Information inför besök på vård- och omsorgsboende

Regeringen har beslutat att det tillfälliga besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden upphör efter den 30 september 2020. 

Vi är mycket rädda om våra äldre och för att säkerställa besöken har vi tagit fram riktlinjer utifrån Folkhälsomyndigheten rekommendationer och Socialstyrelsens föreskrifter.

Samspelet mellan boende, personal och närstående kommer att vara viktigt för att skapa ett hållbart och säkert sätt att ta emot dig som nu vill träffa nära och kära.

Övergripande gäller att:

 • hålla avstånd på minst 2 meter och ta personligt ansvar
 • stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld
 • tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder
 • hosta och nys i armvecket
 • rör inte ansiktet med dina händer

Inför besöket på vård- och omsorgsboendet:

 • Kontakta personalen genom att ringa på klocka/telefon innan du går in på boendet. Personalen kommer som försiktighetsåtgärd att fråga besökare angående förkylningssymtom och svara på eventuella frågor kring besöket.
 • Vi vill att du använder handsprit eller tvättar händerna både innan och efter ditt besök. Det kommer att finnas desinfektionsmedel och/eller möjlighet att tvätta dem vid ingången.
 • Det är av yttersta vikt att besökare håller ett behörigt avstånd på minst 2 meter. Besökare ansvarar för att avståndet hålls.
 • Träffas hellre utomhus än inomhus om vädret tillåter. Risken för smitta är liten när man umgås utomhus – men tänk på att hålla ett avstånd till andra.
 • Vid önskemål kan skyddsutrustning erhållas. Vänligen kontakta personal.
 • Besök på boende sker endast i den anhöriges lägenhet.
 • Antalet besökande bör begränsas till högst två personer per besökstillfälle.

Vid eventuella utbrott av covid-19 kan dessa besöksrutiner komma att ändras.

Pandemin är inte över och därför är det viktigt vi alla även i höst fortsätter att följa  Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi vädjar till besökare om att fortsätta hålla avstånd. Alla har ett ansvar att begränsa smittspridningen av covid-19.

Dela gärna med dig av den här informationen till dina vänner och bekanta.

Håll i och håll ut!

 Till samlingssidan om coronaviruset covid-19

Datum för publicering | ändrad: 2020-09-30 | skapad: 2020-09-29

Nyheter

  Lediga villatomter i Hanemåla

2020-10-26 - Det finns fortfarande naturnära villatomter kvar i Hanemåla. Med Svartbäcksmåla aktivitetsområde som närmaste granne är närheten till naturen är märkbar!

  Lovaktiviteter

2020-10-22 - Höstlovet är här! Kolla in vad som händer under respektive dag och välj det som passar dig bäst.

  Hjärtstartare

2020-10-20 - Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp.

  Låna utan att besöka biblioteket

2020-10-16 - För dig som har svårt att ta dig till biblioteket på egen hand finns bland annat möjlighet att få böcker levererade hem till dörren.

  Nyhetsbrev om corona från Länsstyrelsen

2020-10-14 - Krissamverkan Kalmar län skickar löpande ut nyhetsbrev med aktuell lägesbild gällande coronaviruset covid-19. Nyhetsbreven skickas ut på flera olika språk.

  Älgjakt

2020-10-09 - Måndagen den 12 oktober inleds årets älgjakt i Kalmar län. När du vistas i naturen behöver du vara extra uppmärksam.

  Ståtlig gran sökes

2020-10-06 - Gatuenheten söker efter en stor och ståtlig julgran som ska pryda torget i Nybro under december. Har du eller någon du känner den perfekta granen?

  20-11-05 Starta eget information

2020-10-02 - Starta eget information för dig som är på väg att starta, nyligen har startat företag eller fortfarande känner dig som nybliven företagare.

  Allmänhetens åkning i Liljas Arena

2020-10-01 - Lördag den 3 oktober är det dags för allmänhetens åkning att rulla igång igen. Kostnadsfritt och öppet för alla som vill åka skridskor.

  Hela Sverige plockar skräp!

2020-09-14 - Lördag 19 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2020. Gör något stort, plocka lite skräp!

  Unga coronaambassadörer sökes

2020-09-10 - Krissamverkan Kalmar län söker gymnasieungdomar för att bli coronaambassadörer. Uppdraget är att informera andra ungdomar om coronaviruset.

  Hållbarhetsvecka

2020-08-31 - Hållbarhetsveckan – Gott liv pågår mellan 31 augusti och 6 september.

  På egna ben

2020-08-13 - På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som är uppbyggd som en poängjakt.

  Upplev Nybro på sju dagar

2020-08-10 - Fram till sista augusti kan du tävla om fina priser genom att besöka tre av våra vandringsleder och sjöar under sju dagar.

  Släng inte matrester i naturen

2020-08-06 - Allmänheten kan hjälpa till att förhindra att afrikansk svinpest sprids till Sverige genom att slänga matrester i soptunnan och inte i naturen.

  Sommarpraktik i Nybro kommun

2020-07-01 - Är du nyfiken på vad det innebär att ha sommarpraktik i Nybro kommun? Då kan du läsa om några av årets sommarpraktikanter här!

  Naturvårdsbränningar

2020-08-20 - Fredag 21 augusti planeras naturvårdsbränning att genomföras i ett område vid Mosjön, söder om Nybro.