Våld och övergrepp

Är det din mamma som blir knuffad, slagen, blir hotad eller på annat sätt illa behandlad? Är det du, dina syskon?

Oavsett vem det är så påverkar detta dig väldigt mycket. Du kan ha ont i magen av din oro för vad som ska hända. Du kan känna att det är skönt att slippa vara hemma samtidigt som du kan känna en stor oro för vad som händer hemma när du inte är där. Du är jätteduktig på att se på de vuxna när något är på väg att hända. Det har du lärt dig med tiden.

Det kan vara svårt för dig att hänga med i skolan för att dina tankar går till det som händer hemma. Det kan vara svårt att vara med kompisar. Du kanske är rädd att du ska råka säga något om hur du har det hemma?

Många barn tror att det händer något hemskt om man berättar. Att socialtjänsten tar dig ifrån dina föräldrar om du berättar. Socialtjänstens jobb är hjälpa och skydda barn. Men det betyder nästan alltid att hjälpa barnet och barnets föräldrar så att ni som familj mår bättre tillsammans.

Men det kan vara så att du vill fly hemifrån. Själv eller tillsammans med mamma och syskon. Du kanske är rädd för ditt liv eller för din mammas eller syskons liv. Då kan det vara skönt att få veta att socialtjänsten också kan hjälpa till att skydda den eller dem som blir misshandlade.

Socialtjänsten kan hjälpa er i familjen, både den som misshandlar och de som blir misshandlade. Detta sker genom samtalshjälp hos ATV. De som jobbar där är duktiga på att hjälpa familjer som lever med våld, både vuxna och barn.

För dig finns det grupper med andra barn och ungdomar som också har levt med våld i sina familjer. Det kan vara skönt att prata med barn i din ålder som vet vad det handlar om och hur det kan vara. Det som du kanske har kämpat med att gömma undan för dina kompisar kan du berätta om för de här barnen, för de vet precis vad du menar.

Det viktigaste och kanske svåraste för dig är att berätta för någon vuxen som du litar på. Du kan vända dig till en kurator, en lärare på skolan, en fritidsledare, till ungdomsmottagningen eller en annan vuxen som du litar på och berätta om hur du har det hemma. Du kan också ringa till eller själv komma till socialtjänsten för att berätta.

Kontaktuppgifter
 Kurator
 Ungdomsmottagningen
 Socialtjänstens Mottagningsgrupp
 Socialjour
 Polisen
 Barn -och ungdomspsykiatrin

Läs mer eller prata med någon (öppnas i nytt fönster)
 1177 – Våld och övergrepp
 Om Barn -och ungdomspsykiatrin
 Polisen – Våld i nära relationer
 Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet
 Röda korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
 Självmordsupplysningen (Chatt och forum)

Datum för publicering | ändrad: 2020-07-21 | skapad: 2014-11-07

För barn och ungdomar som inte mår bra

  Våga berätta

Barn som har det svårt ska inte behöva vara ensamma med sina problem. Att våga berätta om jobbiga saker i [...]

  Våld och övergrepp

För dig som är barn eller ungdom och som utsätts för våld och övergrepp i familjen.