Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Marie och Lenitha laddade för anhörigvecka

Marie och Lenitha arbetar med anhörigstöd.

Första veckan i oktober är den nationella anhörigveckan. Vi uppmärksammar med aktiviteter och belyser anhörigas viktiga roll.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Att vara anhörig till en person med sjukdom, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning kan vara tufft. Marie Olsson och Lenitha Petersson jobbar som anhörigsamordnare på Nybro kommun. Det innebär att de bland annat ger råd och stöd till anhöriga genom telefonsamtal, hembesök, anhörigcirklar och samtalsgrupper.

– Vi är inte själva i jobbet, berättar Marie. Alla som jobbar med vård och omsorg har ett ansvar även för anhöriga.

Alla anhöriga har förstås inte samma behov och stödet man vill ha är olika. En del vill träffa andra i liknande situation medan andra vill ha enskilda samtal.

– Vi samarbetar med anhörig- och andra frivilligorganisationer för att utveckla stödet, berättar Lenitha.

Förberedelserna pågår just nu för fullt inför anhörigveckan som går av stapeln första veckan i oktober.

– Vi har försökt att hitta ett brett program som ska passa många, säger Lenitha. Förhoppningen är att vi ska nå många och att nya personer ska hitta till vår verksamhet.

Anhörigstöd i Nybro kommun erbjuds till anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

– Som anhörig är man en väldigt viktig person som vi vill göra våra bästa för att stötta, säger Marie. Det är viktigt för oss att anhöriga själva får önska vilket stöd och vilka aktiviteter vi ska erbjuda. Aktiviteterna är därför skiftande. I senare delen av oktober startar en studiecirkel för anhörig till person med kognitiv sjukdom. Det ordnas också anhörigcafé och föreläsningar. För den som vill koppla av en stund finns bad i varmvattenbassäng eller olika utflykter.

Var mån om din egen hälsa, det är svårt att hjälpa en närstående om man själv är krasslig. Tänk först på dig själv och hjälp andra efter din förmåga, känn dig nöjd med det du kan bidra med. Ta hjälp med det du inte orkar med. Att vara rädd om sig själv är också att vara rädd om den som tar emot hjälp.

Viktiga råd från anhörigstödet.

Fakta anhörig

  • Med anhörig menas den person som vårdar eller stödjer en närstående. Anhörig kan vara maka/make, sammanboende, förälder, barn, barnbarn, vän eller annan närstående person.
  • Närstående är den som tar emot omsorg, vård och stöd.
  • Drygt 1,3 miljoner personer, närmare var femte person i vuxen ålder, vårdar, hjälper eller stödjer en närstående.
  • I Socialtjänstlagen står det att kommunen ska erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning. Syftet är att minska de anhörigas fysiska och psykiska belastning

Händer under Anhörigveckan

Uppmärksamhetsvecka – alla som är intresserade är välkomna att delta

Försök inte lura mig

Måndag 2/10 klockan 14- 15.45 Jutegården, Hornsg. 11, Nybro.

Mats Ljunqvist Nybro kommunpolis besöker oss. Han berättar om sitt och kollegornas arbete inom polismyndigheten, hur bedrägerier och brott hos äldre och personer med funktionsvariation kan förebyggas.

Om krisen kommer till Nybro

Torsdag 5/10 klockan 14- 15.45 Jutegården, Hornsg. 11, Nybro.

Det är en orolig värld vi lever i. Vad händer om vi drabbas av översvämningar eller brand eller i värsta fall krig. Blir utan elförsörjning? Fungerar mitt trygghetslarm då? Hur får jag tag på mina mediciner när de är slut? Hur larmar jag SOS? Har vi några tillgängliga skyddsrum? Besök av Henrik Hermansson och Carina Åresved-Gustafsson Nybro kommun.

Nationella Anhörigdagen Musikunderhållning med Edward C Johansson

Fredag 6/10 klockan 14.00-15.30. Insläpp kl. 13 Jutegården Hornsgatan 11.

Nyss hemkommen från USA turné. Sjunger och spelar 50-60 tals musik, Country och Rock n’ roll.

För mer information och anmälan Lenitha Petersson 0481- 456 69 Elin Ingvarsson 0481- 456 46

Så här kan du som anhörig i Nybro kommun få råd, stöd och hjälp:

Anhörig till person med funktionsnedsättning

Anhörig till äldre

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.