Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Minska spridningen av mikroplast från konstgräsplaner

En traditionell konstgräsplan är täckt av små gummikulor (granulat) som bidrar till att bollen studsar bra och att grässtråna hålls upp. Dessa gummikulor räknas som mikroplaster och är skadliga om de hamnar i naturen.

Granulatet sprids med tiden från planerna med regnvatten, snöröjning och spelare och hamnar i dagvattenbrunnar och omgivande natur. Tillsammans kan vi hjälpas åt att minska spridningen av granulat från kommunens konstgräsplaner.
Nybro kommun arbetar för att minska spridningen av granulat från kommunens konstgräsplaner.

  • Installerat granulatfällor i dagvattenbrunnarna för att samla upp granulatet och sedan lägga tillbaka det på planen.
  • Plank runt planen som ska hindra granulatet från att hamna utanför plan.
  • Sko- och klädborstar vid in- och utgången från planen och skyltar som informerar om att spelarna ska borsta av sig granulat från kläder och skor innan de lämnar plan.
  • Rensar och använd lövblås för att samla in granulat som hamnat utanför planen.
  • Snöröjer planen på ett sätt som minskar granulatspridningen.
  • Informerar föreningar om hur man minskar spridning av mikroplaster så att de i sin tur kan sprida informationen vidare till spelare, föräldrar med flera.

naturvårdsverket hemsida kan du läsa mer om hur mikroplast påverkar vår miljö och hur du kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.