Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Navet – en miljömedveten daglig sysselsättning

Navet – en miljömedveten daglig sysselsättning

Navet är en daglig sysselsättning som inte bara erbjuder meningsfullt arbete för deltagarna, utan också gör en betydande insats för miljön.

Det som flest känner till om Navet är att man jobbar med återvinning av värmeljus. Kanske har du sett att man till exempel på biblioteket och kommunhuset kan lämna sina utbrunna värmeljus till återvinning? De hämtas sedan upp av deltagarna på Navet.

Tora Brandel, Viktor Sjöström och Rickard Gustavsson är några av de som jobbar med att ta hand om återvinningen av värmeljus.

– Vid första stationen pillar vi bort det som veken sitter fast i, berättar Tora Brandel. Det är nämligen gjort av järn medan resten är av aluminium. Även rester av stearin tas bort. Vid nästa station pressas värmeljuset ihop för att ta mindre plats.

Aluminiumet och järnet lämnas sedan till Stena recycling medan stearinet återanvänds till tändbriketter.

Klädsortering för Emmpatus

Navet samarbetar också med Emmpatus (tidigare Emmaus), en organisation som arbetar för social rättvisa och hållbar utveckling. Två gånger i veckan åker Navets deltagare och hämtar kläder från Emmpatus containrar. Kläderna sorteras på Navet av deltagarna och sådana kläder som kan återanvändas och säljas i butiken hämtar Emmpatus på Navet. Genom detta arbete får kläderna ett nytt liv, samtidigt som det minskar mängden textilavfall.

Kartonghämtning, arbetskläder och material

Listan på vad Navets 23 deltagare gör är lång. Många uppdrag handlar om service inom individ- och familjeförvaltningen verksamheter. Det kan vara sortering, hämtning och utkörning av arbetskläder, postrunda och att packa och leverera förbrukningsmaterial till gruppbostäder och personlig assistans. En annan uppgift för Navet är att hämta upp kartonger på bland annat biblioteket för återvinning.

– En gång i veckan är vi hos Mark och service, berättar Anna Hadvall, stödbiträde på Navet. Där tvättar och städar vi bussen som vi använder till alla transporter. Vi sorterar också skräp som verksamheten har samlat under veckan från sina olika uppgifter och kastar på miljöstationen.

Gemenskap och utveckling

Förutom de viktiga insatserna för miljön är Navet en plats där deltagarna kan utvecklas och känna gemenskap. Deltagarna tar ibland promenader – även här med miljön i fokus då man ofta kombinerar det med skräpplockning. Navet i Nybro kommun är verkligen en förebild när det gäller att kombinera socialt arbete med miljömedvetenhet. Genom sina olika projekt visar de hur vi alla kan bidra till en bättre och mer hållbar värld.

Daglig sysselsättning

  • Kommunen erbjuder sysselsättning åt personer med funktionsnedsättning som inte kan söka sig till den vanliga arbetsmarknaden.
  • Verksamheten kan vara förlagd till en daglig sysselsättning eller en arbetsplats ute på ett företag eller i en organisation.
  • För att få en plats så ansöker man om bistånd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller socialtjänstlagen (SoL).
  • Om ansökan blir beviljad så får man träffa en jobbcoach. Det finns då möjlighet att göra studiebesök och praktik för att se vilken verksamhet som passar bäst.

Daglig sysselsättning

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.