Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Skolfrånvaro

För dig som är förälder till ett barn eller en ungdom som inte är i skolan.

Alla barn har rätt till utbildning och i Sverige har vi lagstadgad skolplikt. Vi vet att skolgången har enormt stor betydelse för elevernas framtid. Det är viktigt att det finns ett välfungerande närvarosystem. Du som förälder ska veta att skolan alltid kontaktar dig, om ditt barn inte dyker upp i skolan. Skolan måste veta att du som förälder tar kontakt med skolan så snart ditt barn inte kan komma till skolan. Det är vårdnadshavarnas ansvar att eleverna kommer till skolan.

Skolfrånvaro som inte har något giltigt skäl är en varningssignal, som ska tas på stort allvar. Vill inte barnet gå till skolan kan det betyda att något i skolan inte fungerar så bra som det borde.

Det kan handla om problem med kamrater, att skolarbetet känns alltför tungt och stressigt, att man inte kommer överens med någon vuxen på skolan eller något annat som kanske kan tyckas vara en liten sak, men som blir svår att handskas med för barnet/ungdomen. Oviljan att gå till skolan kan också stå för att barnet just nu inte mår bra av andra orsaker, och då är det viktigt att försöka komma till rätta med det.

Det är alltid lättare att komma till rätta med frånvaron, om den inte pågått under en längre tid. Ta kontakt med barnets lärare, skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog så snart du ser att ditt barn vill undvika att gå till skolan. Du kan självklart också vända dig till skolans rektor.

Vi skiljer på skolk, som handlar om ogiltig frånvaro, där barnet försöker dölja frånvaron för föräldrarna, och skolvägran, där föräldrarna oftast känner till frånvaron och barnen vill ha föräldrarnas stöd att vara hemma. Att vara i skolan är då ofta förknippat med oro, ångest, nedstämdhet och kanske magont och huvudvärk. Åtgärderna för att komma till rätta med problemen är lite olika.

Du kan alltid vända dig till barnets lärare och rektor samt skolans elevhälsa(specialpedagoger, skolsköterska, skolkurator och skolpsykolog) för att få hjälp.

1177 – Problem i skolan och ogiltig skolfrånvaro
BRIS vuxentelefon om barn 077-150 50 50
Föreningen Minds föräldratelefon 020-852 000

Kontakta oss

Individ- och familjeförvaltningen

Om du har frågor inom individ- och familjeförvaltningens verksamhetsområden kan du kontakta vår reception
på telefon 0481-451 22.
Våra öppettider är: måndag och onsdag 08.30-12.00, tisdag och torsdag 08.30-16.00, fredag 08.30-14.30.
Lunchstängt 12.00-13.00 (tisdag, torsdag, fredag).

Verksamhetsområden:

  • Familj, barn och ungdom
  • Funktionsnedsättning
  • Skadligt bruk och beroende
  • Psykisk ohälsa
  • Socialt och ekonomiskt stöd

Det går även bra att skicka ett meddelande via vår e-tjänst

Besöksadress: Kommunhuset Balder, Dunderbergsgatan 2, 382 80 Nybro

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000