrategin för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Nu är förslaget klart och vi vill gärna ta del av era synpunkter. Näringslivsstrategin är Nybro kommuns styrdokument som på ett övergripande sätt beskriver, arbetsinriktningen för hur kommunens organisation ska arbeta långsiktigt i syfte att förverkliga kommunfullmäktiges vision och mål.

Nu gasar kommunen på


Bygga, Bo & MiljöKommun & PolitikTrafik & Resor

Nybro kommun har nu köpt in den första biogasbilen, och fler är på väg. Att satsa på bilar som drivs av förnybara drivmedel är en del som kommunen arbetar med för att minska sin klimatpåverkan. Biogas är ett närproducerat och hållbart bränsle som tillverkas bland annat av våra matrester och gödsel.

Ta gärna en påse och plocka lite skräp!


Bygga, Bo & MiljöUppleva & Göra

Nybro kommun har placerat ut en så kallad påsholk vid Orrefors vandringsled. Den är till för den som är ute vandrar och vill hjälpa till att minska nedskräpning.

Kallelse till kommunfullmäktige


Kommun & Politik

Kommunfullmäktige sammanträder måndag 14 juni. Det hålls digitalt för att förhindra smittspridning av covid-19.

Pristagare kommunens utmärkelser 2021


Bygga, Bo & MiljöJobb & FöretagandeKommun & PolitikOmsorg & HjälpTrafik & ResorUppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Nu har kommunens utmärkelser för 2021 delats ut. Varje år delar Nybro kommun ut utmärkelser till personer, företag och föreningar inom kommunen som gjort insatser värda att uppmärksamma. Genom premieringar vill vi inspirera till fortsatt framåtanda och nytänkande.

Dykning av badplatser


Uppleva & Göra

Under helgen vecka 22 kommer dykare från Dykarklubben Kalmarsund att kontrollera botten på de kommunala badplatserna i Nybro kommun.

Äntligen är den nya bokbussen här!


Kommun & PolitikTrafik & ResorUppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Snart rullar den ut på vägarna i kommunen. En helt unik bokbuss, utrustad med ny teknik och nya möjligheter. Precis som tidigare är den lastad med böcker. Men den går också att anpassa och använda till sagostunder, teater, föreläsningar med mera.

Invigning Discgolfbana Svartbäcksmåla


Uppleva & Göra

Nu är det snart dags! Den 6 juni kommer Kenneth Petersson, ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden, att officiellt inviga vår nya 18-håls discgolfbana i Svartbäcksmåla.

10 naturreservat i Nybro kommun


Uppleva & Göra

Under 2020 var det många som hittade ut till våra skyddade områden. Har du upptäckt de tio naturreservat som finns i Nybro kommun?

De striktare regionala rekommendationerna lättas från och med 31 maj


Bygga, Bo & MiljöJobb & FöretagandeKommun & PolitikOmsorg & HjälpTrafik & ResorUppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Den enda kvarvarande rekommendationen är att munskydd ska användas på alla arbetsplatser där en medarbetare konstaterats smittad och gäller till den 31 augusti 2021.

Deklarationen för stark demokrati


Kommun & Politik

Alla Kalmar läns kommuner, Länsstyrelsen Kalmar län, Region Kalmar län, Kalmar läns museum har undertecknat Deklaration för en stark demokrati, som har tagits fram av kommittén Demokratin 100 år.

Hittaut i Nybro


Uppleva & Göra

Friluftslivets år fortsätter! Upptäck din närmiljö i Nybro kommun med Hittaut. En aktivitet som alla kan delta i utifrån sina egna förutsättningar. Ta med kartan på promenaden, löprundan eller cykelturen eller registrera dina checkpoints direkt i appen.

Lekplatser inom Nybro kommun


Bygga, Bo & MiljöUppleva & Göra

Läs om vad som gäller angående kommunens lekplatser, kommunens lekplatsprogram och vad du själv kan göra om du upptäcker fel.

Vad gäller på Storgatan och Centrum?


Jobb & Företagande

Kommunen får många frågor gällande Storgatan och centrum och här svarar vi på några vanliga frågor

Nybro klättar på listan över Sveriges bästa miljökommuner


Bygga, Bo & MiljöKommun & Politik

I år fick Nybro sin bästa placering hittills. Nybro hamnar på plats 28 i kategorin mindre städer och landsbygdskommuner som presenteras av Aktuell Hållbarhet.

Fixare med syfte att förebygga fallolyckor


Omsorg & Hjälp

Behöver du praktisk hjälp i hemmet kan du vända dig till kommunens fixare. Fixaren utför enklare uppgifter hos dig som har svårt att klara det på egen hand.

Är du en av våra sommarhjältar?


Jobb & FöretagandeOmsorg & Hjälp

Vi söker dig som gillar människor, är nyfiken och nytänkande. Och framför allt vill du ha roligt, utvecklas och arbeta med något som gör skillnad!

Bidrag till sommarlovsaktiviteter


Uppleva & Göra

Behovet av meningsfulla aktiviteter på fritiden är stort bland barn och unga, särskilt nu under rådande pandemi. Under 2021 finns möjligheten att söka lovbidrag för att skapa kostnadsfria aktiviteter under sommarlovet.

Påverka framtidens Svartbäcksmåla aktivitetsområde


Kommun & PolitikTrafik & ResorUppleva & Göra

Fram till 13 juni går det att besvara en enkät om Svartbäcksmåla aktivitetsområde. Enkäten görs i samband med att Nybro kommun ska ta fram en långsiktig handlingsplan för utvecklingen av Svartbäcksmåla aktivitetsområde.

Kompletterande restriktioner för sport- och idrottsanläggningar


Uppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Från och med 30 april och tills vidare gäller kompletterande restriktioner för samtliga kommunala sport- och idrottsanläggningar i syfte att minska smittspridningen av covid-19.

Kronprinsessparet på digitalt besök i Nybro


Jobb & FöretagandeKommun & Politik

Torsdagen den 29 april fick Nybro kommun celebert digitalt besök av Kronprinsessan och Prins Daniel. Fokus under videomötet var pandemins påverkan på Nybro.

Ingen vanlig valborg


Bygga, Bo & MiljöUppleva & Göra

Det arrangeras inget traditionsenligt valborgsfirande med stöd från Nybro kommun i år. Det är ett tråkigt, men nödvändigt, beslut som även i år beror på smittspridningen av coronaviruset covid-19.

Gräsmattor som gynnar biologisk mångfald


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

Nybro kommun jobbar för att hitta lösningar för att ekosystem ska behålla sina funktioner och för att den biologiska mångfalden ska kunna bibehållas och öka till en hållbar nivå. Både i våra naturreservat och i förvaltningen av våra parker och skogar.

Livsfarligt att beträda spåren


Trafik & Resor

Trafikverket meddelar stora problem med att ungdomar befunnit sig på och nära järnvägen i Nybro. Det är fullständigt livsfarligt!

På gång i Svartbäcksmåla


Bygga, Bo & MiljöUppleva & Göra

Vi har många projekt i Svartbäcksmåla under våren och ber er att ha överseende med att det kan vara lite stökigt under vissa perioder.

Ta hand om varandra och naturen


Uppleva & Göra

Naturen är till för alla och just nu är den extra viktig för många. Den ger oss möjlighet till återhämtning, bättre hälsa och även till möten med släktingar och vänner som inte kan ske som vanligt.

Sjuka träd tas bort


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

Flera almar i Nybro stad har fått almsjukan och måste sågas ner. Arbetet påbörjas under slutet av april.

Plocka upp efter din hund


Bygga, Bo & MiljöTrafik & ResorUppleva & Göra

Tack till alla er som hjälper hunden att plocka upp efter sig! Du som hundägare är ansvarig för att plocka upp efter din hund, och se till att vår stadsmiljö är trevlig att vistas ute i året om.

Vi söker familjehem


Omsorg & Hjälp

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar. De behöver komma till en familj med tid, kärlek och engagemang. Det kan vara ett hem i barnets nätverk eller någon som barnet inte känner. Ibland tillfälligt och ibland under en längre tid.

Sommarpraktik 2021


Jobb & Företagande

Sommarpraktik är för ungdomar skrivna i Nybro kommun, går i årskurs 9 på högstadiet alternativt årskurs 1 eller 2 på gymnasiet, men som ännu inte fyllt 18 år.

Tillgång till internet och fibernät – i hela Nybro kommun


Bygga, Bo & MiljöJobb & FöretagandeKommun & Politik

Under det senaste året har pandemin visat hur viktigt bredband är i samhällets infrastruktur. Det har varit helt avgörande för distansarbete, distansundervisning och sjukvård. Välfungerande och stabilt internet är förutsättning för framtiden och en trygghet som alla ska kunna ta del av.

Språkcafé online


Omsorg & HjälpUppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Vill du öva eller lära ut svenska? Vill du samtidigt bidrar till integration på ett enkelt och roligt sätt?

Sök investeringsstöd från Klimatklivet


Bygga, Bo & MiljöJobb & Företagande

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Sök stöd för din klimatinvestering mellan 13-27 april!

Dags att ansöka om kulturbidrag


Kommun & PolitikUppleva & Göra

Kulturbidrag kan sökas av kulturföreningar och hembygdsföreningar. Bidragens syfte är att uppmuntra verksamhet som bidrar till ett rikt och varierat kulturutbud. Ansökan behöver vara inne senast den 1 maj.

Avverkning av träd inför ny gång- och cykelväg i Svartbäcksmåla


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

7 april, klockan 8 så påbörjas avverkning av träd inför den nya gång- och cykelvägen i Svartbäcksmåla. Vi ber er vara lite extra uppmärksamma när ni går/kör längs vägen ner till stora parkeringen.

Offentlig upphandling – en affärsmöjlighet!


Jobb & Företagande

Missa inte en god affär? Under 2021 kör vi i gång med Upphandlingsskola för offentlig upphandling. Vi vill göra det lätt att göra rätt när det handlar om att delta i Nybro kommuns och andra offentliga upphandlingar och visa på möjligheterna. Vi kör digital livesändning genom Teams, med möjlighet till dialog och frågor.

Påsklov 2021


Uppleva & Göra

Vecka 14 är det dags för påsklov i Nybro kommun och nu när vardagen kan se lite annorlunda ut på grund av coronaviruset så är det extra viktigt att röra på sig och att hitta på roliga saker. Här kommer några coronasäkra tips på kostnadsfria aktiviteter att göra under lovet.

Vi vädjar direkt till alla


Kommun & Politik

Smittspridningen av covid-19 har tagit ordentlig fart igen och Nybro kommun sticker tyvärr ut negativt i den senaste rapporten, med mer än en fördubbling av antalet nya fall.

Beslut om fjärr- och distansundervisning för samtliga skolor


Utbildning & Barnomsorg

Med anledning av smittläget har beslut tagits om att stänga samtliga grundskolor, gymnasieskolan samt kulturskolan.

Framgångar för Åkrahäll i Ung Företagsamhets regionfinal


Jobb & FöretagandeUtbildning & Barnomsorg

Handels- och Administrationsprogrammet vann ”Årets arbetslag” vid regionfinalen av Ung Företagsamhet. Dessutom är flera av skolans UF-företag och ytterligare två lärare kvalificerade vidare.

Earth Hour - är du med?


Bygga, Bo & MiljöKommun & PolitikUppleva & Göra

Earth Hour, 27 mars 2021, klockan 20.30-21.30! Earth Hour är världens största klimatmanifestation som sätter ljuset på klimatförändringarna och den minskande biologiska mångfalden. Är du med?

Nytt medborgarlöfte i Nybro kommun


Kommun & PolitikOmsorg & Hjälp

För att Nybro ska vara en trygg och säker kommun att bo och vistas i, samverkar kommunen och lokalpolisområde Nybro i brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Christina Davidson, kommunalråd och Lotta Petersson, lokalpolisområdeschef Nybro undertecknade idag ett medborgarlöfte för 2021.

Varning för telefonförsäljare som uppger sig för att vara Nybro kommun


Kommun & Politik

Enligt uppgift är det någon som hör av sig via telefon till boende i kommunen och påstår att de ringer från Nybro kommun angående en tävling.

Biblioteket får fart med lådcykel


Omsorg & HjälpTrafik & ResorUppleva & Göra

Den svarta lådcykeln är en nyhet på biblioteket. Lådcykeln kommer att vara fullastad med allt från böcker, tidskrifter, musik och film framöver. Så det är nog tur att den har eldrift som kan slå till, när det blir tungt att trampa.

Starta-eget-träff 5 maj


Jobb & Företagande

På vår Starta-eget-träff går vi igenom allmänna tips och lotsar dig bland organisationer, aktörer och nätverk som kan vara till hjälp vid starten av ditt företag.

Nybro får 15,5 miljoner till satsningar på cykelstråk


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

Trafikverket har beslutat att ge Nybro 15,5 miljoner. Stödet ska gå till projekt som ska främja trygga gång- och cykelbanor i stadsmiljö. Nybro kommun är en av de mindre städer som får mest ekonomiskt stöd i landet när regeringens stadsmiljöavtal tillfälligt förstärks.

Näringslivsbroschyr på gång


Jobb & Företagande

Nybro kommun har beslutat om framställning av en näringslivsbroschyr både i tryck och i digitalform för att erbjuda en samlad presentation av företagandet.

Varning för svaga isar


Omsorg & HjälpUppleva & Göra

Vad vet du om is egentligen och kan du bedöma om det är säkert att ge sig ut på sjön? Att gå eller åka skridskor på en sjö utan kunskap, sällskap och utrustning kan vara mycket farligt. Isen kan också förändras snabbt. Att andra har varit på isen före dig är ingen garanti för att den håller.

Vädervarningar får ny modell


Trafik & Resor

Från och med april 2021 benämns SMHIs vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning. Röd varning är den allvarligaste graden.

Vem nominerar du till årets utmärkelser?


Kommun & PolitikOmsorg & HjälpUppleva & Göra

Fram till 31 mars går det att nominera pristagare inom kultur, likabehandling, landsbygdsutveckling, miljö- och klimatpris, byggnadspris, ungdomspris och eldsjälspris inom idrott och övriga.

Webbplats start på samarbete för inflyttning


Bygga, Bo & MiljöJobb & FöretagandeUtbildning & Barnomsorg

Den nya webbplatsen Flyttahit.nu markerar startskottet för en gemensam satsning för att få fler att flytta till Kalmar län.

Sportlov 2021


Uppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

Vecka 8 är det är dags för sportlov i Nybro kommun. Här hittar du tips på roliga aktiviteter att göra under lovet. Tänk på att vi alla måste ta vårt ansvar och följa myndigheternas restriktioner och beslut för att minska smittspridningen av covid-19.

Inflyttningsstopp på Solgläntan


Omsorg & Hjälp

Solgläntan har finansiering år 2021 ut, sedan upphör den. För att ges möjlighet att klara en avveckling av enheten har beslut fattats om inflyttningsstopp.

Ladda elbil


Trafik & Resor

Nybro kommun har fyra offentliga laddstolpar med sammanlagt åtta stycken ladduttag.

Strömma film hemifrån


Uppleva & Göra

En nyhet hos Nybro bibliotek är att det nu går att låna strömmande film. Allt du behöver är ett bibliotekskort och internetuppkoppling. Du kan strömma till din dator, smartphone eller surfplatta.

Utbrott av fågelinfluensa i Kalmar län


Bygga, Bo & MiljöJobb & Företagande

Den 18 januari bekräftades det att en stor värphönsbesättning i länet har drabbats av fågelinfluensa. Viktigt att djurägare skyddar fjäderfä från smitta eftersom fågelinfluensa nu förekommer bland vilda fåglar. Du kan bidra till övervakningen genom att rapportera fynd av döda fåglar till SVA.

Invigning av Friluftslivets år och ny gångbro över Ljungbyån


Uppleva & GöraUtbildning & Barnomsorg

I år är det Friluftslivets år! "Luften är fri" är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Projektet syftar till att få fler människor att prova friluftsliv.

Fördjupad översiktsplan för Nybro stad


Bygga, Bo & MiljöKommun & PolitikTrafik & ResorUtbildning & Barnomsorg

Under sommaren genomfördes en invånardialog om framtidens Nybro stad. Resultatet av invånardialogen har nu sammanställts i en rapport.

Glöm inte att ansöka om bostadstillägg för dig själv eller för anhörig


Omsorg & Hjälp

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg.

Avverkning i Hanemåla


Bygga, Bo & Miljö

Avverkningar kommer att ske på kommunens mark i skogsområdet mellan de äldre tomterna och nybyggnationsområdet och är beräknade att påbörjas inom kort.

Parkering i Svartbäcksmåla aktivitetsområde


Uppleva & Göra

Med ökat antal besökare vill uppmärksamma dig på de parkeringsbestämmelser som gäller i vårt fantastiska Svartbäcksmåla aktivitetsområde.

Snöröjning och sandning


Trafik & Resor

Vårt mål är att vi ska hinna snöröja de större vägarna och cykellederna före morgonrusningen. Mindre mängder sand kan du som privatperson hämta kostnadsfritt på kommunens förråd.

Nybro.se blir tillgängligare


Kommun & Politik

Under julhelgen släpptes en ny omarbetad version av kommunens webbplats. Fokus i utvecklingsarbetet har legat på mobilanpassning och tillgänglighet.

Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2020


Omsorg & Hjälp

Socialstyrelsen skickar årligen ut en enkät till alla som har hemtjänst och särskilt boende i Sverige. Resultatet för 2020 visar att de äldre i Nybro kommun är överlag mer nöjda med äldreomsorgen jämfört med snittet i riket. Det är en effekt av alla medarbetares fantastiska dagliga insatser.

Vill du hjälpa en medmänniska?


Omsorg & Hjälp

Kan du tänka dig att ställa upp för en medmänniska som inte kan tillvarata sina intressen? Ofta räcker det långt med att ha ett stort hjärta, koll på läget och förmågan att göra sånt som kan vara svårt för någon annan.

Nyhetsbrev från näringslivsenheten


Jobb & Företagande

Du vet väl om att du kan prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Kameraövervakning på Nybro station


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

För att öka tryggheten för stationens personal och besökare finns nu bevakningskameror installerade i och runt stationsbyggnaden.

Nybro på andra plats i bästa tillväxt i länet


Jobb & Företagande

Nybros näringsliv fortsätter att gå bra. Företagen nyinvesterar, nyanställer och utvecklar. Ett bevis på detta är att Nybro kommun intar en hedrande andra plats i Kalmar län för Bästa Tillväxt 2020. Det är tredje året som Nybros företag tillsammans lyckas ta sig in på topplistan.

Gång- och cykelbana på Villagatan


Bygga, Bo & MiljöTrafik & Resor

Nybro kommun anlägger en 1100 m lång GC-bana (gång- och cykelbana) med bredden 3-4 m längs med Villagatans södra sida, från Tunnelgatan vid bron till Hallandsgatan där befintlig GC-bana finns. Utöver det skall upphöjningar anläggas vid samtliga korsningspunkter med bilar.

Borttagande av torp i Svartbäcksmåla friluftsområde


Bygga, Bo & Miljö

I juni 2019 tog en enig samhällsbyggnadsnämnd beslut om att ta bort de två byggnader som utgör Karpatorpet i Svartbäcksmåla friluftsområde.

Lämna ett förslag eller rösta


Kommun & Politik

Nybroförslaget -här finns möjlighet att lämna in förslag om utveckling eller förändring till kommunen.  

Vattensmarta vanor året om


Bygga, Bo & Miljö

Att vi kan vrida på kranen och få rent vatten är oftast självklart för oss i Sverige. Men de senaste årens vattenbrist har visat att obegränsad vattentillgång inte är helt givet. 

Arkivens dag, Svart på vitt


Uppleva & Göra

Enligt tradition är det Arkivens dag den andra lördagen i november. I år är temat ”Svart på vitt”. I Nybro har kommunarkivet valt att skildra amatörfotografen Lisa Mattson.

Hjärtstartare


Bygga, Bo & MiljöOmsorg & HjälpUppleva & Göra

Varje dag får fler än 20 personer i Sverige plötsligt oväntat hjärtstopp. En majoritet av dessa äger rum utanför våra sjukhus. Det vill säga i våra hem, utomhus och i offentliga lokaler.