Skolfrånvaro – Barn och unga

Ibland kan skolan kännas väldigt jobbig. Man kan tycka att det skulle vara skönt att vara hemma några dagar, men de allra flesta går trots allt till skolan varje dag. Det är där kompisarna finns, man lär sig saker, man vet att det är bra för framtiden.

Ibland blir man sjuk några dagar eller mer och blir tvungen att vara hemma. Är man sjuk behöver man vila, men det är bra att ändå hålla kontakten med skolan hela tiden. Det kan man göra genom att prata med kompisar på olika sätt, men man kan också hålla kontakten med sin lärare t ex via mejl, så man vet vad klassen jobbar med. Det är lättare att komma tillbaka till skolan om man vet vad som hänt medan man varit borta.

Några elever kan få väldigt svårt att ta sig till skolan. Det kan vara svårt att gå hemifrån på morgonen, man känner oro och kan få magont, huvudvärk eller andra fysiska symtom. Så snart man känner att det tar emot att gå till skolan ska man kontakta skolan och tillsammans fundera på vad man behöver ändra för att det ska kännas bra igen. Det är alltid lättare att komma till rätta med svårigheterna, om man tar tag i det tidigt.

Vill Du inte själv prata med din lärare, så be dina föräldrar ta första kontakten. Du kan också prata med skolans kurator, skolsköterska eller skolpsykolog – huvudsaken är att du pratar med någon, eftersom det är lättare om man hjälps åt med att få det bättre.

Kontaktuppgifter
 Skolhälsovård
 Skolpsykolog och kurator
 Ungdomsmottagningen

Läs mer eller prata med någon (öppnas i nytt fönster)
 1177 – Problem i skolan
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet
 Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
 Röda korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
 Självmordsupplysningen (Chatt och forum)

Datum för publicering | ändrad: 2020-04-20 | skapad: 2014-11-07

För barn och ungdomar som inte mår bra

  Våga berätta

Barn som har det svårt ska inte behöva vara ensamma med sina problem. Att våga berätta om jobbiga saker i [...]

  Våld och övergrepp

För dig som är barn eller ungdom och som utsätts för våld och övergrepp i familjen.