Separation – Barn och unga

Att vara barn i en familj där ens föräldrar ofta bråkar med varandra eller kanske inte talar med varandra är väldigt jobbigt. För en del barn blir föräldrarnas beslut om att separera en lättnad för att slippa leva med konflikterna, för andra barn kan separationen komma som en blixt från klar himmel. Nybro kommun erbjuder familjerådgivning till föräldrar som bråkar mycket. Hos familjerådgivningen kan de få hjälp med att prata med varandra på ett annat sätt och komma fram till olika sätt att hantera situationen bättre än att bråka.

En separation innebär ett uppbrott från det välkända, oavsett om separationen sker lugnt och sansat. Du som barn eller ungdom har inte valt att dina föräldrar separerar och det är ok att sörja förlusten av din bild av er familj och känna en oro för hur det ska bli. Det är dina föräldrar som bär ansvaret för att det ska bli så bra som möjligt för dig. Om de inte kan komma överens kan de få hjälp hos socialtjänstens familjerätt.

Du kan söka stöd och hjälp hos skolans kurator, skolsköterska, hos ungdomsmottagningen eller hos en lärare som du känner förtroende för. Det kan hjälpa att sätta ord på de tankar och känslor som dina föräldrars separation väcker hos dig. Om dina föräldrars separation eller bråk gör att du sover dåligt, får ångest eller blir deprimerad kan du behöva söka hjälp hos Barn -och ungdomspsykiatrin med hjälp av dina föräldrar.

Kontaktuppgifter
 Kurator
 Skolhälsovård
 Ungdomsmottagningen
 Barn -och ungdomspsykiatrin

Läs mer eller prata med någon (öppnas i nytt fönster)
 1177 Skilsmässa eller separation i en barnfamilj
 Om Barn -och ungdomspsykiatrin
 Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet
 Röda korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
 Självmordsupplysningen (Chatt och forum)
 Barn- och ungdomshälsan

 

Datum för publicering | ändrad: 2020-06-29 | skapad: 2014-11-07

För barn och ungdomar som inte mår bra

  Våga berätta

Barn som har det svårt ska inte behöva vara ensamma med sina problem. Att våga berätta om jobbiga saker i [...]

  Våld och övergrepp

För dig som är barn eller ungdom och som utsätts för våld och övergrepp i familjen.