Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Energispartips i hemmet

Det finns många sätt du kan minska din energianvändning och sänka dina energikostnader på. Genom att se över dina vanor och beteenden kan du börja göra skillnad redan idag.

Handdiska inte under rinnande vatten
Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

Kör med full maskin
Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin. Om det är möjligt, stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd diskmaskinens ECO-program om maskinen har ett sådant. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.

Sätt locket på kastrullen
Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

Anpassa kastrullens storlek till plattan
Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

Utnyttja eftervärmen
Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys
I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer.

Frosta av frysen med jämna mellanrum
Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.

Tina fryst mat i kylen istället för micron
Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

Använd micron för små portioner
Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.

Stäng av kaffebryggaren
Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

Koka upp vatten i vattenkokare istället för i en kastrull på spisen
Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret
Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha.

Säg till värden om droppande kranar
En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!

Säg till värden om läckande toaletter
I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

Använd inte handdukstork och golvvärme i onödan
Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Stäng av golvvärmen när den inte behövs och undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme så att värmen får röra sig fritt.

Stäng av vattnet när du borstar tänderna
Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Stäng av allt med ett tryck – använd grenkontakt med strömbrytare
När du stänger av datorer, teveapparater, DVD-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

Använd energisparläge på datorn
Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.

Ordna en laddningsstation till mobiltelefoner och barnens alla leksaker
Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

Med lägre temperatur sover du bättre
Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

Byt till lågenergilampor eller ledbelysning
Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

Släck lyset när du går ut ur rummet
Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!

Placera inte stora möbler framför elementen
Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

Vädra snabbt med tvärdrag
Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

Kolla tätningslisterna
Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

Stäng av med strömbrytaren istället för med fjärrkontroll
Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

Välj energieffektiva alternativ när du köper elektronik
Om du ska köpa ny tv försök hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du ha en separat digitalbox som kan dra lika mycket el som en mindre tv. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner.

Släck lyset när du går ut ur rummet
Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem.

Byt till lågenergilampor eller LED-belysning
Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

Vädra snabbt med tvärdrag
Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.

Dra för gardiner och persienner på natten
Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden.

Placera inte stora möbler framför elementen
Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.

Få koll på energiförbrukningen
Låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.

Kolla tätningslisterna runt dörrar och fönster
Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

Stäng inte vädringsluckor och ventiler
Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.

Torkskåpet är en stor energitjuv
Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Tvätta med full maskin
Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.

Tvätta inte i för hög temperatur
Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

Ta ansvar för trapphuset
Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.

Lufttorka tvätten – det är mest energisnålt
Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar!

Fler bra tips om energieffektivisering hittar du på
Energimyndighetens webbplats.

Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus
Husguiden vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen i ditt hus.

Företagsguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt företag
Här hittar du all information du behöver för att komma igång med att energieffektivisera.

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare
Kommunens energi- och klimatrådgivare svarar kostnadsfritt på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatet, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivare

Telefon: 0481-45 168

E-post: energiradgivning@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.