Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate
Frivilliga uppdrag
Vill du göra skillnad i en annan människas liv? Då kan det passa dig att hjälpa till med frivilliga uppdrag. Din insats betyder mycket för den du träffar och det ger massor tillbaka.
Det kan handla om vardagliga saker som allt ifrån att gå på bio tillsammans, att ge trygghet under uppväxten eller att hjälpa till med den privata ekonomin.
Ett familjehem har tid, kärlek och engagemang att öppna upp sitt hem för ett barn som behöver det. Det kan vara ett hem i barnets nätverk eller någon som barnet inte känner. Ibland tillfälligt och ibland under en längre tid. Att vara familjehem innebär att ta emot ett barn eller en ungdom i sin familj på heltid.
Barn och ungdomar som blir placerade i familjehem har levt under olika former av missförhållanden i sitt hem. Som en följd av detta har de omfattande behov av trygga och stabila vuxna och en stabil hemmiljö där de kan utvecklas på ett gynnsamt sätt.
Du som funderar på att bli eller redan är familjehem och funderar vilken kommun du ska erbjuda dina tjänster bör veta att i Nybro finns det ett team, Familjehemsteamet. Av detta team får du i din roll vägledning, stöd, utbildning och möjlighet att träffa andra familjehem. Familjehemsteamet har även hand om umgängen mellan barn och deras föräldrar, samt jobbar med förändringsarbete och reflekterande samtal tillsammans med barnets föräldrar. Detta ger en sammanhållen vårdkedja kring det placerade barnet. Utöver detta har barnet en egen handläggare som ansvarar för myndighetsutövning och uppföljning.
Ambitionen är att skapa goda förutsättningar för “det tredelade föräldraskapet”. För placerade barn har just det tredelade föräldraskapet där gott samarbete råder mellan familjehemmet, föräldrarna och socialtjänsten påvisats som en skyddande faktor för det placerade barnet.
På Min insats kan du läsa om hur det kan vara att göra olika insatser för barn såsom familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson eller godman.
På FamiljehemSverige.se kan du både testa din lämplighet och anmäla ditt intresse för att bli familjehem eller jourhem i Nybro kommun.
Att vara jourhem innebär att du med mycket kort varsel kan ta emot ett eller flera barn i ditt hem och ge dem en trygg miljö under en begränsad tid. Ett jourhemsuppdrag är ett heltidsengagemang och det förutsätter att en förälder är hemma på heltid.
Vi ser gärna att ni har tidigare erfarenheter av barn eller som familjehem. Som jourhem skrivs ett avtal där du eller ni förbinder er att fortlöpande ta emot barn upp till 18 år som behöver placeras. Jourhemmet är kontrakterat och ersätts med ett arvode motsvarande en heltidslön även när inget barn är placerat.
Kontakta våra familjehemsrekryterare så får du veta mer hur det fungerar.
Telefon: 0481-450 00 vxl
E-post: familjehemsrekrytering@nybro.se
På Min insats kan du läsa om hur det kan vara att göra olika insatser för barn såsom familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson eller godman.
På FamiljehemSverige.se kan du både testa din lämplighet och anmäla ditt intresse för att bli familjehem eller jourhem i Nybro kommun.
Att vara kontaktfamilj innebär att du som privatperson tar emot ett barn eller en ungdom i ditt hem på din fritid med viss regelbundenhet beroende på dina förutsättningar och barnets behov. Det är ett betydelsefullt och uppskattat stöd i barnets liv och fungerar som en extra familj.
Individ- och familjeförvaltningen försöker i största möjliga mån matcha din erfarenhet och din familjebild med det barn eller ungdom som kommer till dig. När barnet eller ungdomen vistas hos dig och din familj blir den delaktig i era aktiviteter och vardagsliv. Många barn och familjer behöver avlastning i vardagen och ett barn eller ungdom kan behöva andra trygga vuxna i sin omgivning när de inte har ett nätverk omkring sig.
Att vara kontaktperson innebär att du på din fritid träffar ett barn eller ungdom med en viss regelbundenhet och att ni gör aktiviteter tillsammans. Du blir en extra vuxen att vända sig till och genom din insats avlastar och kompletterar det som ungdomen får av sina föräldrar.
För att bli godkänd som kontaktfamilj eller kontaktperson genomförs först en utredning tillsammans med dig. Som uppdragstagare hos Individ- och familjeförvaltningen får du ett arvode för ditt uppdrag och en omkostnadsersättning för mat och aktiviteter kopplat till ditt uppdrag.
På Min insats kan du läsa om hur det kan vara att göra olika insatser för barn såsom familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson eller godman.
Vill du göra skillnad i en annan människas liv? Då kan uppdraget kontaktperson för personer med funktionsnedsättning vara något för dig.
Vad innebär uppdraget kontaktperson?
Kontaktperson är en medmänniska som har tid, engagemang och intresse för person med funktionsnedsättning, barn, ungdom eller vuxen. En kontaktperson ägnar några timmar per vecka/månad av sin fritid till att umgås med person som har behov av att vidga sitt sociala nätverk och sin fritidssysselsättning. Uppdraget innebär att ni tillsammans planerar aktiviteter utifrån den enskildes önskemål, intressen och behov till exempel att gå på bio, träna, fika, promenera etc. Vanligtvis träffas ni 2–4 gånger i månaden. Uppdraget utförs på fritiden och ersättning ges i form av arvode efter SKL:s riktlinjer.
Vad krävs för att bli kontaktperson?
Det ställs inga krav på någon särskild utbildning, däremot är det viktigt att du som kontaktperson har ett genuint intresse för andra människor och inger trygghet i främmande miljöer. Fokus ligger på att du och den person du är kontaktperson för trivs ihop. Du bör räkna med att ditt uppdrag sträcker sig över en tid, minst ett år.
Så går det till
Anmäl ditt intresse via vår e-tjänst eller telefon. Vi kontaktar sedan dig för att få veta mer om dig och för att kunna matcha dig med rätt uppdrag och person. Därefter träffas vi i ett möte tillsammans med personen du är tänkt att bli kontaktperson till, för att se om ni kan trivas ihop. När och om vi kommer fram till att du blir kontaktperson för personen, skrivs ett avtal på ett år där det framgår vad ni ska göra under träffarna och hur ofta ni ska ses.
Kontaktuppgifter:
Susanne Hult
Enhetschef
Nybro kommun, Individ och familjeförvaltningen
susanne.hult@nybro.se
0481-450 00 vxl
Är du en person som är noggrann, har koll på vardagsekonomi och är bra på att leta information, då kan du bli god man.
Att vara god man är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag. Du hjälper en person att få en välfungerande vardag, bevaka personens intressen och rättigheter.
Vi är fyra kommuner som samverkar och vi är i behov av fler gode män i Nybro, Emmaboda, Torsås och Uppvidinge kommun.
https://nybro.se/wp-content/uploads/2024/01/broschyr-Uppdraget-som-god-man-eller-forvaltare.pdf
Vad krävs för att bli god man?
Som god man är du över 18 år, omtänksam och ansvarsfull. Du kan ha vilket jobb som helst eller vara pensionär. Du behöver ha kunskap om hur samhället fungerar och behärska det svenska språket. Som god man är du strukturerad med initiativförmåga och kan bemöta personen och aktörerna kring hen på ett bra sätt. Du måste även klara av att sköta en privatekonomi och redovisa den.
Vad är mitt uppdrag som god man?
Som god man hjälper du en person, din så kallade huvudman, med sådant som hen inte klarar av att sköta på egen hand. Den person som du kommer att hjälpa har behov av god man på grund av sjukdom, psykisk ohälsa eller försvagad hälsa.
Som god man kan du kan ha tre typer av uppgifter:
- att sköta din huvudmans kontakter med myndigheter
- att sköta din huvudmans ekonomi, ta hand om inkomst, betala räkningar och ta hand om eventuella fastigheter och värdehandlingar. Du ska också redovisa ekonomin till överförmyndarnämnden
- att se till att boendet är bra och att beviljad hjälp från samhället fungerar. Det är den gode mannens uppdrag att se till att huvudmannen har en meningsfull fritid och att du besöker hen minst en gång i månaden
Du ska alltid handla utifrån huvudmannens bästa. Som god man behöver du vanligen ha huvudmannens samtycke innan du agerar.
Hur blir jag god man?
Anmäl ditt intresse att bli god man via vår e-tjänst God man – Intresseanmälan
Överförmyndarnämnden kontrollerar därefter vilka uppgifter som finns om dig i kronofogdemyndighetens register, socialregistret och i polisens belastningsregister. Genom kontrollen ser vi om du har ordnad ekonomi och om du är lämplig som god man. Om överförmyndarnämnden tycker att du skulle passa som god man kontaktas du och en intervju bokas. Som god man får du ekonomisk ersättning.
På Min insats kan du läsa om hur det kan vara att göra olika insatser för barn såsom familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson eller godman.
På FamiljehemSverige.se kan du både testa din lämplighet och anmäla ditt intresse för att bli familjehem eller jourhem i Nybro kommun.
Anmäl ditt intresse för att bli familjehem, kontaktfamilj, kontakperson eller god man genom våra e-tjänster
Frivilliga uppdrag – Familjehem, Kontaktfamilj & Kontaktperson
Frivilliga uppdrag – Kontaktperson för personer med funktionsnedsättning
Hjälpte den här informationen dig?
Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.