Kriminalitet – Barn och unga

Du som själv har begått brott – har du någon gång funderat över varför? Inte att det är tufft eller häftigt utan vad som driver dig? Många ungdomar som begår brott har känt sig utanför på något sätt. Känner du igen dig? Kanske har du inte haft så lätt med kompisar? Kanske känner du att ingen bryr sig om dig? En del ungdomar som känner så blir ledsna och deppiga, och en del gör saker istället för att inte behöva känna efter.

Eftersom polisen jobbar särskilt mycket för att upptäcka ungdomar som begår brott spelar du just nu ett högt spel. Den som har mest att förlora är du. Även om det kanske inte känns som att du har något att förlora.

Du kan bryta och välja en annan väg. Det kan vara svårt att göra det själv. Det finns hjälp att få. Både för dig och tillsammans med din familj. Du kanske kan börja med att prata med någon vuxen som du tycker är bra? Det finns vuxna i din närhet i skolan, på fritidsgården, någon idrottsledare eller på ungdomsmottagningen som du kan vända dig till.

Du som har nära anhöriga som begår brott, lever utanför samhället eller sitter i fängelse. Hur känns det för dig? Det finns stöd att få som barn till en förälder i fängelse eller i kriminalitet. Det är inte ditt fel att en förälder har gjort kriminella saker och självklart vill inte du göra något sådant.
Kontaktuppgifter
 Kurator
 Ungdomsmottagningen
 Socialtjänstens Mottagningsgrupp

Läs mer eller prata med någon (öppnas i nytt fönster)
 1177 Kriminalitet i familjen
 Kriminalvårdens barnsida
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet: Utsatt för brott
 Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
 Röda Korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
 Självmordsupplysningen (Chatt och forum)

Datum för publicering | ändrad: 2020-04-17 | skapad: 2014-11-07

För barn och ungdomar som inte mår bra

  Våga berätta

Barn som har det svårt ska inte behöva vara ensamma med sina problem. Att våga berätta om jobbiga saker i [...]

  Våld och övergrepp

För dig som är barn eller ungdom och som utsätts för våld och övergrepp i familjen.