Aktuellt läge i Nybro kommun – covid-19

Just nu upplever Kalmar län den högsta ökningen av antal konstaterade smittade i covid-19 sedan pandemin startade. I Nybro kommuns verksamheter är det främst inom skol- och förskoleverksamheter som smitta har rapporterats.

Smittspridningen går oroväckande snabbt och läget kan komma att förändras med kort varsel. Det går inte att utskilja någon tydlig koncentration av smitta vid någon specifik skola eller förskola. Fallen är spridda över hela kommunen.

Då det finns en pågående och tydlig samhällssmitta i Nybro kommun är det svårt att hålla information om var smittan finns uppdaterad här på nybro.se. Därför väljer Nybro kommun att inte gå ut med en lista med vilka skolor och förskolor som för närvarande har fall. Istället får vårdnadshavare som har barn på enheter med konstaterad smitta information från skolan eller förskolans rektor.

Vi ber alla kommuninvånare att utgå ifrån att smittan finns i hela Nybro kommun och följa Region Kalmars rekommendationer.

  • När en person i ditt hushåll är sjuk med snuva, hosta, feber eller andra symtom på covid-19, ska den som är sjuk isolera sig i hemmet.
  • Om testet visar att man har covid-19 kan återgång till arbete, skola och annan verksamhet ske om man tillfrisknat och minst sju dygn har gått sedan insjuknandet. De två sista dygnen ska ha varit utan feber och med gott allmäntillstånd. Detta gäller även om man har kvar enstaka lindriga restsymtom (lätt hosta och snuva eller lukt- och smakbortfall) och baseras på bedömningen att individer med ett normalt tillfrisknande inte smittar andra med covid-19 efter sju dygn.
  • Det är Region Kalmar som ansvarar för provtagning samt smittspårning kring covid-19. Deras verksamheter har för tillfället mycket att göra men har fortfarande kapacitet att utföra sitt arbete.

Nybro kommuns skolor och förskolor följer Folkhälsomyndighetens och Skolverkets rekommendationer. Om det blir aktuellt att stänga någon verksamhet kommer det beslutet tas i samråd med smittskyddsläkaren i Region Kalmar.

Inom Nybro kommuns vård- och omsorgsverksamheter så finns det idag 4 november ingen konstaterad smitta.

Nybro kommun vill att så många som möjligt håller sig friska, och vill påminna om att även om du själv inte blir så sjuk kan andra i din närhet bli allvarligt sjuka.

• Stanna hemma om du är sjuk eller har symtom
• Håll avstånd
• Tvätta händerna
• Testa dig om du har symtom

 Läs mer på Region Kalmars webbplats
 Läs Nybro kommuns samlade coronainformation

Datum för publicering | ändrad: 2020-11-12 | skapad: 2020-11-04

Nyheter

  En vecka fri från våld

2020-11-23 - Den 23-29 november uppmärksammar Nybro kommun det nationella initiativet "En vecka fri från våld".

  Nyhetsbrev från näringslivsenheten

2020-11-13 - I nyhetsbrevet finns information, råd och tips för företagare. Bland annat om att handla lokalt, omställningsstöd och föreskrifter till serveringsställen.

  Arkivens dag - Svart på vitt

2020-11-10 - Enligt tradition är det Arkivens dag den andra lördagen i november. Nybros kommunarkiv har valt att skildra amatörfotografen Lisa Mattson.

  Vill du hjälpa en medmänniska?

2020-11-10 - Att vara god man är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag. Du hjälper en person att få en välfungerande vardag, bevaka personens intressen och rättigheter.

  Nyhetsbrev om corona

2020-11-09 - Nyhetsbrev med viktig information om coronaviruset i Kalmar län. Ges ut på flera olika språk. Bland annat lättläst svenska, arabiska, dari och somaliska.

  Bus eller virus?

2020-10-28 - Coronapandemin tar inte höstlov! I år är det bättre att köpa eget godis till halloween och endast fira med de närmaste.

  Lediga villatomter i Hanemåla

2020-10-26 - Det finns fortfarande naturnära villatomter kvar i Hanemåla. Med Svartbäcksmåla aktivitetsområde som närmaste granne är närheten till naturen är märkbar!

  Hjärtstartare

2020-10-20 - Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp.

  Låna utan att besöka biblioteket

2020-10-16 - För dig som har svårt att ta dig till biblioteket på egen hand finns bland annat möjlighet att få böcker levererade hem till dörren.

  Älgjakt

2020-10-09 - Måndagen den 12 oktober inleds årets älgjakt i Kalmar län. När du vistas i naturen behöver du vara extra uppmärksam.

  Ståtlig gran sökes

2020-10-06 - Gatuenheten söker efter en stor och ståtlig julgran som ska pryda torget i Nybro under december. Har du eller någon du känner den perfekta granen?

  20-11-05 Starta eget information

2020-10-02 - Starta eget information för dig som är på väg att starta, nyligen har startat företag eller fortfarande känner dig som nybliven företagare.

  Allmänhetens åkning i Liljas Arena

2020-10-01 - Lördag den 3 oktober är det dags för allmänhetens åkning att rulla igång igen. Kostnadsfritt och öppet för alla som vill åka skridskor.

  Hela Sverige plockar skräp!

2020-09-14 - Lördag 19 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2020. Gör något stort, plocka lite skräp!

  Unga coronaambassadörer sökes

2020-09-10 - Krissamverkan Kalmar län söker gymnasieungdomar för att bli coronaambassadörer. Uppdraget är att informera andra ungdomar om coronaviruset.

  Hållbarhetsvecka

2020-08-31 - Hållbarhetsveckan – Gott liv pågår mellan 31 augusti och 6 september.