Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Till dig som ställföreträdare

Denna sida är till för dig som innehar uppdrag som god man, förvaltare eller förmyndare. Här hittar du nyheter och aktuell information från överförmyndarkontoret.

Årsredovisning 2020

Nu är det snart dags att lämna in årsräkning och redogörelse för år 2020. Under vecka 3 har överförmyndarkontoret skickat ut informationsbrev och checklista till er som har uppdrag som ska redovisas genom årsräkning och årsredogörelse. Aktuella blanketter finnas tillgängliga på Mina sidor.

Årsredovisningen ska lämnas in före den 1 mars.

Är det första gången du redovisar? Eller känner du dig osäker på hur du gör? Ta hjälp av instruktionerna nedan eller kontakta din överförmyndarhandläggare.

Att fylla i årsräkning och sluträkning – slutlig version

Anvisningar för års- och sluträkningar

Nyheter

Försäkringskassan vill veta vad du tycker

Försäkringskassan vill veta mer om hur det fungerar för dig i din roll som ställföreträdare, i kontakten med dem. Här kan du besvara deras enkät.

“Resultatet kommer hjälpa oss att förstå ställföreträdares behov bättre. Enkäten är anonym och tar ca 5 minuter att besvara, och finns tillgänglig till och med torsdag 11/2. Tack på förhand för din hjälp!”

Endast bokade besök på Swedbank

Swedbank i Nybro kommer från och med måndag den 1 februari endast ta emot kunder som har bokat tid. “Vi gör detta för att ännu mer anpassa oss till vårt nya arbetssätt, där vardagsärenden mer och mer sker via våra digitala kanaler och vi kan fokusera på andra typer av ärenden.” skriver Swedbank. Du når bankkontoret i Nybro på tfn. 0481-445 00.

E-tjänst för att ansöka om uttag på spärrat konto

Nu finns en e-tjänst för att ansöka om uttag på spärrat konto. Du hittar tjänsten på Mina sidor.

Har din huvudman Swedbank? Då skickar vi numera uttagsmedgivandet direkt till banken. Du behöver därmed inte gå dit för att genomföra överföringen. Vi arbetar för att få till en liknande lösning även för andra banker.

Har din huvudman rätt till bostadstillägg?

Pensionsmyndigheten uppskattar att omkring 100 000 pensionärer går miste om pengar de skulle kunna ha rätt till. Samtidigt är det många som ansöker som inte har rätt till bostadstillägg. Myndigheten uppmanar därför alla att först göra en preliminär beräkning som visar om man bör ansöka.
Du kan läsa mer om hur du gör i deras broschyr Har du rätt till bostadstillägg?

Bli deklarationsombud

Skatteverket vill påminna om att du som god man eller förvaltare kan bli deklarationsombud för din huvudman. Ett deklarationsombud kan deklarera för huvudmannen via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och får också läsrättigheter på e-tjänsten Skattekonto. Huvudmannen utser ställföreträdaren till deklarationsombud genom Skatteverkets blankett SKV 4809 eller med hjälp av BankID via e-tjänsten Ombud och behörigheter.

Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Underlag från Försäkringskassan

Försäkringskassan informerar om att du som ställföreträdare är välkommen att kontakta myndigheten om du behöver underlag inför redovisningen till Överförmyndarnämnden. Försäkringskassan vill att du kontaktar myndigheten efter årsskiftet när samtliga utbetalningar för 2020 har verkställts.

“Någon som är god man eller förvaltare för en person som får ersättning från Försäkringskassan kan få en sammanställning över vilka ersättningar myndigheten betalat ut till huvudmannen under året. När god man eller förvaltare ringer till Försäkringskassan behöver de ange vilken ersättning ärendet gäller för att bli kopplad till rätt handläggare. För att myndighetens handläggare snabbare ska kunna hjälpa till med sammanställningen kan de förtydliga att de behöver ”summerade verkställda betalningar för 2020” och ange personnumret för huvudmannen. Handläggaren ska då kunna ge en summering över samtliga utbetalningar Försäkringskassan gjort till huvudmannen och vilken skatt som har dragits under året.”

Du når Försäkringskassan på tfn. 0771-524 524.

Överförmyndarkontoret vill gärna ha din
e-postadress

Vi saknar fortfarande e-postadress till många av er ställföreträdare. Om du har en e-postadress vill vi att du anger den på redovisningsblanketterna i samband med att du skickar in dessa, så att vi kan uppdatera vår kontaktinformation till dig. På så sätt kan vi smidigare och mer kontinuerligt nå ut med information.

Kontakta oss

God man, förvaltare & förmyndare

Handläggarna på överförmyndarkontoret har telefontid alla vardagar mellan kl. 10.00-12.00. Övriga tider kan du tala in ett meddelande eller kontakta dem via e-post.

Handläggare Nybro kommun

Även ärenden som rör ensamkommande barn

Tel: 0481-452 29

Tel: 0481-453 04

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Emmaboda kommun

Tel: 0481-452 51

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Torsås kommun

Tel: 0481-452 20

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Uppvidinge kommun

Tel: 0481-454 07

E-post: ofm@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000