2019-08-29 Matsedeln

Hej! Min synpunkt är att varje dag finns det ALLTID ett vegetariskt alternativ i matsalen, men de dagar det är något vegetariskt finns det ju ALDRIG kött att ta? Det finns ju jätte många som inte gillar vegetarisk mat. Hur ser ni på detta och jag hoppas ni gör något åt det, för det är ej kul att vara hungrig i skolan.

Maria Andersson, måltidschef har svarat

Hej och tack för din synpunkt!

I Nybro kommun har vi en Policy antagen av Kommunfullmäktige i den kan man läsa om synsättet på kommunens mat och måltider. Där står det följande ”Hänsyn till folkhälsa och miljö ska utgöra grunden för val av livsmedel och utformning av måltider. All produktion, hantering och servering av mat ska präglas av kvalitets-, säkerhets- och servicetänkande. Vidare ska mat- och måltidspolicyn bidra till att sprida kunskap och information om regelbundna goda matvanor.” Det står även ”Inriktningen är att välja livsmedel som är bra för miljön, hälsan och ur djurskyddssynpunkt

På livsmedelsverkets hemsida kan du läsa följande. ” Enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning äter vi ungefär 50-55 kg kött per person och år i Sverige.

Samtidigt är kött det livsmedel som påverkar miljön mest. Därför kan det få stor effekt om man minskar på köttportionerna eller byter ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska alternativ”. ”Kött är i och för sig en av våra viktigaste järnkällor och en bra källa till protein, men ur hälsosynpunkt finns det inga skäl att äta så mycket kött som vi gör idag. Tvärtom är det bra att dra ner på kött och charkprodukter, eftersom det bl.a. kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer. I jämförelse med andra länder står sig svensk köttproduktion väl både när det gäller djuromsorg och användning av antibiotika.”

Självklart vill vi inte att någon ska gå hungrig i skolan då maten är en förutsättning för att orka med en hel skoldag. Att våga prova att äta mat man kanske inte serveras hemma är även det ett lärande. Fler och fler lagar vegetarisk mat hemma men fortfarande så är det för många som bara äter vegetariskt i skolan vilket gör skolmatens vegetariska dagar ännu viktigare. Jag hoppas att du vågar prova den vegetariska maten och kanske finner du någon rätt du tycker om. Förmedla gärna på matråden om det finns någon/några vegetariska rätter du tycker om som kanske saknas på matsedeln idag.

Med vänliga hälsningar
Maria Andersson

Datum för publicering | ändrad: 2019-09-04 | skapad: 2019-08-29

Inkomna synpunkter