Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Registrering av livsmedelsanläggning

Ditt livsmedelsföretag ska registreras hos miljö- och byggnämnden i Nybro kommun eller godkännas av Livsmedelsverket innan det får starta.

Registrering

Oavsett registrering eller godkännande ska företaget ha lämpliga lokaler och utrustning samt ett system för egenkontroll. Du kan tidigt ta kontakt med miljö- och byggnämnden för att få information om vad som gäller för ditt företag.

De flesta livsmedelsföretag ska registreras hos kommunen och får tidigast påbörjas tio arbetsdagar efter det att anmälan kommit in till miljö- och byggnämnden. Det är endast vissa anläggningar där animaliska livsmedel hanteras som ska godkännas, till exempel slakterier och mejerier. Sådan anläggning som ska godkännas får inte starta innan Livsmedelsverket slutbesiktigat anläggningen.

Exempel på verksamheter som ska registreras hos kommunen

  • Restauranger
  • Caféer
  • Catering
  • Personalmatsalar
  • Butiker
  • Distributionscentraler
  • Grossister

Även du som tar över en livsmedelsverksamhet eller ändrar i din befintliga verksamhet måste kontakta miljö- och byggnämnden och anmäla registrering.

Godkännande av livsmedelsanläggning

Anläggningar som hanterar animaliska livsmedel, till exempel råa ägg, kött eller fisk, och som levererar produkterna till andra livsmedelsföretag har krav på godkännande. Det är Livsmedelsverkets ansvarar och handlägger ansökan om godkännande av livsmedelsanläggning.

På Livsmedelsverket finns mer information om registrering av livsmedelsföretag och godkännande av livsmedelsanläggning.

Avregistrering

När du vill upphöra med din verksamhet kontaktar du miljö- och byggnämnden och meddelar detta.

Sanktionsavgift

Startar du din verksamhet utan att först ha registrerat den eller om ni byter ägare utan att anmäla det kan du få betala en sanktionsavgift.
Mer information om sanktionsavgifter finns hos Livsmedelsverket.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.