Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

ss

Nor och Omar har varit med i satsningen ”Ung i omsorgen”

Förra året var det premiär för kommunens satsning på ”Ung i omsorgen”, där ungdomar från årskurs 8 får arbeta på äldreboende under lov och studiedagar. Nor och Omar fick chansen att vara med i uppstarten.

– Jag fick reda på det genom att läraren på vår skola pratade om det, säger Omar. Det fanns också information på skolappen om att man kunde söka jobb.

Ung i omsorgen är en chans att tjäna extrapengar och samtidigt sätta guldkant på tillvaron för äldre människor. Det är omsorgsförvaltningen i kommunen som håller i verksamheten.

– Vi har fått göra många olika saker, berättar Nor. Första dagen var vi med på mötesplatsen på Vattugatan. Där spelade vi spel, bingo, sjöng och hade frågesport.

Nu är de båda taggade på att söka sommarjobb inom äldreomsorgen så fort de har åldern inne. Många av deras vänner vill också testa på ”Ung i omsorgen”. Omar och Nor beskriver jobbet som väldigt fritt.

– En sak som är bra att tänka på är att prata tydligt och kanske med lite högre röst, säger Nor. Det är många som inte hör så bra.

Förutom att de varit med på mötesplatsen och hittat på aktiviteter så har de också fått hjälpa till att servera mat och vara med vid rehab-övningar.

– Det märks att det väcks minnen hos de äldre när de träffar oss unga, säger Omar. Vi har fått göra mycket blandade uppgifter – jag fick till exempel spela TV-spel tillsammans med en som har det som intresse.

Omar har varit med i satsningen ung i omsorgen.

Ung i omsorgen

Ung i omsorgen är en satsning där yngre får testa på omsorgsyrket.

Omsorgsförvaltningen i Nybro söker ungdomar som läsåret 2024/25 går i årskurs 8 och som vill arbeta på våra äldreboenden under lov och studiedagar.

Ung i omsorgen har tidigare provats med gott resultat på Vattugatans äldreboende. Till hösten utökas satsningen till alla kommunens äldreboende.

Ansök om plats senast 4 augusti