Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

För barn och ungdomar som är placerade i ett annat hem

De här sidorna vänder sig till dig som inte bor kvar hemma, utan har placerats i ett annat hem.

Det finns många anledningar till varför barn och ungdomar inte kan bo kvar med sina föräldrar. För vissa barn är det farligt att bo kvar hemma för att föräldrarna slåss eller är elaka mot barnet. Andra barn och ungdomar har föräldrar som mår så dåligt att de inte orkar ta hand om sina barn. Kanske dricker den som ska ta hand om barnet för mycket alkohol, tar droger eller är psykiskt sjuk. Det finns också ungdomar som skadar sig själv och därför inte kan bo kvar hemma.

Oavsett anledning till varför du är placerad har du rätt att få information om vad som gäller för just dig. Din socialsekreterare kan förklara det du undrar över.

Olika boenden
Det är socialtjänstens ansvar att besluta var du ska bo. Beslutet tas utifrån vad vi bedömer är bäst för dig. Det kan vara hos en släkting, i ett familjehem, eller på något annat ställe. Här kan du läsa mer om olika typer av boenden och om rättigheter för dig som är placerad.

Tanken är att du ska bo i jourhem som längst i fyra månader, gärna kortare. Ibland är det svårt att hitta rätt plats för dig att flytta vidare till och då kan det ta längre än fyra månader. Jourhemmet finns till för att hjälpa dig och ta hand om dig.

Har du frågor kan du ställa dem till jourhemmet eller till din socialsekreterare. Det är de vuxna som tillsammans ska hjälpa dig.

Det kan antingen vara att du bor med någon i din släkt eller hos en helt ny familj. Du har ofta fortsatt kontakt med dina föräldrar. Det är som att ha två familjer. Familjehemmet ska ta hand om dig och hjälpa dig. De ska se till att du är trygg och får en bra uppväxt.

Om det är något du tycker känns svårt eller jobbigt i livet kan du prata med dina familjehemsföräldrar eller med din socialsekreterare. Det viktiga är att en vuxen får veta vad du oroar dig över så att de kan hjälpas åt för att göra det bättre för dig.

HVB – Hem för vård och boende är till för dig som behöver mer hjälp än en familj kan ge. Här arbetar personal som ser till att du har det bra och tar hand om dig. De kan svara på dina frågor eller funderingar eller ta reda på svaren åt dig. Om du inte känner att du kan prata med personalen på ditt HVB kan du alltid prata med din socialsekreterare eller någon annan vuxen som du litar på.

Förkortningen SiS står för Statens institutionsstyrelse, den myndighet som driver hemmen. Du som bor på SiS bor förmodligen här för att du gjort något som socialtjänsten och domstolen inte tycker är bra för dig, för din hälsa och utveckling. Det kan till exempel vara brott, drog- eller alkoholmissbruk. Det vanligaste är att du blivit omhändertagen med stöd av lagen om vård av unga, LVU. Du kan också få bo på SiS om du blivit dömd till sluten ungdomsvård. Oftast stannar ungdomar inte så länge på SiS utan är här tills de får flytta hem eller till en annan placering.

På SiS jobbar bland annat behandlingsassistenter, psykologer, lärare och sjuksköterskor. Personalen ska bry sig om dig, ta hand om dig och hjälpa dig när du behöver det. Vården du får ska utgå från det du behöver. På SiS finns alltid personal på plats, dygnet runt. Om något känns dåligt kan du prata med personalen, din socialsekreterare eller någon annan vuxen du litar på.

På Statens institutionsstyrelses hemsida kan du ladda ner böcker där ungdomar som bor på ungdomshemmen berättar om hur de tänker och känner.

Du som bor på ett stödboende gör förmodligen det för att du börjar bli redo för ett självständigt vuxenliv. Olika stödboende har olika mycket stöd kopplat till sig. Vissa stödboenden har personal på plats dygnet runt, andra har kontaktpersoner som kommer och hjälper till på dagtid. Vilken typ av stöd du får beror på hur du mår och hur mycket du klarar själv av ekonomi, städa, diska, handla, laga mat, egen hygien, tvätta kläder, sysselsättning och fritid.

Även om du inte bor på ett stödboende i Nybro har du ändå en socialsekreterare hos oss. Saker som du funderar på i livet kan du ta upp med dem på ditt stödboende eller med din socialsekreterare.

Du som är på skyddat boende är här för att någon varit hotfull eller våldsam mot dig eller någon av dina föräldrar. Om du är yngre är du med en förälder. Är du äldre kan du vara antingen med en förälder eller själv på det skyddade boende.

Adressen till det skyddade boende är, och ska vara, hemlig för att du ska slippa vara orolig för att någon som är farlig ska komma dit. De skyddade boendena har personal som är till för att hjälpa och stötta dig. Ofta när någon är på ett skyddat boende går de igenom jobbiga saker, och det kan behövas mycket hjälp att förstå vad som händer.

Be gärna de vuxna som arbetar på ditt skyddade boende om hjälp att förklara. Du kan fråga om allt. Du kan också fråga din socialsekreterare. Om du behöver hjälp med praktiska saker är det bra att be om det. Allt kanske inte går att lösa, men det är viktigt att vi och boendet får veta vad just du behöver.

Här kan du som är placerad se vilka rättigheter du har. Du har rätt att känna trygghet och få gå i skolan. Du har rätt att bli lyssnad på och du har rätt att ha åsikter om allt.

Att flytta till människor du inte känner är en stor förändring i livet. Det kan ta tid innan ni lär känna och vänjer er vid varandra. Men om du fortsätter känna att du inte har det bra där du är placerad är det viktigt att du berättar det. Kan du inte prata med dem du bor hos kan du alltid prata med din socialsekreterare så att ni tillsammans ska kunna komma fram till en lösning.

Du ska bli behandlad med respekt

Du har rätt att bli behandlad med respekt och på samma sätt som de andra barnen som bor där du är placerad. Dina jour- eller familjehemsföräldrar eller personalen på ditt HVB eller SiS ska bry sig om dig, ta hand om dig och hjälpa dig när du behöver det.

Men vuxna som har hand om dig kan bestämma saker som du inte håller med om. De har ansvar för att skydda dig och då kan de förbjuda dig att göra saker som kan vara farliga för dig.

Här hittar du mer information om dina rättigheter

Det ser väldigt olika ut hur mycket du som är placerad kan träffa dina föräldrar, syskon, familj och vänner. Din socialsekreterare kan svara på vad som gäller för just dig.

Här har vi försökt samla information kring vad som gäller i allmänhet och vad du har rätt till.

Ibland kan det vara så att du vill träffa din förälder mer än det går. Det kan bero på att din förälder inte mår tillräckligt bra för att kunna träffa dig. Det kan också vara så att du inte vill eller orkar träffa dina föräldrar.

Din rätt att hålla kontakt med familj och vänner

 • Du har rätt att hålla kontakt med din familj. Om det är bra för dig kan du också få hålla kontakt med andra som är viktiga för dig.
 • Din familj kan få komma och hälsa på dig om det inte är dåligt för dig. När du får besök har ni rätt att vara ostörda.
  Förutom att de kan komma och hälsa på dig har du rätt att hålla kontakt med familj och vänner på andra sätt. Du kan till exempel ringa, mejla eller skriva brev.
 • Du får skriva och ta emot brev och du ska få vara ostörd både när du skriver och läser dina brev. Men om jour- eller familjehemsföräldrarna eller personalen på ditt SiS eller HVB misstänker att ett brev kan innehålla droger eller något annat som är skadligt för dig får de vara med när du öppnar det. Annars får de inte läsa dina brev eller mejl.
 • Om du är LVU:ad och vi på socialtjänsten har kommit fram till att det inte är bra för dig att träffa din familj kan de bestämma att du inte får träffa dem på det sätt du själv vill. Ibland kan de till och med bestämma att din familj inte får veta var du bor.
 • Om dina föräldrar har godkänt att du har blivit placerad kan vi på socialtjänsten inte bestämma hur mycket de får träffa dig. Däremot kan vi försöka hjälpa dig om du inte vill träffa dina föräldrar lika mycket som dina föräldrar vill.

Om du inte vill träffa dina föräldrar vill vi gärna veta det. Antingen kan de du bor med hjälpa dig eller så kan vi vuxna försöka hjälpas åt.

Vi på socialtjänsten tvingar inte barn och ungdomar att träffa sina föräldrar. Däremot försöker vi hjälpa dig att ha en bra relation med dina föräldrar, det säger lagen att vi ska göra. Om du är över 15 år väljer du själv om du vill träffa dina föräldrar.

Kontakta oss

Individ- och familjeförvaltningen

Om du har frågor inom individ- och familjeförvaltningens verksamhetsområden kan du kontakta vår reception
på telefon 0481-451 22.
Våra öppettider är: måndag och onsdag 08.30-12.00, tisdag och torsdag 08.30-16.00, fredag 08.30-14.30.
Lunchstängt 12.00-13.00 (tisdag, torsdag, fredag).

Verksamhetsområden:

 • Familj, barn och ungdom
 • Funktionsnedsättning
 • Skadligt bruk och beroende
 • Psykisk ohälsa
 • Socialt och ekonomiskt stöd

Det går även bra att skicka ett meddelande via vår e-tjänst

Besöksadress: Kommunhuset Balder, Dunderbergsgatan 2, 382 80 Nybro

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000