Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Kultur

Kultur
Pärra Andreasson "Olika barn leka bäst" 2016

Här hittar du information om kommunens kulturverksamhet.

Kulturpolitiskt program för Nybro kommun 2025–2028

Den 24 februari 2025 beslutade kommunfullmäktige att anta förslaget till kulturpolitiskt program för Nybro kommun 2025–2028. I nedan pdf kan du läsa det beslutade dokumentet i sin helhet.

Kulturpolitiskt program 2025-2028 Nybro kommun

Vad är ett kulturpolitiskt program?

Det kulturpolitiska programmet berättar om det konst- och kulturliv som finns i kommunen, men framför allt formulerar det mål för vilket konst- och kulturliv som kommunen ska arbeta för att möjliggöra. Kulturenheten fick i uppdrag att skriva ett förslag på kulturpolitiskt program och sedan är det kommunens politiker som har fattat beslut om programmet. När vi nu har ett beslutat kulturpolitiskt program så pågår arbetet med att ta fram en handlingsplan för hur vi ska uppnå målen.

Programmets målformuleringar

I Nybro kommun möter invånarna kultur i det vardagliga livet

Varje individ erbjuds likvärdiga villkor att utöva och delta i kulturlivets alla former och uttryck

Kulturlivet är synligt och enkelt att delta i

Det finns kulturella mötesplatser som sjuder av kreativitet, mångfald och konstnärlig frihet

Kreativa och attraktiva platser skapas genom konst, kulturarv och kulturmiljöer

I Nybro kommun är vi stolta över och tar till vara på vad vi har och vad vi skapar tillsammans

Kunskap finns om det gemensamma kulturarvet. Vi använder och utvecklar det tillsammans

Kulturen är en kraft för näringsliv, turistnäring och platsutveckling

Det är lätt att bidra till kulturlivet

Det finns goda förutsättningar för kulturskapare

I Nybro kommun säkerställer kultur ett livslångt lärande och livskvalitet för invånarna

Barn och unga möter kulturella uttryck som en naturlig del av lärandet

Det är enkelt för barn och unga att delta i kulturlivet och ungas engagemang tas tillvara

Kulturlivet har en bredd och en spets och mångfald är en förutsättning kulturlivets relevans och utveckling

Framgångsfaktorer för att nå målen

Följande tre faktorer har identifierats för att på ett framgångsrikt sätt arbeta med det kulturpolitiska programmets målområden genom handlingsplaner, strategier och verksamhetsplaner.
– Samverkan

– Synlighet

– Resurser

Såhär har det kulturpolitiska programmet 2025–2028 arbetats fram

Lärande- och kulturförvaltningen har på uppdrag av kulturnämnden arbetat fram ett kulturpolitiskt program för Nybro kommun.

Under hösten 2022 och våren 2023 genomförde kulturenheten dialog och insamlande av enkätsvar från kommunpolitiker, skolklasser på gymnasiet, ungdomsrådet och kultur – och hembygdsföreningar.

Hösten 2023 genomfördes ytterligare en enkätundersökning. Kulturenheten eftersträvade att nå så många invånare i kommunen som möjligt och enkäten marknadsfördes därför på sociala medier, på fysiska affischtavlor samt att den skickades till bland annat till kultur- och hembygdsföreningar och till studieförbunden med uppmuntran att både svara själva samt skicka enkäten vidare till sina medlemmar och deltagare. Via Schoolsoft skickades enkäten till alla föräldrar med skolbarn i Nybro kommun. Enkäten skickades även till kommunens tre råd, ungdomsrådet, pensionsrådet och funktionsrådet. Totalt inkom 203 svar på enkäten.

Nästa steg i arbetet med att skriva fram det kulturpolitiska programmet mål så böjd kulturenheten i till samråd och dialog under februari och mars 2024.

28 februari 2024 genomfördes ett öppet samråd för kommuninvånare. 74 personer deltog. Riktade inbjudningar skickades till aktiva aktörer inom kulturlivet, som konstnärsföreningen i Pukeberg, lokala scenkonstaktörer, studieförbund samt kultur- och hembygdsföreningar. Inbjudan skickade också till kommunens tre råd. Samrådet marknadsfördes utöver inbjudningar via affischer, nybro.se och sociala medier.

29 februari 2024 genomfördes ett samråd för kommunanställda från de olika förvaltningarna och de kommunala bolagen samt representanter från de regionala kulturinstitutionerna. 34 personer deltog.

4 mars 2024 genomfördes en dialog med 19 ungdomar om framtidens kulturliv. Detta genomfördes då analysen av enkäten visade på ett tunt underlag från svaranden under 18 år. Dialogen marknadsfördes via sociala medier och nybro.se. Riktade inbjudningar skickades till ungdomsrådet, Madesjöskolans KulturCrew, kulturskolans elevförening, fritidsgården Mejeriet samt Fryshuset.

Efter genomförda samråd och dialoger skrev kulturenheten fram ett remissförslag på kulturpolitiskt program som kulturnämnden fattade beslut om i april.

Förslaget skickades sedan ut på remiss och i oktober beslutade kulturnämnden om förslag på kulturpolitiskt program som sedan skickades vidare till KS och KF för beslut. Den 24 februari 2025 beslutade kommunfullmäktige att anta förslaget till kulturpolitiskt program för Nybro kommun 2025–2028.

Det kulturpolitiska programmet har skrivits fram i förhållande till tidigare styrdokument så som biblioteksplanen och skolkulturstrategin. Det knyter även ann till kommunens vision och mål samt till den regionala kulturplanen och de nationala kulturpolitiska målen.

Nu när det kulturpolitiska programmet är beslutat kommer handlingsplaner som beskriver hur vi ska nå målen skrivas fram av kulturenheten.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.