Problem i skolan – Barn och unga

Det kan finnas olika anledningar till att man ibland inte tycker att det känns bra i skolan. Skolarbetet kan kännas tungt. Alla andra verkar vara så mycket duktigare än du är? Du skulle vilja få mer hjälp med skolarbetet. Du kanske känner dig stressad i skolan – många läxor, mycket prov? Hur gör man när man läser läxor? Många har mycket att göra på fritiden och har svårt att få tiden att räcka till.

Ibland kan det vara så stökigt i klassrummet, att det är svårt att koncentrera sig, man blir trött och får huvudvärk. Går du på högstadiet kanske det inte finns fasta platser i klassrummen, och då finns oron för att behöva sitta ensam. Du tycker kanske att det är jobbigt att prata i klassrummet? Redovisningar är ett elände? Råkar man svara fel kan det höras suckar och kommentarer.

Rasterna är ett bekymmer för många. Andra elever kan vara dumma och säger elaka saker. Man får inte vara med de andra på rasterna och har helt enkelt inget att ta sig för och ingenstans att gå.

Du kanske har bekymmer utanför skolan, som gör det svårt att koncentrera dig på skolarbetet – föräldrar som ska skiljas, föräldrar som inte mår bra, bekymmer med pengar? Du kanske känner dig rädd eller osäker inför någon vuxen på skolan? Du kanske äter dåligt och därför inte orkar med en hel skoldag? Sover du tillräckligt?

Allt påverkar hur du har det i skolan. Om du känner att det inte känns bra i skolan ska du se till att få hjälp att reda ut det. Alla måste gå i skolan och då måste vi alla hjälpas åt så att skolan känns bra även för dig.

Ibland kan man själva hitta lösningar, men ibland behöver man andras hjälp och du kan prata med dina föräldrar, som säkert kan hjälpa till, men du eller dina föräldrar kan också vända sig någon lärare, till skolkurator, skolsköterska, skolpsykolog eller rektor.

Kontaktuppgifter
 Psykolog och kurator
 Skolhälsovård
 Rektorer grundskolan
 Rektorer gymnasiet
 Skoldatatek
 Ungdomsmottagningen
 Barn -och ungdomspsykiatrin

Läs mer eller prata med någon (öppnas i nytt fönster)
 1177 – Problem i skolan
 Om Barn -och ungdomspsykiatrin
 Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet: Att prata med någon
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet: Tips för att trivas i skolan
 Röda korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
 Självmordsupplysningen (Chatt och forum)

Datum för publicering | ändrad: 2020-04-17 | skapad: 2014-11-07

För barn och ungdomar som inte mår bra

  Våga berätta

Barn som har det svårt ska inte behöva vara ensamma med sina problem. Att våga berätta om jobbiga saker i [...]

  Våld och övergrepp

För dig som är barn eller ungdom och som utsätts för våld och övergrepp i familjen.