Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate
Till dig som ställföreträdare
Denna sida är till för dig som innehar uppdrag som god man, förvaltare eller förmyndare. Här hittar du nyheter och aktuell information från överförmyndarkontoret.
Ny som ställföreträdare?
Som ny ställföreträdare kan det vara mycket att sätta sig in i. Har du frågor är du välkommen att kontakta överförmyndarkontoret.
Här har vi samlat information som kan vara till hjälp:
- Information till dig som är eller ska bli ställföreträdare för en vuxen person
- Handbok – Välkommen som god man eller förvaltare
- Bankärenden för annans räkning – information från Svenska Bankföreningen
- God man och förvaltare: Frågor och svar – informationsfilm från Svenska Bankföreningen
- Budget och hushållskostnader – information från Konsumentverket
- Rollkoll – Vad gör en god man och förvaltare
- Rollkoll – Ett material om god man och förvaltare i relation till andra aktörer
- Kunskapsbank – Information för gode män och förvaltare
- Rekommenderad kontostruktur
- Bra att veta för dig som är god man eller förvaltare – information från Försäkringskassan
Du vet väl att det finns en förening för dig som är ställföreträdare i Emmaboda, Nybro, Torsås eller Uppvidinge – du hittar mer information på deras hemsida.
Nyheter och allmän information
Ny informationsfilm från Svenska Bankföreningen
Bankföreningen har tagit fram en informationsfilm där de svara på frågor som gode män och förvaltare ofta har.
“Att vara god man eller förvaltare åt någon är en viktig och ansvarsfull uppgift. Vi på Bankföreningen märker ett stort engagemang bland er som är gode män och förvaltare, inte minst på den stora mängd frågor vi tar emot. I filmen ger juristerna Katrin Fahlgren, Bankföreningen, och Isabella Chorell, Nordea, svar på vanliga frågor om god man och förvaltare gällande bankärenden.”
Film: God man och förvaltare – frågor och svar (swedishbankers.se)
Framtidsfullmakt – Hur viktigt är det?
Nybro demens- och anhörigförening bjuder in till en föreläsning om framtidsfullmakt. Visioner Advokatbyrå kommer till Jutegården för att du ska kunna ställa frågor om framtidsfullmakt. Kaffeservering och lotteri. Ingen föranmälan.
När: Onsdag 20 november 2024
Tid: 18:00
Pris: Gratis
Arrangör: Nybro demens- och anhörigförening
Information från Skatteverket
Skatteverket kommer under oktober månad att livesända webbseminarier för god man och förvaltare. Verket har fått många förfrågningar om att föreläsa för olika överförmyndare/överförmyndarnämnder och har därför tagit fram ett seminarium som ska möta de frågor som man har i rollen som god man eller förvaltare. De kommer att livesända både den 22:e och 24 oktober.
“För att ge bättre förutsättningar i ditt uppdrag som God man, förvaltare eller förmyndare har Skatteverket uppdaterat informationen för dig. På webbplatsen finns nu all information du behöver för uppdraget och rollen mot Skatteverket samlat på en och samma sida.Vi erbjuder livesända webbseminarier som du kan delta i kostnadsfritt. Du får veta vad du ska tänka på och göra i din roll gentemot Skatteverket. Du kan också ställa frågor och få svar i en chatt. Det är begränsat antal platser vid varje webbseminarium så passa på att gå in och säkra din plats redan nu.”
Du hittar all information och länken till anmälan på sidan: https://skatteverket.se/godman
Webbinarium om överskuldsättning och suicid
Den 9 oktober sänder Konsumentverket ett webbinarium om överskuldsättning och suicid.
Webbinariet vill öka kunskapen om överskuldsättning som en riskfaktor för suicid och vad samhällets aktörer kan göra för att fånga upp och förhindra, innan det går för långt. Henrik Levinsson, fil Dr. och forskare vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet föreläser tillsammans med Bodil Nordin, budget- och skuldrådgivare i Höganäs.
Webbinariet spelas in och går att ta del av i efterhand. Läs mer och anmäl dig här: Konsumentverkets hemsida.
Teletal – En telefontjänst för alla som behöver stöd under telefonsamtal
Teletal är en telefontjänst för alla som behöver stöd under telefonsamtal. En tolk är med i samtalet och kan hjälpa till med följande:
- Tolkar otydligt tal och svåra ord
- Ger stöd för minnet
- Antecknar vad som sägs i samtalet
och skickar hem det till dig - Hjälper dig i telefonväxlar
- Är en trygghet och ett stöd för dig
Alla som behöver hjälp får använda Teletal och tjänsten är kostnadsfri. Läs mer om tjänsten på Post- och telestyrelsens hemsida.
Telefonnummer till Teletal: 020-22 11 44
Öppettider: Vardagar 07:30-20:00, helger 12:00-16:00
Tipsa din huvudman om DigiVi
DigiVi är en enkel och trygg webb-app för att hitta vänner eller kärlek, dejta eller bara umgås. DigiVi är lätt att använda, även för den som har svårt att förstå när det blir för krångligt.
DigiVi är skapat för att funka särskilt bra för personer som har intellektuell funktionsnedsättning. Men appen är öppen för alla som har en funktionsnedsättning.
Appen kommer alltid att vara gratis för användaren.
För att göra DigiVi så tryggt som möjligt så finns det bara verifierade användare. Det betyder att man måste visa legitimation när man registrerar sig. Därför finns det DigiVi-ombud som hjälper till att skapa konton, och kollar att namn och personnummer blir rätt. Skicka mejl till vårt DigiVi ombud i Nybro Kommun på solrun.magnussen@nybro.se
Läs mer på https://www.relationersomfunkar.se/digivi/
Kostnadsfri webbutbildning om skulder
Vi vill tipsa om Dela din kunskap – Kronofogdens kostnadsfria webbutbildning om skulder som nu finns i en uppdaterad version. Utbildningen riktar sig till dig som möter personer som riskerar att få eller redan har ekonomiska problem och passar bra som kompetensutveckling för gode män. Den nya versionen innehåller både en komprimerad och en fördjupande utbildning.
Du hittar utbildningen här: Dela din kunskap – Dela din kunskap (kronofogden.se)
Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?
Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pension som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Huvudmannens bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om hen kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.
På pensionsmyndigheten.se/beraknabt kan du testa och göra en beräkning. Ingenting registreras och du kan enkelt testa flera gånger. Du får svar direkt om du bör gå vidare med en ansökan. Enklast ansöker du på pensionsmyndigheten.se/ansokbt med en e-legitimation såsom BankID. I webbansökan finns förklarande texter som hjälper dig att fylla i rätt uppgifter
Du kan även ansöka via blankett som du laddar ner från pensionsmyndigheten.se, hämtar på ett servicekontor eller beställer från Pensionsmyndighetens kundservice.
Digitala informationsmöten
Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt – Digitalt möte om bostadstillägg.
Tidsbokning Swedbank
Vi vill informera om att Swedbank nu har ändrat sina rutiner för gode män och förvaltare enligt följande:
För att underlätta processen för alla gode män och förvaltare som behöver besöka vårt servicekontor har man nu bestämt i hela banken att dessa får en bokad tid hos oss istället för att stå i kö under våra ordinarie öppettider. Det gäller för samtliga ärenden som den gode mannen eller förvaltaren har. Det blir smidigare och mer professionellt att sitta i lugn och ro på avsatt tid för att hjälpa till med dessa ärenden. Men framför allt slipper de stå i kö och vänta, så vi hoppas att det kommer uppskattas.
De ringer till oss på telefonnummer 0480-585 00 för att boka en tid för möte när de behöver träffa oss. Välj knappval 4.
Ta del av informationsträffen hösten 2023 i efterhand
Den 21 november 2023 välkomnade vi alla ställföreträdare till en informationsträff i Nybro. Stiftelsen Smålandsgårdar, som bedriver konsulentstödd familjehemsvård, föreläste om psykisk ohälsa och bemötande.
Informationsträffen sändes även via Nybro kommuns YouTube-kanal. Inspelningen är öppen för alla som är intresserade via denna länk: https://www.youtube.com/@KommunNybro
Patientnämnden kan hjälpa till om din huvudman har synpunkter på vården
Varje dag sker det tusentals möten inom vården. Oftast blir mötet bra och en positiv upplevelse för patienten. Men ibland blir det fel. Det kan till exempel handla om ett missförstånd, dåligt bemötande eller vårdskada. Då kan man som patient höra av sig till Patientnämnden i Kalmar län.
Patientnämnden är en opartisk länk mellan patienten och vården. De hjälper till att föra fram synpunkter och klagomål till vården och se till att de blir besvarade. Deras målsättning är att de synpunkter och klagomål som kommer till dem ska bidra till en bättre hälso- och sjukvård.
Under hösten genomför de en informationsinsats i länet om vilka de är och hur de kan hjälpa patienter och närstående att föra fram sina synpunkter och se till att de blir besvarade. Du kan läsa mer om deras arbete och hur du går tillväga för att komma i kontakt med dem i Patientnämndens informationsfolder.
Redo för nya uppdrag?
Vi är ständigt i behov av ställföreträdare för nya uppdrag. Känner du att du har tid över och kan tänka dig ta ytterligare ett uppdrag? Ta i så fall kontakt med oss på överförmyndarkontoret och berätta om vilka typer av uppdrag du skulle kunna vara intresserad av. Eller skicka in en intresseanmälan via Mina sidor .
Letar du efter blanketter?
Blanketter och e-tjänster hittar du på Mina sidor.
Vad ska en god man inte göra?
Årligen utför länsstyrelsen granskning och tillsyn av överförmyndarnämndens verksamhet. I samband med länsstyrelsens senaste granskning tydliggjorde de följande:
En god man ska inte utföra praktiska åtgärder hos huvudmannen. Hen ska därför inte hjälpa till med praktisk flytthjälp, hjälpa till att städa, handla eller skjutsa huvudmannen. Den gode mannen ska inte heller promenera eller gå på bio med sin huvudman osv. Det är inte förbjudet att utföra dessa sysslor, men om den gode mannen gör det så är det utanför uppdraget. Eftersom det inte ingår i uppdraget är det inte möjligt att få arvode för denna typ av sysslor (det saknas lagstöd för att arvodera utförandet av dessa sysslor).
Utöver detta vill överförmyndarnämnden även informera om att en god man inte heller har rätt att företräda huvudmannen i vårdfrågor inom hälso- och sjukvård. En god man är ett personligt biträde till huvudmannen. Om till exempel en huvudman har omyndiga barn så ska den gode mannen inte delta i barnets utvecklingssamtal i skolan eftersom den gode mannen inte kan företräda huvudmannen i egenskap av vårdnadshavare. En god man kan på så sätt inte heller företräda andra familjemedlemmar.
Ett godmanskap är ett uppdrag som går ut på att ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar och att huvudmannen har en meningsfull fritid.
Har du frågor eller är osäker på vad som ingår i ditt uppdrag? Ta i så fall kontakt med din överförmyndarhandläggare.
GMF-podden
Riksförbundet gode män och förvaltare har startat en podd som vänder sig till dig som har uppdrag som ställföreträdare.
Här hittar du podden och alla avsnitt.
Hantering av arvodesbeslut
Tidigare har du som ställföreträdare fått hem både ditt och huvudmannens exemplar av arvodesbeslutet (om huvudmannen står för arvodet). Det har då varit ditt ansvar att se till att huvudmannen får del av beslutet. Justitieombudsmannen (JO) har nu uttalat sig om att detta inte är tillräckligt och att vi från överförmyndarens sida bör skicka arvodesbeslutet direkt till huvudmannen. Framöver kommer vi därför att skicka ut huvudmannens exemplar av arvodesbeslutet direkt till huvudmannen, om inte särskilda skäl föreligger.
Digitala tjänster för ställföreträdare på Försäkringskassan
Utifrån din roll som ställföreträdare kan du logga in på Mina sidor på forsakringskassan.se och ansöka om ersättning – och från januari också beställa underlag inför årsredovisningen till Överförmyndarnämnden. Du behöver bara en inloggning oavsett om du har en eller flera huvudmän.
För att använda Försäkringskassans digitala tjänster går du till Logga in på forsakringskassan.se. På inloggningssidan väljer du att logga in som ställföreträdare. Du loggar in med ditt personnummer och identifierar dig med ditt bank-id. Försäkringskassan behöver ha en kopia av ditt förordnande registrerat för att du ska få tillgång till tjänsten.
Du hittar med information på forsakringskassan.se
Digitala tjänster via Mina sidor
E-tjänst för att ansöka om uttag på spärrat konto
Nu finns en e-tjänst för att ansöka om uttag på spärrat konto. Du hittar tjänsten på Mina sidor.
Har din huvudman Swedbank, Handelsbanken, Ölands Sparbank eller Sparbanken Eken? Då skickar vi numera uttagsmedgivandet direkt till banken. Du behöver därmed inte gå dit för att genomföra överföringen. Vi arbetar för att få till en liknande lösning även för andra banker.
Bli deklarationsombud
Skatteverket vill påminna om att du som god man eller förvaltare kan bli deklarationsombud för din huvudman. Ett deklarationsombud kan deklarera för huvudmannen via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och får också läsrättigheter på e-tjänsten Skattekonto. Huvudmannen utser ställföreträdaren till deklarationsombud genom Skatteverkets blankett SKV 4809 eller med hjälp av BankID via e-tjänsten Ombud och behörigheter.
Läs mer på Skatteverkets hemsida.
Kontakta oss
God man, förvaltare & förmyndare
Handläggarna på överförmyndarkontoret har ordinarie telefontid alla vardagar mellan klockan 10.00-12.00. Under perioden 15 februari till och med 30 juni är telefontiden begränsad till kl. 11.00-12.00. Övriga tider kan du tala in ett meddelande eller kontakta dem via e-post.
Ansök om att bli god man i vår e-tjänst
Handläggare Nybro kommun
Även ärenden som rör ensamkommande barn
Telefon: 0481-452 29
Telefon: 0481-453 04
E-post: ofm@nybro.se
Handläggare Emmaboda kommun
Telefon: 0481-452 51
E-post: ofm@nybro.se
Handläggare Torsås kommun
Telefon: 0481-452 20
E-post: ofm@nybro.se
Handläggare Uppvidinge kommun
Telefon: 0481-454 07
E-post: ofm@nybro.se
Hjälpte den här informationen dig?
Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.