Premiär för Digitala Nybro

Under två dagar bjöds medborgare över 65 år till Kristallen där de tillsammans med ungdomar från Åkrahällskolan tog ett steg in i den digitala världen.

Digitala Nybro är ett projekt i Nybro kommun som syftar till att ge seniorer insikter och kunskap i dagens digitala teknik. Det är i första hand skolungdomar från Åkrahäll, men också medarbetare som delat med sig av sina kunskaper hur man kan använda mobilen, surfplattan och internet. Antalet anmälda seniorer skvallrar om att seniorer är hungriga på ny kunskap –  närmare 250 seniorer var anmälda.

 

För många i den yngre generationen, som eleverna på  Åkrahällskolan är mycket av det digitala vardagsmat. Men när kunskapen delades mellan generationer på detta sätt blev det extra tydligt hur mycket vi kan lära oss av varandra. Det fanns många saker att utforska och lära sig med dagens teknik.

Som guider vid respektive bord fanns en elev som hjälpte till att guida seniorerna.
–  Jag visar vad man kan göra på mobilen förutom att ringa, berättade Guhkar.

Ny kunskap är nya möjligheter
Bland annat lärdes det att använda wifi på telefonen, ladda ner och ta bort appar, se lånelista i bibliotekstjänster och mycket mer.

En deltagare berättade bland annat att hen lärt sig möjligheten att använda kollektivtrafikens digitala tjänster.
– Det är jättebra! Jag har lärt mig att kolla tidtabellen mellan Alsterbro – Nybro och att köpa biljetter.

Alla deltagare har olika erfarenheter av bakgrund och några deltagare som ser ljust på digital teknik och tycker det har många.. Förutom att sms:a mycket så använder en deltagare t ex gärna aktiva appar. Som exempel gillas appen ”Hälsa”. Med den kunde det konstaterad att under gårdagen promenerades över 13.000 steg i Gråstensmon.

– Jag följer bland annat Nybro kommun på Facebook och Instagram! berättade hen glatt.

Det kom även ett tips.
– Har du  appen 112? Kolla så bra det är, den visar t.o.m. var jag är!

Andra positiva ord från deltagare var att de lärt sig ”hur mycket som faktiskt går att göra på internet”. Fler stämde in om att kunskapen är nödvändig och lärorik.

Raffe, elev och digital guide för dagen tyckte att det var ett bra utbyte.
– Det är många frågor. Man lär sig och de lär av oss!

En jätteviktig del av samhällslivet
Niklas som arbetar som e-strateg i kommunen och projektledare för Digitala Nybro sa att internet är en jätteviktig del av samhällslivet, och att i framtiden kommer det bli än viktigare.

– Det är inte farligt att testa och utforska tekniken, blir något fel så går det alltid att backa tillbaka, sa Niklas.

Han höjde dock ett litet varningens finger om att ha med sig att vara källkritisk på nätet. Koder, lösenord och bank-ID är värdehandlingar som man ska vara försiktig med.

Datum för publicering | ändrad: 2019-11-01 | skapad: 2019-10-31

Start

  Earth Hour 2020

Lördag 28 mars är det återigen dags att släcka belysningen en timme för klimatet. Vi släcker Kommunhuset Balder mellan klockan 20.30 och 21.30.

  Kommunen minskar utsläpp

Under våren har kommunen gått över till att använda biodiesel, HVO i arbetsmaskiner och lastbilar i stället för diesel.

  Rådgivning för våtmarker

Inom ett projekt som heter Grip on Life IP finns nu möjlighet att erbjuda markägare kostnadsfri rådgivning kopplat till våtmarker [...]

  Tobaksfri skoltid

Rökning är ofta den första substansen som unga debuterar med. Kampanjen Tobaksfri skoltid vill uppnå rökfria skolgårdar och en tobaksfri skoltid.

  Vill du hjälpa en medmänniska?

Kan du tänka dig att ställa upp som god man för en medmänniska som inte kan tillvarata sina intressen? Ofta räcker det långt med att ha ett stort hjärta, koll på läget och förmågan att göra sånt som kan vara svårt för någon annan.

  20-05-07 Starta eget träff

Starta eget information och inspiration för dig som är på väg att starta, nyligen har startat företag eller fortfarande känner [...]

 Blanketter

Här hittar du all information om: Blanketter (kategori).

 Hjälpmedel

Här hittar du all information om: Hjälpmedel (kategori).

  Inventering av Nybro stad

Nu arbetar vi fram en ny fördjupad översiktsplan för Nybro stad. Planen ska peka ut den långsiktiga inriktningen för hur [...]

  Kalkning av sjöar och vattendrag

Fredag den 13 mars påbörjas vårens kalkningsinsats i våra sjöar, om väder och vind tillåter. Optimix, granulerad kalk, sprids med [...]

 Kartor

Här hittar du all information om: Kartor (kategori).

 Matsedel

Här hittar du all information om: Matsedel (kategori).

 Nyheter

Här hittar du all information om: Nyheter (kategori).

 Öppettider

Här hittar du all information om: Öppettider (kategori).