Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Bäckebo kulturmiljöområde

Bäckebo är ett samhälle som ligger längs med väg 125, sydöst om Alsterbro. Bäckebo ligger på Bäckeboåsen längs en av traktens viktigare transportleder.

Orten Bäckebo ligger i skogsbygden i Nybro kommuns norra del, i en socken med samma namn. Tätt hopbyggda och sammanlänkade med Bäckebo är de båda orterna Balebo och Binnaretorp. De tydligaste och mest kulturhistoriskt intressanta delarna i Bäckebo är dels kyrkomiljön/sockencentrum, dels områden som kan kopplas till ”Bäckebojärnet”. Som exempel på sådana järnframställningsplatser finns Skåningsmålaområdet och ett område vid Eskilshult. Till kyrkomiljön hör ett sockencentrum med typisk bebyggelse. I Århultamåla finns en kulturhistoriskt intressant kvarnmiljö, tegelbrukslämning samt platsen för ett äldre kaplansboställe.

Områdesbeskrivning för Bäckebo

Bäckebo, Bäckebo socken – en del av Nybro kommuns kulturmiljöprogram

Karta

Bäckebo, Bäckebo socken

Bäckebo, Sverige

Bäckebo är ett samhälle som ligger längs med väg 125, sydöst om Alsterbro. Bäckebo ligger på Bäckeboåsen längs en av traktens viktigare transportleder. De tydligaste och mest kulturhistoriskt intressanta delarna i Bäckebo är dels kyrkomiljön/sockencentrum, dels områden som kan kopplas till ”Bäckebojärnet”.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.