Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate
Livsmedelskontroll och egenkontroll
Miljö- och byggnämnden utför livsmedelskontroller hos livsmedelsföretag för att kontrollera att lagar följs.
Livsmedelskontroll
Kontrollerna kan både vara planerade och händelsestyrda exempelvis efter ett klagomål eller för uppföljning av avvikelser. Ibland tas prov på livsmedlen, till exempel vid utredning av misstänkt matförgiftning och i samband med vissa projekt. Livsmedelskontrollerna är oftast oanmälda och sker enligt Miljö- och byggnämndens beslutade kontrollplan.
Hur ofta kontrollerna utförs av en verksamhet beror på vilken risk som förknippas med verksamheten, det vill säga vilken riskklass verksamheten är placerad inom.
Om miljö- och byggnämnden under en kontroll upptäcker att en livsmedelsverksamhet har avvikelser som måste åtgärdas, måste verksamheten betala timavgift för en uppföljande kontroll. I de fall nämnden tar emot klagomål, misstänkt matförgiftning eller en misstänkt allergireaktion, görs alltid en utredning i någon form. I många fall görs en kontroll på plats i form av en inspektion. Om klagomålet eller den misstänkta matförgiftningen eller allergin anses vara befogad, kommer en timavgift att tas ut.
Egenkontroll
Det är du som företagare som ansvarar för att den mat du tillverkar, serverar och säljer är säker och att konsumenten inte blir lurad eller vilseledd.
Alla som har en verksamhet där livsmedel hanteras eller säljs måste ha ett system för livsmedelssäkerhet/egenkontroll. Systemet för egenkontroll ska beskriva alla de rutiner, den dokumentation och de journaler som behövs i din anläggning för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav.
Tips och information för egenkontroll
Att göra ett egenkontrollprogram för livsmedel
Generella krav på lokaler där livsmedel hanteras
Checklista – Livsmedelslokaler
Branschorganisationer
Kontakta gärna din branschorganisation om du vill ha mer information om hur egenkontrollen kan se ut i din bransch!
Sveriges Bagare och Konditorer
Sveriges kommuner och regioner
Branschriktlinje, Livsmedelsverket
Hjälpte den här informationen dig?
Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.