Hjärtstartare

Varje dag får fler än 20 personer i Sverige plötsligt oväntat hjärtstopp. En majoritet av dessa äger rum utanför våra sjukhus. Det vill säga i våra hem, utomhus och i offentliga lokaler.

Därför är det viktigt att det finns hjärtstartare nära till hands, att många vet var de finns och har kunskap om att de är enkla att använda.

 Sammanställning av alla hjärtstartare i kommunen

Runt om i Nybro kommun finns ett 30-tal hjärtstartare utplacerade. Hjärtstartarna är till för alla, och alla får använda dem. Du kan rädda liv om du vågar ge hjärt- och lungräddning vid ett hjärtstopp!

Här finns kommunens hjärtstartare

 • Kommunhuset, på väggen bredvid medborgarkontoret
 • Svartbäcksmåla, vid röda värmestugan
 • Jutegården, på väggen vänster om entrén
 • Lilja arena, på pelare vid ståplatsläktaren
 • Viktoriavallen, i vaktmästeriet
 • Resecentrum, på väggen i väntsalen
 • Kristallen
 • Strandvägen, på väggen vid varmvattenbassängen
 • Simhallen, i receptionen

Det första du måste göra

Om du misstänker att någon drabbats av ett hjärtstopp:

 1. Ring 112 för att kalla på ambulans.
 2. Kalla på hjälp: Du måste också försöka få hjälp av människor omkring dig och den drabbade.
 3. Ge hjärt- och lungräddning. Tryck ned personens bröstkorg (bröstkompressioner) rytmiskt. Ge även konstgjord andning. På så sätt syresätts blodet som cirkuleras. Finns det en hjärtstartare i närheten ökar chanserna för den drabbade att överleva.
 4. När du larmat 112 och de förstått att det rör sig om ett hjärtstopp kommer du via telefonen att få instruktioner av larmoperatören i hur du utför hjärt- och lungräddning.

Vad är en hjärtstartare?
En hjärtstartare är en maskin som känner av hjärtverksamheten och om det är nödvändigt – levererar en strömstöt mot hjärtat. På detta sätt kan maskinen återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

Enkel att använda
Vem som helst kan använda en hjärtstartare. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner på svenska som är lätta att följa. Den protesterar om personen du försöker använda den på inte har drabbats av hjärtstopp.

Låna hjärtstartare vid arrangemang
Vid större arrangemang kan föreningar låna en hjärtstartare.
Då kontaktar du sport- och fritid på 0481-450 00,  fritid@nybro.se.

Kontaktperson
Skulle du upptäcka fel på någon hjärtstartare eller vill ha mer information,
kontakta  maria.ringdahl@nybro.se, 0481-45438.

Datum för publicering | skapad: 2020-10-20

Nyheter

  En vecka fri från våld

2020-11-23 - Den 23-29 november uppmärksammar Nybro kommun det nationella initiativet "En vecka fri från våld".

  Nyhetsbrev från näringslivsenheten

2020-11-13 - I nyhetsbrevet finns information, råd och tips för företagare. Bland annat om att handla lokalt, omställningsstöd och föreskrifter till serveringsställen.

  Arkivens dag - Svart på vitt

2020-11-10 - Enligt tradition är det Arkivens dag den andra lördagen i november. Nybros kommunarkiv har valt att skildra amatörfotografen Lisa Mattson.

  Vill du hjälpa en medmänniska?

2020-11-10 - Att vara god man är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag. Du hjälper en person att få en välfungerande vardag, bevaka personens intressen och rättigheter.

  Nyhetsbrev om corona

2020-11-09 - Nyhetsbrev med viktig information om coronaviruset i Kalmar län. Ges ut på flera olika språk. Bland annat lättläst svenska, arabiska, dari och somaliska.

  Bus eller virus?

2020-10-28 - Coronapandemin tar inte höstlov! I år är det bättre att köpa eget godis till halloween och endast fira med de närmaste.

  Lediga villatomter i Hanemåla

2020-10-26 - Det finns fortfarande naturnära villatomter kvar i Hanemåla. Med Svartbäcksmåla aktivitetsområde som närmaste granne är närheten till naturen är märkbar!

  Hjärtstartare

2020-10-20 - Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp.

  Låna utan att besöka biblioteket

2020-10-16 - För dig som har svårt att ta dig till biblioteket på egen hand finns bland annat möjlighet att få böcker levererade hem till dörren.

  Älgjakt

2020-10-09 - Måndagen den 12 oktober inleds årets älgjakt i Kalmar län. När du vistas i naturen behöver du vara extra uppmärksam.

  Ståtlig gran sökes

2020-10-06 - Gatuenheten söker efter en stor och ståtlig julgran som ska pryda torget i Nybro under december. Har du eller någon du känner den perfekta granen?

  20-11-05 Starta eget information

2020-10-02 - Starta eget information för dig som är på väg att starta, nyligen har startat företag eller fortfarande känner dig som nybliven företagare.

  Allmänhetens åkning i Liljas Arena

2020-10-01 - Lördag den 3 oktober är det dags för allmänhetens åkning att rulla igång igen. Kostnadsfritt och öppet för alla som vill åka skridskor.

  Hela Sverige plockar skräp!

2020-09-14 - Lördag 19 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2020. Gör något stort, plocka lite skräp!

  Unga coronaambassadörer sökes

2020-09-10 - Krissamverkan Kalmar län söker gymnasieungdomar för att bli coronaambassadörer. Uppdraget är att informera andra ungdomar om coronaviruset.

  Hållbarhetsvecka

2020-08-31 - Hållbarhetsveckan – Gott liv pågår mellan 31 augusti och 6 september.