Stigcykling i Svartbäcksmåla

Svartbäcksmåla aktivitetsområde hittar du ett utbud av leder som bjuder på både branter och sköna vyer, fart och stök, samt skönt lätt cykling. Området är stort, så även om det finns massor av leder och stigar här upplever du alltid stillheten i allt från luftig tallskog till gammal granskog lik den i John Bauers sagor.

Idag finns sex mountainbikeleder i Svartbäcksmåla. Det finns även en teknikbana, en pumptrack samt en flowtrail. Lederna är tydligt skyltade och finns uppmärkta på en karta i anslutning till parkeringen. Alla leder utgår ifrån stora parkeringen och går i enkelriktade loopar så att du kommer tillbaka till startpunkten. Lederna sammanfaller på vissa sträckor med motionsspår i området och här är det viktigt att du visar hänsyn till övriga motionärer. Påkalla uppmärksamhet vid omkörningar, använd gärna ringklocka, och sakta ned när du passerar.

  Ledkarta MTB Svartbäcksmåla _A3 – PDF (7 MB)

Såhär ser skyltarna ut som du kommer att följa:

 

Under 2019 anlade Nybro kommun tre nya MTB-leder i Svartbäcksmåla. I samband med det byttes alla skyltar ut  till en gemensam regional skyltning inom samarbetet Biking South East, med unika namn på alla leder och gradering av ledernas svårighetsgrad. Vi utvecklar även en tydligare startpunkt vid den stora parkeringen med nytt kartmaterial och  information.

Kroken, Grön 5 km
Lättcyklad slinga som passar alla, men som också är kul att köra fort på. Få rötter och stenar i kombination med roliga små backar och en del snabba partier som bjuder in till cykling med skönt flyt på breda och snälla stigar.

Frugöl, Grön 7 km
Den perfekta uppvärmningen och en skön tur för dig som precis upptäckt möjligheterna med mountainbikecykling. Frugölsleden tar dig på grusvägar och breda stigar genom en stor del av Svartbäcksmåla aktivitetsområde. Här möter du vackra miljöer och hittar de bästa platserna för att ta en paus på eller få till energipåfyllning vid.

Backvarvet, Röd 2 km
Slinga som bjuder på klättring och utför. Backvarvet tar dig flera gånger upp i slalombacken och genom två skogspartier som bitvis är lite tekniskt utmanande. Här finns branter och partier med stenar och rötter. Ta gärna ett lugnt första varv, för att sedan kunna ta vara på ledens möjligheter till högre farter där det går på nästa varv.

Utmaningen, Blå 6 km
Utmaningen är en led som bjuder på både partier med riktigt skönt flyt där farten kan hållas genom kurvkombinationer och över krön, samtidigt som den allt eftersom övergår till att bli lite trängre och mer teknisk. Fast den är hela tiden väldigt underhållande. På flertalet ställen utmed leden kan du välja mellan lättare och svårare passager som sedan möts en bit senare, perfekt om ni är ett sällskap med olika mycket erfarenhet av stigcykling. Utmaningen är en led att utvecklas på och att växa med.

Årundan, Röd 2 km
Rolig och varierad slinga vars senare del bjuder på en hel del tekniska utmaningar. Ett spår för de vana cyklisterna. Första delen består av mjuka snabba partier över åsarna med en del tekniska svårigheter som rötter och tighta kurvor, samt branta backar. Andra delen, längs med ån, innehåller tuffare partier med mycket stenar och rötter.

Bäcken, Röd 5 km
Det här är en riktig pärla för dig som har cyklat på stigar ett tag och som törstar efter lite mer utmanande leder. Trailstigen består nästan uteslutande av naturliga stigar som knyts samman till en helhet som inte bara bjuder på härlig och utmanande cykling, utan även på undersköna miljöer i några av Svartbäcksmålas mest avlägsna hörn. Ta gärna det lite extra varligt första gången du är på leden och kliv hellre av och inspektera svåra passager innan du cyklar dem, det är mycket smartare än att chansa.

Teknikbana
I tallskogen mellan Pukebergsvallen och Grönmovallen hittar du vår nya teknikbana där du kan träna dina färdigheter. Här hittar du bland annat drop, trappa, stenkista, krypfartshinder och vippbräda. Officiell invigning hösten 2019.

Flowtrail
Sydöst om slalombacken hittar du vår nya flowtrailbana, som är en ny del av leden Backvarvet.

Pumptrack
I pumptracken är syftet att du genom pumpande rörelser tar dig upp och ned för små kullar som ger fart. Målet är att ta sig runt utan att behöva trampa. Banan passar alla åldrar och det finns belysning för dig som vill cykla när mörkret lagt sig

 Filmklipp – Pumptrack i Svartbäcksmåla

Välkommen till Svartbäcksmåla!

Mer info om Svartbäcksmåla aktivitetsområde finns att läsa på  svartbacksmala.se

 

Relaterat: Karta/adress för: Stigcykling i Svartbäcksmåla

Datum för publicering | ändrad: 2020-02-24 | skapad: 2016-11-07

Svartbäcksmåla

  Stigcykling i Svartbäcksmåla

Svartbäcksmåla aktivitetsområde hittar du ett utbud av leder som bjuder på både branter och sköna vyer, fart och stök, samt [...]

  Svartbäcksmåla - handlingsplan antagen

Handlingsplan för Svartbäcksmålas utveckling antagen Ett av målen i översiktsplanen är att utveckla Svartbäcksmåla till ett centrum för naturupplevelser och [...]

  Svartbäcksmåla - vinter

Precis i utkanten av Nybro stad finns Svartbäcksmåla, ett av sydöstra Sveriges bästa skidområden. Här kan du åka både längdskidor [...]

  Svartbäcksmåla utegym

För dig som vill styrketräna utomhus så finns Svartbäcksmålas egna utegym som uppfördes 2014. Utegymmet är utrustat med tio olika [...]