Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate
Anmälan om matförgiftning
Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftningar.
Hälften av dem som blir matförgiftade, blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang. Vanliga symptom på matförgiftning är magont, diarréer och kräkningar.
Anmäl misstänkt matförgiftning till Samhällsbyggnad
Om du misstänker att du blivit matförgiftad efter att ha ätit ute på restaurang eller ätit mat som du köpt i din livsmedelsbutik är det viktigt att du snabbt kontaktar oss på Miljö- och byggnämnden.
Anmäl på Mina sidor via vår e-tjänst.
Du bör även ta kontakt med 1177 Vårdguiden på telefonnummer: 1177 alternativt din hälsocentral för att kunna lämna prov.
Miljö- och byggnämnden samverkar med smittskyddsenheten i Region Kalmar län, länsstyrelsens länsveterinärer, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och eventuellt andra berörda tillsynsmyndigheter för att förebygga och begränsa utbrott eller spridning av smittsamma sjukdomar.
Samordnade smittskyddsåtgärder kan ske mot djur, livsmedel, dricksvatten, avloppsvatten, badvatten, ventilationsanläggningar och andra objekt som sprider eller misstänks sprida smittsamma sjukdomar.
Hygien hemma
Hemma undviker du bäst att bli matförgiftad genom att tvätta händerna ordentligt, hålla rent, diska skärbrädor och redskap ordentligt, ha kallt i kylskåpet, (max 8°C) och skilja på råvaror och lagad mat.
Mer information om matförgiftningar finns hos Livsmedelsverket och Folkhälsomyndighetens.
Hjälpte den här informationen dig?
Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.