Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Kalkning

Försurningen av sjöar och vattendrag orsakar förändringar och skador på djur och växter som lever i vattnet. För att minska de negativa effekter som försurningen ger, sprids varje år cirka 750 ton kalk i Nybro kommun.

Förbränning av kol, olja och gas för uppvärmning och industriprocesser, men framför allt trafiken ger bland annat stora utsläpp av kväve- och svavelföreningar. Dessa försurande ämnen hamnar som surt regn på mark och i vatten. Även avverkning av skog bidrar till försurningen.

Försurningen av sjöar och vattendrag orsakar förändringar och skador på djur och växter som lever i vattnet. För att minska de negativa effekter som försurningen ger, sprids varje år cirka 750 ton kalk i Nybro kommun. I vissa fall behövs även biologiska återställningsåtgärder för att utslagna och decimerade arter ska återetablera sig. Spridning av kalk sker med hjälp av helikopter, båt och kalkdoserare enligt en fastställd kalkningsplan. Nybro kommuns kalkdoserare finns i Boda (Emmaboda), Derasjö, Fröseke (Uppvidinge) och Hälleberga.

Effekten av kalkningen följs upp med vattenkemisk provtagning och biologiska provtagningar som nätprovfiske och bottenfaunaundersökningar.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.