Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate
Svartbäcksmåla naturreservat
![Svartbäcksmåla naturreservat](/wp-content/uploads/2022/05/block-615x410.jpg)
Söder om Nybro stad ligger Svartbäcksmåla naturreservat. Här kan du vandra genom trolska skogar, susa fram på cykel och skidor eller bara lyssna till suset av träden.
Svartbäcksmåla naturreservat är 345 hektar stort och ramar in Nybro stads södra delar. Landskapet är format av istiden och rymmer en stor variation av naturmiljöer. Svartbäcksmåla naturreservat är en del av Svartbäcksmåla aktivitetsområde och här finns ett rikt förenings- och friluftsliv. Många föreningar har regelbunden verksamhet i Svartbäcksmåla och i området finner du motionsspår, mountainbikeleder, vandrings- och ridleder, discgolfbana, flera fotbollsplaner och vintertid både slalombacke och längdskidspår.
Vägbeskrivning
Från centrala Nybro tar du dig lätt hit på gång- och cykelvägar via glasbruksområdet Pukeberg eller från Hanemåla. Med bil når du reservatets huvudentré via avfart från väg 25 eller via Betekullavägen där du hittar en mindre reservatsparkering.
Reservatsföreskrifter
I alla naturreservat finns regler för vad du som besökare får och inte får göra, dessa kallas reservatsföreskrifter och kan variera mellan olika reservat. Tack för att du följer reservatsföreskrifterna och hjälper till att skydda Svartbäcksmålas naturvärden!
Bra att veta
- Svartbäcksmåla naturreservat är 345 hektar stort och bildades 2003.
- Fisket är fritt i S:t Sigfridsån inom Svartbäcksmåla.
- Det är tillåtet att bada i våtmarken vid Grönmovallen, men platsen är ingen kommunal badplats.
Upplev Svartbäcksmåla
Utforska öppna sandmarker och trolska skogar
I Svartbäcksmåla hittar du en stor variation av naturtyper, allt från djupa barrblandskogar och lundartade lövskogar till torra, sandiga marker och blöta alkärr.
I barrskogen, som varierar från mörka granskogar till öppna tallskogar, hittar du både vanliga skogsarter som kungsfågel och skogsödla, men du kan även stöta på mer sällsynta arter som tjäder, nattskärra, mosippa och ryl. I skogarna har du även goda möjligheter att plocka bär och svamp. I de rika lövskogarna längs vattendragen hittar du den sällsynta sumpviolen och kanske hör du grönsångare eller mindre flugsnappare sjunga. På torrare marker dominerar ek och lönn.
På de torra öppna markerna kan du höra trädlärkans vemodiga sång och, om du går försiktigt, se den vackra, men sällsynta sandödlan. På sommaren myllrar dessa områden av insekter, bland annat de färgrika bastardsvärmarna som är lätta att komma riktigt nära.
Längs vattendragen kan du koppla av i skuggan och njuta av vattnets porlande. Om du är uppmärksam kan du hitta forsärlan vippande på stenarna i ån eller se kungsfiskaren flyga förbi. Vintertid kan du följa vinterbadaren strömstarens jakt på småkryp i vattnet eller kanske se spår av utter i snön.
Se spåren av istiden
När du står vid Orienteringsklubbens stuga i Svartbäcksmåla befinner du dig vid stranden av Baltiska issjön. Då istidens isar smälte rann stora mängder smältvatten till och en issjö växte fram. Den täckte stora delar av södra Sverige och vågorna svallade marken, vilket gjorde att stenar och block frilades och rundades. Issjöns högsta strandlinje är i Nybro 81 m ö h.
Stora isblock bröts också loss från moderisen och blev liggande kvar. Grus och sand la sig vid blockens sidor och letade sig in mellan dem. Till sist fick isblocken ge upp i kampen mot värmen. Isarna smälte och det enda som återstår av dessa isblock är gropar i marken, så kallade dödisgropar. I Svartbäcksmåla finns ett helt dödislandskap!
Spana efter bin i gamla laduväggar
Nybro kommun arbetar för att öka mångfalden i de öppna, sandiga markerna i reservatets östra delar. På de gamla åkrarna Lundåkern och Krokåkern och i det före detta grustaget har stora ytor gjorts lämpliga som boplatser åt vilda bin. En udda installation är den gamla timmervägg från en riven lada som ställts upp på Lundåkern. Denna timmervägg var redan boplats åt massor av vilda bin som levde i små hål i virket och fungerar idag som ett gigantiskt bihotell.
Leta kolbottnar och tjärdalar
Vid en rykande kullformad hög arbetar en svettig och sotig kolare. Han har över en månads arbete framför sig och passar kolmilan noga. Elden kan slå igenom och göra allt arbete ogjort. Den staplade veden är täckt med granris och stybb och elden regleras med draget genom tändhålet. Milan är omsorgsfullt uppbyggd av 150 kubikmeter ved och strax intill finns kolarens koja.
Långt senare, när både kol och mila gått upp i rök, syns ännu resterna i terrängen. Plana eller upphöjda cirkulära ytor med avvikande växter. Gräver du i mossan blir fingrarna svarta av kol.
Kluckande sipprar tjäran ur hålet vid tjärdalens botten. Högen av kådrika tallstubbar ska under en vecka sakta brinna och tjäran kramas ur träet. Tjäran tappas på tunnor och levereras till skeppsbyggerierna i Kalmar.
Övergivna tjärdalar syns som fördjupningar i backslänter. Fina exemplar finner du norr om Viktoriavallen, intill orienteringsklubbens stuga och i den nordöstra delen av området.
Lyssna till tystnaden
För att värna möjligheterna för dig att koppla av i naturen, har kommunfullmäktige i Nybro kommun beslutat att delar av Svartbäcksmåla ska betraktas som ett bullerfritt område. Nära tätorten blir det förstås aldrig helt tyst utan där måste vi acceptera att det förekommer hörbart samhällsbuller ibland. Det utpekade bullerfria området hindrar inte heller tillfälligt bullrande verksamheter såsom vägbyggen, skogsbruk eller friluftsliv, t ex skidliftar och snökanoner. Bäst möjligheter att ”uppleva tystnaden” har du nere vid S:t Sigfridsån och i barrskogarna på södra sidan om ån.
Reservatets historia och syfte
Svartbäcksmålaområdet köptes in av Nybro kommun under 1970-talet från Pukebergs glasbruk. Naturförhållandena och närheten till Nybro stad innebar att friluftslivet i området snabbt utvecklades efter att kommunen blev ägare. Motionsslingor anordnades och schaktmassor och rivningsrester från expansionen av staden användes för att skapa en slalombacke.
Redan i kommunens första naturinventering 1973 föreslogs att Svartbäcksmåla borde avsättas som naturreservat, främst med tanke på friluftslivet och områdets geologiska värden. Naturinventeringar genomförda under 1990-talet visade att området även har ett rikt växt- och djurliv. Ju mer området utvecklades som friluftsområde desto fler konflikter uppstod mellan allmänhetens behov av rekreation och normalt skogsbruk.
När miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999 fick kommunerna möjlighet att besluta om vissa områdesskydd, bland annat naturreservat. I samband med arbetet att ta fram en fördjupad översiktsplan för Nybro stad i början på 2000-talet tog politikerna fasta på önskemålen om ett starkare skydd för Svartbäcksmåla. Önskemålen omvandlades till ett konkret förslag och i och med att naturvårdsverket godkände kommunens ansökan om värdeminskningsbidrag, beslutade kommunfullmäktige 27 oktober 2003 att bilda Svartbäcksmåla naturreservat.
Eftersom ett viktigt syfte med naturreservatet är att gynna friluftsliv och rekreation har Nybro kommun under flera år satsat på utveckling av Svartbäcksmåla som aktivitetsområde. Nybro kommun har bland annat anlagt flera mil leder för stigcykling och vandring, byggt utegym och hinderbana, utvecklat en 18-håls discgolfbana och grävt en våtmark.
Kontakta oss
Natur & Friluftsliv
Om du har frågor avseende skog, natur, vattenvård, friluftsliv eller liknande, så kontaktar ni Nybro kommuns naturenhet via kommunens växel 0481-450 00.
Hjälpte den här informationen dig?
Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.