Fritt arbete som boendestödjare
En arbetsplats med hjärta – där medarbetarna gör skillnad varje dag. Följ med på ett besök hos ett gäng boendestödjare som jobbar inom socialpsykiatrin.
Boendestöd är ett stöd för vuxna personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning som bor i egen bostad. Det fungerar som ett stöd i vardagen. Till exempel kan det vara att man behöver stöd med planering och rutiner, stöd i kontakt med myndigheter eller påminnelse om medicin.
Allt stöd är biståndsbedömt och individuellt. Någon behöver kanske bara ett samtal med en påminnelse medan en annan har flera besök varje dag. Boendestöd är ett socialt, pedagogiskt och praktiskt stöd i vardagen. Den som beviljas boendestöd får en kontaktman i personalen.
Denna dagen är boendestödjarna samlade för arbetsplatsträff och det är ett härligt gäng i blandade åldrar som möter upp. De beskriver ett varierat arbete som bygger på att skapa förtroende och tillit. I arbetet jobbar man mycket med motiverande samtal.
– Det är ett fritt arbete där man behöver kunna jobba självständigt, berättar personalgruppen. Du ska inte vara rädd för det annorlunda och du behöver vara ödmjuk och respektfull.
En vanlig dag som boendestödjare börjar runt halv åtta på morgonen. Då är det samling med kollegorna och sedan cyklar eller kör alla ut på sina uppdrag. Att ha körkort är viktigt då man jobbar över hela kommunen. På morgonen kan uppdragen bestå av stöd kring hushållssysslor, väckning och medicin. Ofta fortsätter dagen sedan med sociala besök, att följa med på läkarbesök, ta en fika eller gå och träna tillsammans.
Det märks att gänget trivs tillsammans och med sitt arbete. Kanske är du deras nya kollega i sommar?
Yrke – Boendestödjare
Detta gör en boendestödjare: Arbetet innehåller bland annat stöd och motivation i vardagssysslor, hjälp och stöd med personlig omsorg och sociala kontakter.
Om jobbet: Arbetet är omväxlande och stimulerande. Du kommer att träffa människor med olika bakgrund.
Vem är du? Vi söker dig som har ett genuint intresse för att arbeta med människor. Du behöver kunna arbeta självständigt och ha ett socialt och flexibelt förhållningssätt. Vi arbetar utifrån ett lågaffektivt bemötande, där vi strävar efter att arbeta på ett lugnt och tryggt sätt. Genom ett gott bemötande och god kommunikation skapar vi förtroendefulla relationer.
Möt våra medarbetare
Våra medarbetare på Nybro kommun är vår viktigaste resurs. I artikelserien “Möt våra medarbetare” får du träffa några av våra över 2 000 anställda.
Är du intresserad av jobb hos oss?