Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Genta brinner för att fler ska hitta till omsorgsyrken

Genta är ett känt ansikte för alla som söker jobb eller praktik inom äldreomsorgen i Nybro kommun. Kommer du till intervju så är chansen stor att du träffar just henne.

Vi träffar Genta i lokalerna på Vattugatan där enheten Rekrytering och bemanning huserar. Här jobbar hon som rekryterare och praktiksamordnare inom omsorgsförvaltningen. I vanliga fall är det Genta som ställer frågorna när hon intervjuar till olika tjänster, men idag är det hon som får berätta om sig själv. Genta har själv börjat sin karriär som sommarjobbare.

-Mitt namn är Gentiana, men alla säger och skriver Genta. Jag hittade kärleken i Nybro och flyttade hit från Nordmakedonien 2008. Det var en utmaning att lära sig språket och att lära känna landet och kulturen här. Mitt första jobb var på äldreboendet Gläntan. Det är en stor fördel att själv ha jobbat inom vård och omsorg när jag nu jobbar med att rekrytera.

Jobbet som rekryterare och praktiksamordnare är omväxlande och Genta träffar många härliga människor. Nu till sommaren behövs 200 semestervikarier i äldreomsorgen.

-Mitt jobb innebär att jag ska hitta rätt person till rätt plats. Vi försöker alltid att erbjuda timvikariat under våren till de som ska sommarjobba. Det rekommenderar jag verkligen.

Som timvikarie kan man känna sig för. Kanske har du tänkt att jobba på ett boende, men märker att du trivs med jobbet inom hemtjänsten? Att få testa yrket som timanställd ger också en trygghet inför sommaren, både för dig som vikarie och för arbetsgivaren. Det märks att Genta brinner både för sitt jobb och omsorgsyrket.

Det bästa med ett jobb inom äldreomsorgen är att du verkligen kan göra skillnad för personerna som du stöttar. Du är verkligen en viktig person i deras liv!

Vad ska man då tänka på när man söker sitt sommarjobb?

– Var tydlig i ditt CV och i ditt personliga brev. Du behöver inte skriva så mycket, det viktigaste är att du är tydlig och att uppgifterna är uppdaterade. Sedan är intervjun viktig eftersom ett bra bemötande är en viktig del i jobbet.

Om man har turen att få jobb då, vad ska man tänka på då?

– Att det alltid är bättre att fråga en gång för mycket. Det är helt naturligt att vara osäker i början på ett nytt jobb. Handledaren och resten av personalen finns där för dig! Visa också att du vågar ta initiativ och att du är intresserad. Vi alla lär oss hela tiden. Och så förstås – tänk på att du är i hemmet hos den du hjälper och att det är kunden som bestämmer.

Gentiana Pasho

Ålder: 34
Yrke: Rekrytering- och praktiksamordnare Omsorgsförvaltningen
Bor: Villa i Nybro
Familj: Man och två barn
Fritidsintressen: Resor med familjen och musik.

Möt våra medarbetare

Våra medarbetare på Nybro kommun är vår viktigaste resurs. I artikelserien “Möt våra medarbetare” får du träffa några av våra över 2 000 anställda.

Är du intresserad av sommarjobb hos oss?