Alkohol och/eller droger – Barn och unga

Att vara tonåring är inte lätt. Det är många nya saker som händer i dig och omkring dig. De allra flesta tonåringar känner sig ledsna, oroliga, deppiga eller stressade någon gång under tonårstiden.

Du vet att lagen säger att du inte får dricka alkohol förrän du har fyllt 18 år, och du är begåvad nog att veta att du kan bli alkoholförgiftad om du dricker för mycket och att det är riktigt farligt.

Eftersom du har valt att titta under den här rubriken har du redan provat alkohol eller droger. Har du vågat fylla i iqs test? (iq.se) Vad fick du för svar?

Det finns en annan sak med drickande eller med att ta droger som du kanske inte har tänkt på… Har du någon gång känt dig riktigt ledsen, deppig, stressad eller orolig och märkt att alkoholen eller drogen får dig att inte känna dig så längre? Det blir ett sätt att stänga av. Känner du igen dig? I så fall ska du ta en liten funderare på om du tror att det går snabbt eller långsamt för dig att fler och fler gånger dricka mer och mer alkohol eller ta mer och mer droger. För risken är väldigt stor att det blir så, frågan är bara hur snabbt det går.

Hos socialtjänsten kan du få hjälp att bryta ditt riskbruk innan det blir ett missbruk, eller att bryta ett missbruk om detta redan har hänt. I samtal får du hjälp med att fundera igenom vad det är som gör att du använder droger, vad som triggar dig och hur du då kan göra för att undvika sådana situationer. Du får även hjälp med att utveckla andra sätt att hantera de jobbiga känslor eller situationer som gör att du känner behov av att ta droger.

Att använda droger kan föra med sig att du kommer i konflikt med din familj, det kan också vara så att du känner att dina problem kommer från din familj från början. Att känna en närhet till familjen, att prata med varandra och få stöd är viktigt för att du ska kunna förändra dina vanor, tankar och känslor om dig själv. Därför jobbar socialtjänsten både med dig enskilt och med dig tillsammans med dina föräldrar i s.k. familjesamtal.

Kontaktuppgifter
 Kuratorer
 Skolhälsovård
 Ungdomsmottagning
 Socialtjänstens Mottagningsgrupp

Läs mer eller prata med någon (öppnas i nytt fönster)
 1177 Riskbruk och missbruk
 UMO – Ungdomsmottagningen på nätet
 Drugsmart
 Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
 Röda korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
 Självmordsupplysningen (Chatt och forum)

Datum för publicering | ändrad: 2019-12-16 | skapad: 2014-11-06

För barn och ungdomar som inte mår bra

  Våga berätta

Barn som har det svårt ska inte behöva vara ensamma med sina problem. Att våga berätta om jobbiga saker i [...]

  Våld och övergrepp

För dig som är barn eller ungdom och som utsätts för våld och övergrepp i familjen.