Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Miljövänlig dammbindning

Nybro kommun dammbinder grusvägarna miljövänligt

Delar av grusvägarna i Nybro kommun dammbinds med traditionellt salt, eller magnesiumklorid. Ett alternativ till saltet är lignin vilket är en miljövänlig produkt som binder vägdamm och grus till en hård slitstark körbana. Lignin ger också vägen en bättre motståndskraft mot torka, frost och tjäle.

Lignin påminner om mörk sirap och är distinkt i sitt utseende och lukt. Det är inte farligt att få ämnet på sig själv eller på sitt fordon utan tvättas lättast av med vatten.

Dammbindningen utförs på våren, oftast under april månad.

Avsikten är att på sikt kunna dammbinda alla de 250 km grusvägar som kommunen sköter drift och underhåll på med lignin istället för salt.

Lastbil för spridning av dammbindningsmedel.

Kontakta oss

Gator & vägar

Om du har frågor avseende gator/vägar, gatubelysning, GC-vägar, trafik och liknande, så kontaktar ni gata/naturenheten via kommunens växel 0481-450 00. Alternativt via e-post till samhallsbyggnad@nybro.se

För felanmälan använd lämplig e-tjänst

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.