Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Bli god man

Är du en person som är noggrann, har koll på vardagsekonomi och är bra på att leta information, då kan du bli god man.

Att vara god man är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag. Du hjälper en person att få en välfungerande vardag, bevaka personens intressen och rättigheter.

Vi är fyra kommuner som samverkar och vi är i behov av fler gode män i Nybro, Emmaboda, Torsås och Uppvidinge kommun.

Ansök om att bli god man i vår e-tjänst

Broschyr – Uppdraget som god man eller förvaltare

Vad krävs för att bli god man?

Som god man är du över 18 år, omtänksam och ansvarsfull. Du kan ha vilket jobb som helst eller vara pensionär. Du behöver ha kunskap om hur samhället fungerar och behärska det svenska språket. Som god man är du strukturerad med initiativförmåga och kan bemöta personen och aktörerna kring hen på ett bra sätt. Du måste även klara av att sköta en privatekonomi och redovisa den.

Vad är mitt uppdrag som god man?

Som god man hjälper du en person, din så kallade huvudman, med sådant som hen inte klarar av att sköta på egen hand. Den person som du kommer att hjälpa har behov av god man på grund av sjukdom, psykisk ohälsa eller försvagad hälsa.

Som god man kan du kan ha tre typer av uppgifter:

  • att sköta din huvudmans kontakter med myndigheter
  • att sköta din huvudmans ekonomi, ta hand om inkomst, betala räkningar och ta hand om eventuella fastigheter och värdehandlingar. Du ska också redovisa ekonomin till överförmyndarnämnden
  • att se till att boendet är bra och att beviljad hjälp från samhället fungerar. Det är den gode mannens uppdrag att se till att huvudmannen har en meningsfull fritid och att du besöker hen minst en gång i månaden

Du ska alltid handla utifrån huvudmannens bästa. Som god man behöver du vanligen ha huvudmannens samtycke innan du agerar.

Hur blir jag god man?

Anmäl ditt intresse att bli god man via vår e-tjänst

Överförmyndarnämnden kontrollerar därefter vilka uppgifter som finns om dig i kronofogdemyndighetens register, socialregistret och i polisens belastningsregister. Genom kontrollen ser vi om du har ordnad ekonomi och om du är lämplig som god man. Om överförmyndarnämnden tycker att du skulle passa som god man kontaktas du och en intervju bokas. Som god man får du ekonomisk ersättning.

Riksförbundets frivilliga samhällsarbetare

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har tagit fram två häften som heter Rollkoll. Där kan du läsa mer om god man och förvaltare i relation till andra aktörer samt om vad en god man eller förvaltare gör.

Rollkoll, två material om god man och förvaltare.

Om vår kampanj “Bli god man”

Personerna du ser på bilderna är skapade med hjälp av AI, artificiell intelligens. Vi har valt att använda oss av AI för att värna om våra gode mäns integritet. Texterna utgår från erfarenheter och berättelser som vi har fått till oss från gode män som har eller har haft uppdrag.

Kontakta oss

God man, förvaltare & förmyndare

Handläggarna på överförmyndarkontoret har ordinarie telefontid alla vardagar mellan klockan 10.00-12.00. Under perioden 15 februari till och med 30 juni är telefontiden begränsad till kl. 11.00-12.00. Övriga tider kan du tala in ett meddelande eller kontakta dem via e-post.

Ansök om att bli god man i vår e-tjänst

Handläggare Nybro kommun

Även ärenden som rör ensamkommande barn

Telefon: 0481-452 29

Telefon: 0481-453 04

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Emmaboda kommun

Telefon: 0481-452 51

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Torsås kommun

Telefon: 0481-452 20

E-post: ofm@nybro.se

Handläggare Uppvidinge kommun

Telefon: 0481-454 07

E-post: ofm@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.