Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Mat i vård- och omsorgsboende

Måltidsservice lagar lagar mat till matdistribution, omsorgsboenden och dagliga verksamheter och förser merparten av dessa med dygnets alla måltider. Maten lagas antingen i köket på boendet eller tillagas i något av våra kök och transporteras till omsorgstagarens boende.

Specialkost och anpassad kost

Specialkost och anpassad kost till omsorgstagare tillhandahålls utifrån omsorgstagarens behov efter ordination av sjuksköterska, läkare eller dietist. Ordination meddelas till köket vid specifika sjukdomstillstånd, kost med avvikande konsistens, religiösa eller etiska skäl, samt vid behov av stödnutrition så som sondnäring, näringsdryck eller shot.

Specialkost

Omsorgstagare med allergi eller annan överkänslighet har rätt till mat som de säkert kan äta utan att riskera att bli sjuka. Att vara allergisk eller intolerant mot mat innebär att man inte tål mat som de flesta andra kan äta. Om en omsorgstagare behöver specialkost ska alltid ett läkarintyg finnas för att säkerställa att omsorgstagaren får rätt mat.

Anpassad kost vid religiösa eller etiska skäl

Anpassad kost erbjuds till omsorgstagare som pga. religiösa eller etiska skäl har behov av annan kost, dock behöver inte läkarintyg lämnas in. Vid vegankost kan inte ett fullvärdigt näringsinnehåll vid måltiden garanteras.

Köket erbjuder inte halalslaktad råvara eller koschermat, omsorgstagaren erbjuds istället vegetariskt eller annat tillåtet alternativ.

Anpassad kost med avvikande konsistens

Vid tugg- och sväljsvårigheter behöver maten och/eller drycken ofta ha en förändrad konsistens. Det kan handla om allt från att behöva hjälp med att skära upp köttet till att vara hjälpt av tjockflytande kost. Behovet av mat med förändrad konsistens kan vara permanent eller övergående. Orsaken bör alltid utredas så att omsorgstagaren får rätt konsistens på sin mat och därmed klarar av att äta den.

Kontakta oss

Medborgarkontor

På medborgarkontoret kan du få hjälp med det mesta. De svarar på frågor, hjälper till att fylla i blanketter med mera.

Öppettider

  • Måndag – fredag 07.30-16.00
  • Lunchstängt 12.15-12.45
  • Veckorna 26-32 har växel och reception lunchstängt mellan klockan 12.00-13.00

Begränsade öppettider

Medborgarkontoret hittar du i kommunhuset Balder,
Stora Trädgårdsgatan 5, 382 80 i Nybro. Hitta hit (karta).

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.