Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

KLTs sommarkort för ungdomar

KLTs sommarkort för ungdomar

Just nu får vi många frågor angående KLTs sommarkort för ungdomar. Här förklarar vi varför Kommunstyrelsen enhälligt även detta år valt att inte köpa sommarlovsbiljetten.

En önskan från kommunen har varit att kunna köpa kortet till de ungdomar som skulle nyttja kortet regelbundet.

Tyvärr är KLTs regler sådana att kommunen måste köpa till alla ungdomar i hela kommunen eller till ingen.

Då trafiken på vår landsbygd är mycket bristfällig skulle en stor del av kommunens ungdomar trots kortet vara beroende av skjuts till och från Nybro centrum.

Att köpa kort till alla ungdomar skulle kosta kommunen drygt 700.000 kronor. Om då bara cirka hälften av alla kort används regelbundet blir priset utslaget per använt kort betydligt högre.

Vi upplever att finansieringen av korten är fel då det blir vi kommuner med sämre utbud av kollektivtrafik som är med och finansierar de kommuner med betydligt bättre och bredare kollektivtrafik.

Kommunen har vid flera tillfällen fört samtal med KLT med önskemålet att endast få köpa till de som vill ha, eller få återbetalning på kort som ej aktiveras men detta har KLT även detta år sagt nej till.

Det positiva är att det nu ska startas en utredning mellan KLT och kommunerna för att se över systemet till nästa år. Detta då fler kommuner nu sluter upp bakom oss och har börjat reagera mot detta system.

Vi förstår att detta inte är en tröst för de som hade önskat ett sommarkort i år men politiken är eniga i att vi ej har möjlighet att ställa upp på denna finansieringsmodell.

KLT är ansvariga för kollektivtrafiken i länet och kan i vår mening inte ha en modell där de tar betalt för kort som inte används.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.