Sommarpraktik i Nybro kommun

I år blev det lite annorlunda sommarpraktik och andra platser än tidigare år på grund av corona, Här kan du läsa om några av årets sommarpraktikanter i Nybro kommun!

Johanna, 35 år
Praktiksamordnare, Nybro kommun

Johanna Callenryd praktiksamordare utomhus

Kan du ge exempel på vilka olika sommarpraktikplatser som finns?
Det som är nytt för i år är att vi har fler jobb inom administration, kontor och till exempel kommunikation. Sen har vi många olika praktikplatser inom barnomsorg, fritids, skola, lokalvård, vaktmästeri, på simhallen och biblioteket.

Hur många fick sommarpraktik i år?
64 platser blev det i år och vi fick 240 sökanden. Vi hade räknat med 100 platser men pågrund av corona blev det tyvärr färre platser i vård och omsorg.

Varför är det viktigt med sommarpraktik?
I år tror jag det är lite viktigare för ungdomar för nu har de varit hemma mycket under coronapandemin. Det är viktigt att få tjäna sina egna pengar, insyn i ett jobb och att få känna lite vad man vill göra i framtiden. Sen är det alltid bra att skapa kontakter i arbetslivet!

Hade du sommarjobb när du gick i grundskolan?
Ja det hade jag! Jag var på en ridskola och en annan gång på en fabrik som gjorde läskburkar.

Vad gillade du med ditt sommarjobb?
Att tjäna pengar och känna att det var jag själv gjorde det och inte fick av min mamma och pappa. Det var också kul att ha något att göra!

Mohannad, 16 år
Kommunikationsenheten, tre veckor

Mohannad utomhusMohannad fotograferar en karta utomhus

Vad har du fått göra?
Jag har fått jobba med kommunikation. Till exempel hjälpt till med sociala medier, sorterat bilder i digitalt arkiv och fotograferat bilder på torget m.m. Har intervjuat andra sommarpraktikanter för att berätta om vad sommarpraktik kan vara.

Vad har varit roligast?
Att fotografera och filma!

Hur fick du information om att söka sommarpraktik?
Skolan tipsade om att söka sommarpraktik och berättade att man kunde hitta mer information på nybro.se. Min storebror tipsade mig också om att det fanns platser att söka.

Theo, 16 år & Emmelie, 17 år
Planenheten, tre veckor

Theo och Emmelie ser på en tv-skärmEmmelie pekar på "snurran" de använt

Vad har ni fått göra?
Vi har varit runt ute i stan och på mötesplatser i Nybro stad och analyserat platserna utifrån en ”tankesnurra”.

Vad har varit roligast?
Theo: Det har varit roligt att få se hur det går till!
Emmelie: Att se ett helt annorlunda yrke än det jag läser på gymnasiet. Här är det kontorsjobb och på gymnasiet är jag ute i naturen

Hur fick ni information om att söka sommarpraktik?
Theo: Jag visste sedan förra året att det gick att söka sommarpraktik i kommunen och i år fick vi också tips från skolan.
Emmelie: Min mormor tipsade mig, hon har jobbat i kommunen tidigare.

Frida, 17 år & Viktor, 16 år
Personalenheten, två veckor

Porträtt av Frida som står utomhusPorträtt på Viktor utomhus

Vad har ni fått göra?
Vi har gått igenom personalenhetens arkiv, sen har vi fått fotografera också. Mer specifikt har vi klistrat in och raderat dokument. Har varit skönt att kunna fråga varandra hur man ska göra!

Frida och Viktor arbetar i arkivet

Vad har varit roligast?
Frida: Det är roligt att få reda på vad de gör på sitt jobb och hur det funkar på andra verksamheter!
Viktor: Det har ändå varit mycket variation, så det är kul att få nya uppgifter varje dag. Jag tycker det också är kul att få vara en del av personalen, och när vi pratat på rasterna!

Hur fick du information om att söka sommarpraktik?
Frida: Jag visste att kommunen hade sommarjobb, så kollade på hemsidan när de skulle komma ut. Så höll jag utkik när man kunde söka.
Viktor: Vi hade pratat om att det fanns via kommunen i skolan. Efter ett tag kollade jag på datorn och sökte via en länk där man kunde välja inriktningar.

Juli, 15 år
Nybro Bibliotek, två veckor

Mängder av packade pysselpåsar

Vad har du fått göra?
Jag har fixat pysselpåsar- och läspåsar som är till alla barn och unga att hämta kostnadsfritt under sommarlovet. Sen har jag fått rensa och bunta överblivna tidningar för försäljning, och städa i bokhyllorna.

Vad tycker du varit roligast?
Allt har varit kul och att ha något att göra. Detta är mitt första sommarjobb, så allt har varit kul! Det är lätt när man har lärt sig,

Hur fick du information om att söka sommarpraktik?
Mamma tipsade mig!

Datum för publicering | skapad: 2020-07-01

Nyheter

  Upplev Nybro på sju dagar

2020-08-10 - Fram till sista augusti kan du tävla om fina priser genom att besöka tre av våra vandringsleder och sjöar under sju dagar.

  Släng inte matrester i naturen

2020-08-06 - Allmänheten kan hjälpa till att förhindra att afrikansk svinpest sprids till Sverige genom att slänga matrester i soptunnan och inte i naturen.

  Coronavirus – covid-19

2020-07-03 - Nybro kommun följer nationella rekommendationer. Vi uppdaterar information kontinuerligt. Här finns också tips hur du skyddar dig själv och andra från att smittas.

  Sommarpraktik i Nybro kommun

2020-07-01 - Är du nyfiken på vad det innebär att ha sommarpraktik i Nybro kommun? Då kan du läsa om några av årets sommarpraktikanter här!

  Nyhetsbrev om corona från Länsstyrelsen

2020-06-26 - Länsstyrelsen i Kalmar län skickar veckovis ut nyhetsbrev med aktuell lägesbild gällande coronaviruset covid-19. Nyhetsbreven skickas ut på flera olika språk.

  Reparationsarbete vecka 27

2020-06-17 - Bron vid Villagatan/ Tunnelgatan kommer vecka 27 (29 juni-5 juli) att vara avstängd för reparationsarbete. Även bron utanför Orrefors, Riveberg [...]

  Byggnation Grönvägen 2020

2020-06-11 - Arbetet med Grönvägen pågår mellan vecka 23 - vecka 28. Vi sätter om kantsten för att bredda gångbanan och förbereder för planteringar.

  Sök kulturstipendium

2020-06-09 - Fram till den 1 september finns möjlighet att söka Region Kalmar läns kulturstipendium.

  Ökad risk för våld i hemmet

2020-05-25 - Corona-pandemin har lett till att många tvingas stanna hemma. För människor som lever med våld i hemmet innebär detta en [...]

  Utmärkelser 2020

2020-05-14 - Med anledning av coronaviruset firas pristagarna i december, men vi vill redan nu ge årets pristagare varma gratulationer!

  Nybroförslaget

2020-05-11 - Ett Nybroförslag är en idé eller ett förslag från en medborgare till kommunen. Alla som är folkbokförda i Nybro kommun kan rösta och lämna förslag.

  Krisberedskapsveckan 2020

2020-05-08 - Krisberedskapsveckan vill lyfta människan som resurs vid kriser. När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.