Missbruk – barn och unga

Du är inte ensam! Men det blir inte lättare för det. Att ha en förälder eller styvförälder som har alkohol  –eller drogproblem betyder att det kan vara jobbigt att ta hem kompisar efter skolan. Du vill inte att de ska undra. Du kanske önskar att din mamma eller pappa ska vara mer som dina kompisars föräldrar. Ibland får du ta hand om dig själv och kanske även dina syskon. Du kanske är så van vid detta att du inte själv tycker att det är ett problem. Men alla barn måste få vara barn färdigt först för att må bra när de blir stora.

Det viktigaste och kanske svåraste för dig är att berätta för någon vuxen som du litar på. Berätta om hur du har det i din familj och hur du skulle vilja ha det. Det är viktigt att du har någon vuxen som vet hur du har det och kan hjälpa dig på olika sätt.

Många barn tror att det händer något hemskt om man berättar. Att socialtjänsten tar dig ifrån dina föräldrar om du berättar. Socialtjänstens jobb är hjälpa och skydda barn. Men det betyder nästan alltid att hjälpa barnet och barnets föräldrar så att ni som familj mår bättre tillsammans.
Det kan vara att dina föräldrar får hjälp med sitt missbruk, att de får hjälp med att se hur det har varit för dig, och att få hjälp att vara precis så bra föräldrar som de vill och kan vara.

För dig finns det grupper med andra barn och ungdomar som också har föräldrar som dricker för mycket eller tar droger. Det kan vara skönt att prata med barn i din ålder som vet vad det handlar om och hur det kan vara. Det som du kanske har kämpat med att gömma undan för dina kompisar kan du berätta om för de här barnen, för de vet precis vad du menar.

Kontaktuppgifter
 Kurator
 Skolhälsovård
 Socialtjänstens Mottagningsgrupp
 Barn -och ungdomspsykiatrin

Gruppledare för Trasselgrupperna:
Susanne Eliasson 0481-45183  Susanne.eliasson@nybro.se
Eva-Charlotte Johansson 0481-45192  Eva-charlotte.johansson@nybro.se

Läs mer eller prata med någon (öppnas i nytt fönster)
 1177 – Alkohol och droger
 Om Barn -och ungdomspsykiatrin
 Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet
 Al-Anon: Hjälporganisation för anhöriga till alkoholister
 Maskrosbarn
 Röda Korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
 Självmordsupplysningen (Chatt och forum)

Datum för publicering | ändrad: 2020-04-17 | skapad: 2014-11-07

För barn och ungdomar som inte mår bra

  Våga berätta

Barn som har det svårt ska inte behöva vara ensamma med sina problem. Att våga berätta om jobbiga saker i [...]

  Våld och övergrepp

För dig som är barn eller ungdom och som utsätts för våld och övergrepp i familjen.