Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Specialkost och anpassad kost

Fullgoda alternativ ska serveras till de som av medicinska, religiösa eller etiska skäl inte kan äta av den ordinarie maten som erbjuds.

Vid sjukdom eller ledighet, kontakta köket före 08.00 för att undvika att specialkoster tillagas och kastas.

Specialkost

Läkarintyg krävs för alla medicinska skäl samt ett ifyllt kostintyg för specialkost. Kostintyget skickas in via en e-tjänst tillsammans med läkarintyg från legitimerad läkare eller dietist. I e-tjänsten uppger du vilken kost barnet eller eleven har behov av.

E-tjänst kostintyg – specialkost och anpassad kost

Kostintyget ska förnyas en gång per år i samband med läsårsstart. Den som har registrerat ett kostintyg får automatiskt en påminnelse via SMS. Observera att läkarintyg från legitimerad läkare eller dietist förnyas enbart vid förändring av allergi eller överkänslighet undantaget celiaki då det är en livslång sjukdom.

Även pedagoger som äter pedagogisk lunch med barnen måste lämna läkarintyg/kostintyg vid behov. Detta sker via blankett.

Blankett kostintyg pedagog-annan personal

Det är viktigt att barn med allergi eller överkänslighet har fått en korrekt diagnos så att rätt livsmedel undviks. Det är viktigt att vårdnadshavare har regelbunden kontakt med vården och att det utförs ordentliga allergiutredningar så att inte livsmedel utesluts i onödan.

När barnet eller eleven inte längre behöver specialkost eller anpassad kost, alternativt byter förskola eller skola ansvarar vårdnadshavare för att kontakta köket för avanmälan av specialkost och anpassad kost. Kostintyg och läkarintyg kan skickas till nya förskolan, grundskolan och gymnasieskolan av köket om det är inom kommunen.

Laktosintolerans

Måltidsservice kräver inte läkarintyg utan enbart kostintyg för elever och vuxna när det gäller laktosintolerans. Däremot krävs ett läkarintyg för barn på förskola då det är mycket ovanligt med laktosintolerans för dessa barn.

Det finns personer som är ytterst känsliga mot laktos men denna grupp är mycket liten. Läkarintyg krävs av elever och vuxna som har en total avsaknad av laktas då de kommer få mjölkfri eller helt laktosfri kost.

Servering av normalkost till laktosintoleranta beror på att normalkosten är laktosreducerad och innehåller max 2 gram laktos per portion. De dagar måltiden överstiger 2 gram laktos per portion kommer den som är laktosintolerant att få mjölkfri eller helt laktosfri kost. Laktosfri mjölk finns alltid som dryck till måltiderna för de som lämnat kostintyg. Måltidsservice ansvarar för att märkningen vid servering av maten är tydlig så att den som är laktosintolerant vet vad den kan äta.

Anpassade måltider

Kostintyg för anpassade måltider fylls i via en e-tjänst på nybro.se och mina sidor och ska förnyas en gång per år i samband med läsårsstart.

Anpassade måltider är tex. vegetarisk kost, vegankost, kost av religiösa skäl och NPF.

100 % ekologiskt, närodlat, ursprungsmärkt Sverige eller liknande önskemål kan inte tillgodoses.

Näringsriktig kost kan inte följas fullt ut vid en vegankost. Kontakt med dietist rekommenderas för att säkerställa energi- och näringsintag över dygnet.

Halalslaktad råvara eller koshermat erbjuds inte. De dagar då dessa personer inte kan äta den ordinarie maten serveras vegetariskt eller annat tillåtet alternativ,

Barn och elever som på grund av (NPF) neuropsykiatrisk funktionsnedsättning behöver anpassad matsedel och måltidsmiljö kan eventuellt få det efter att rektor tillsammans med vårdnadshavare, elevhälsan och måltidspersonal träffats för dialog. Därefter beslutar rektor om eventuell anpassning för att säkerställa en bra måltid och måltidsmiljö. Det långsiktiga målet ska vara en utökad variation i kosten, gärna med utgångspunkt i den befintliga matsedeln samt att kunna sitta med sina kamrater och äta.

Mer om specialkost och anpassade måltider på Kost och näring

Kost och närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola skola

Kontakta oss

Medborgarkontor

På medborgarkontoret kan du få hjälp med det mesta. De svarar på frågor, hjälper till att fylla i blanketter med mera.

  • Måndag och onsdag: 07.30-12.00
  • Tisdag och torsdag: 07.30-16.00
  • Fredag: 07.30-14.30

Lunchstängt: 12.00-13.00.

Begränsade öppettider

Medborgarkontoret hittar du i kommunhuset Balder,
Dunderbergsgatan 2, 382 80 i Nybro.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000