Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Detta är hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck utövas för att få personer att följa familjens och släktens normer.

Hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersrelaterat våld och förtryck utövas för att få personer att följa familjens och släktens normer. Den utsatta kan kontrolleras och tvingas leva med begränsningar. Våld och förtryck kan också utövas som straff mot den som brutit mot familjens normer. Den utsatta kan bli utfryst, hotad och misshandlad. Hedersrelaterat våld bygger på föreställningen att en familjs heder främst är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. Dock kan även pojkar och män skada familjens heder om de till exempel inte beter sig enligt strikt definierade könsroller.

Förlusten av heder kan ha stora konsekvenser för en familj, både socialt och ekonomiskt. Därför kan rädslan att förlora hedern eller uppfattningen att man har förlorat den, leda till drastiska våldshandlingar.

Våldet som utövas liknar i stort det våld som utövas i våld i nära relationer, Skillnaden från våld i nära relation är att hedersrelaterat våld sanktioneras och utövas kollektivt av det sociala nätverk som den utsatta lever i. Detta gör den utsatta än mer utsatt och därav är det än viktigare att den utsatta får stöd och hjälp då det ofta innebär att lämna hela sin sociala sfär.

De tydligaste överträdelserna av hedersnormer är sex före äktenskapet eller att en gift kvinna inte beter sig ”kyskt”. Kvinnans sexualitet kontrolleras för att skydda familjen från att förlora hedern. Kontrollen görs genom klädsel, vem hon träffar och vem hon är vän med. Begränsningarna kan handla om att du måste gå hem direkt efter skolan eller arbetet, eller att du inte får arbeta utanför hemmet. Du kanske inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen eller inte välja dina vänner. Det kan även vara så att du inte får ha sexuella relationer innan äktenskapet eller välja vem du ska gifta dig med.

Hedersrelaterat våld kan ha olika uttryck och sträcker sig från begränsningar av vardagliga val till ett liv under extrem kontroll. Det kan handla om fysiska bestraffningar och i värsta fall mord.
Barn- och tvångsäktenskap, könsstympning av kvinnor och flickor, oskuldskontroller och omvändelseförsök av personer med annan sexuell läggning än heterosexuell är också olika former av hedersrelaterat våld.

Även pojkar och män kan vara utsatta för hedersrelaterat våld, tex genom att olika livsval kan vara begränsade, speciellt när det gäller val av en partner. Pojkar kan också tvingas kontrollera sina syskon eller andra kvinnliga släktingar. Ibland är en och samma person både utsatt och förövare.

Kontakta socialförvaltningen

Du kan från socialförvaltningen få hjälp med stöd i form av samtal, behandling eller andra insatser. Stödet utformas efter dina behov och kan även vara skyddande insatser så som skyddat eller tillfälligt boende för att komma ifrån en farlig situation.

0481-450 00 (vxl)
0481-451 22 (Individ- och familjeförvaltningens reception)

Adress: Stora Trädgårdsgatan 5, 382 80 NYBRO

Öppettider: måndag och onsdag 08.30-12.00, tisdag och torsdag 08.30-16.00, fredag 08.30-14.30.

Du kan också kontakta socialtjänstens mottagning för barn och unga om din oro gäller minderåriga.

Telefon: 0481-451 72
Vardagar klockan 8.00 – 12.00, 13.00 – 16.00

Kvällstid, natt och helg

Du kan kontakta Sydostjouren om du behöver akut hjälp av socialtjänsten under kvällar nätter och helger.
Telefon: 020-45 39 00

Sydostjouren

Vid akuta situationer, ring alltid 112.

Kontakta oss

Individ- och familjeförvaltningen

Om du har frågor inom individ- och familjeförvaltningens verksamhetsområden kan du kontakta vår reception
på telefon 0481-451 22, fax 0103334629.
Våra öppettider är: måndag och onsdag 08.30-12.00, tisdag och torsdag 08.30-16.00, fredag 08.30-14.30.
Lunchstängt 12.00-13.00.

Verksamhetsområden:

  • Familj, barn och ungdom
  • Funktionsnedsättning
  • Skadligt bruk och beroende
  • Psykisk ohälsa
  • Socialt och ekonomiskt stöd

Det går även bra att skicka ett meddelande via vår e-tjänst

Besöksadress: Kommunhuset Balder, Stora Trädgårdsgatan 5, 382 80 Nybro

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.