Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Svartbäcksmåla naturreservat

Svartbäcksmåla naturreservat

Strax söder om Nybro stad ligger Svartbäcksmåla naturreservat.

Naturen runt Nybro är formad av inlandsisen som släppte sitt grepp för cirka 18 000 år sedan. Här i Svartbäcksmåla kan du stå på strandkanten av den Baltiska issjön. Den sjö som skapades av smältvattnet från inlandsisen.

Skogen i och kring Svartbäcksmåla domineras av granskog men här är också tall, lönn och asp vanliga. I naturreservatet finns också ädellövskog och här kan du hitta, blåsippa, sumpviol och vätteros.

Om du går från Linnéasjön och följer vattnets väg mot Svartbäcksmåla kan du se den unika miljö som skapas av S:t Sigfridsåns vindlande väg genom landskapet. Här ger de grova alarnas luftrötter landskapet ett nästan exotiskt uttryck. I åns kärrmarker finns gul svärdslilja och här kan du få se både forsärla, kungsfiskare och till och med strömstare.

Svartbäcksmåla folder – PDF-fil (888 kB)

Hemsida Svartbäcksmåla

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000