Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Till dig som ställföreträdare

Denna sida är till för dig som innehar uppdrag som god man, förvaltare eller förmyndare. Här hittar du nyheter och aktuell information från överförmyndarkontoret.

Ny som ställföreträdare?

Som ny ställföreträdare kan det vara mycket att sätta sig in i. Har du frågor är du välkommen att kontakta överförmyndarkontoret.
Här har vi samlat information som kan vara till hjälp:

Du vet väl att det finns en förening för dig som är ställföreträdare i Emmaboda, Nybro, Torsås och Uppvidinge – du hittar mer information på deras hemsida.

Nyheter och allmän information

Informationskväll den 11 november

Den 11 november kl. 18.00-20.00 är du som är god man, förvaltare eller förmyndare välkommen till vår informationskväll. Vi träffas i stadshussalen på Stora hotellet i Nybro.

Vuxenskolan kommer informera om olika utbildningar för personer med funktionsvariationer. Representanter från Swedbank och Handelsbanken kommer finnas på plats för att svara på frågor och presentera hur de jobbar frågor som rör er ställföreträdare. Vi på överförmyndarenheten kommer också vara med för att berätta om nyheter och svara på frågor.

En formell inbjudan kommer med posten inom kort.

Redo för nya uppdrag?

Vi är ständigt i behov av ställföreträdare för nya uppdrag. Känner du att du har tid över och kan tänka dig ta ytterligare ett uppdrag? Ta i så fall kontakt med oss på överförmyndarkontoret och berätta om vilka typer av uppdrag du skulle kunna vara intresserad av.

Endast bokade besök på Swedbank

Swedbank i Nybro kommer från och med måndag den 1 februari endast ta emot kunder som har bokat tid. “Vi gör detta för att ännu mer anpassa oss till vårt nya arbetssätt, där vardagsärenden mer och mer sker via våra digitala kanaler och vi kan fokusera på andra typer av ärenden.” skriver Swedbank. Du når bankkontoret i Nybro på tfn. 0481-445 00.

E-tjänst för att ansöka om uttag på spärrat konto

Nu finns en e-tjänst för att ansöka om uttag på spärrat konto. Du hittar tjänsten på Mina sidor.

Har din huvudman Swedbank? Då skickar vi numera uttagsmedgivandet direkt till banken. Du behöver därmed inte gå dit för att genomföra överföringen. Vi arbetar för att få till en liknande lösning även för andra banker.

Har din huvudman rätt till bostadstillägg?

Pensionsmyndigheten uppskattar att omkring 100 000 pensionärer går miste om pengar de skulle kunna ha rätt till. Samtidigt är det många som ansöker som inte har rätt till bostadstillägg. Myndigheten uppmanar därför alla att först göra en preliminär beräkning som visar om man bör ansöka.
Du kan läsa mer om hur du gör i deras broschyr Har du rätt till bostadstillägg?

Bli deklarationsombud

Skatteverket vill påminna om att du som god man eller förvaltare kan bli deklarationsombud för din huvudman. Ett deklarationsombud kan deklarera för huvudmannen via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och får också läsrättigheter på e-tjänsten Skattekonto. Huvudmannen utser ställföreträdaren till deklarationsombud genom Skatteverkets blankett SKV 4809 eller med hjälp av BankID via e-tjänsten Ombud och behörigheter.

Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Kontakta oss

God man, förvaltare & förmyndare

Handläggarna på överförmyndarkontoret har telefontid alla vardagar mellan kl. 10.00-12.00. Övriga tider kan du tala in ett meddelande eller kontakta dem via e-post.

Handläggare Nybro kommun

Även ärenden som rör ensamkommande barn

Tel: 0481-452 29

Tel: 0481-453 04

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Emmaboda kommun

Tel: 0481-452 51

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Torsås kommun

Tel: 0481-452 20

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Uppvidinge kommun

Tel: 0481-454 07

E-post: ofm@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000