Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Betald sommarpraktik

Vill du prova på hur det är att jobba med Sveriges viktigaste jobb? Du som är född år 2007 eller 2008 kan nu ansöka om att göra sommarpraktik hos oss i Nybro kommun!

Vi erbjuder flera olika områden där du får erfarenheter och praktisk kunskap om arbetslivet. Vi ser fram emot att ta emot dig på våra arbetsplatser!

Vem kan söka sommarpraktik?

Du som är skriven i Nybro kommun, och är född år 2007 eller 2008.

När är sommarpraktiken?

Sommarpraktiken är förlagd under två perioder. Den första perioden är vecka 25-27 och den andra perioden är vecka 31-33. Du får endast ha en praktikplats i en av perioderna.

I din ansökan kommer du kunna ange önskemål om praktikperiod och inom vilket område du vill praktisera. Vi kommer så gott det går att försöka ta hänsyn till dina önskemål och vilken period du önskar men vi kan inte garantera att du får den plats eller period du önskar. Om det blir fler sökanden än praktikplatser kommer platserna att lottas ut.

Arbetstid och lön

Praktikens längd är 60 timmar fördelat på två eller tre veckor. Arbetstiden blir då 4 eller 6 timmar per dag beroende på om man jobbar två eller tre veckor.

År 2024 är lönen 78 kr per timme, plus semesterersättning.

Ansökningsdatum

Ansökan öppnar den 1 april. Det går att söka fram till och med 30 april.

Praktikområden

Vi erbjuder flera områden där det är möjligt att söka praktik:

Vård/Omsorg

Här praktiserar du på ett äldreboende, gruppboende eller daglig verksamhet med äldre eller funktionsnedsatta. Dina praktikuppgifter kan innebära att hjälpa till vid måltider, promenader, aktiviteter som läsning, spela spel, baka med mera.

Barnomsorg

Här praktiserar du på förskola med barn i åldern 1-5 år eller på fritidshem med barn i åldern 6-9 år. Du är tillsammans med barnen i den lärande leken till exempel pussla, bygga, rollekar, utevistelser, måltider samt städ och tvätt av material.

Praktisk verksamhet

Här arbetar du med bland annat att rensa ogräs, renhållning i parker, renhållning på badplatser och på badbryggor, röja bort taggtrådsstängsel, bygga nytt elstängsel, olja och eventuellt måla läktare, underhåll av exempelvis utegymmet i Svartbäcksmåla.

Skrivsommar

Skrivsommar är ett arbete, en skrivarkurs och feriepraktik i ett! Det betyder att du som deltagare får betalt som ett vanligt sommarjobb samtidigt som du utvecklar ditt skrivande. Ditt jobb är att bidra med en eller flera texter som kommer att publiceras i en antologi. Tillsammans med författaren Ami Andersson och Jan Dzedins utvecklar du ditt skrivande och skapar ditt eget bidrag till antologin – du får din text tryckt och utgiven! Skrivsommar pågår mellan den 24 juni och 12 juli.

Läs mer om Skrivsommar

Kulturskolan/sommarmusiker

Sommarmusiker är ett arbete där du får jobba och testa att vara musiker på samma gång! 

Vi övar vi in ett program tillsammans som vi sedan åker ut och gör spelningar med runt om i kommunen. Du får betalt samtidigt som du får utvecklas i att spela och/eller sjunga, träna på att spela tillsammans med andra och testa på hur det är att åka runt och arbeta som musiker. 

Alla är välkomna att söka! Om du inte går på kulturskolan kommer vi att vilja träffas och spela lite för att se vilken nivå du spelar på.  

Kommunala bolag och föreningar

Eventuellt kommer platser också att erbjudas inom kommunala bolag eller ideella föreningar.