Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Ilska – du som förälder

För dig som är förälder till ett barn eller en ungdom som har svårt att hantera sina känslor.

Barn som får utbrott och blir arg gör ofta detta utifrån en frustration över att inte förstå och hänga med i det som händer. Förståelse för ord, instruktioner, andra människor och sammanhang kräver flera tankemoment. Barns hjärnor utvecklas på olika sätt i olika åldrar. Dessutom utvecklas barn olika snabbt. Ibland kan det vara lätt att tro att barnen kan och förstår mer än vad de faktiskt gör.

Du som förälder kan fundera kring vilka situationer som leder till utbrott och ilska hos ditt barn. Finns det något som du kan påverka eller göra annorlunda i hur du pratar eller styr situationen? Märker du någon skillnad på ditt barn om du sitter eller står när du pratar med ditt barn? Märker du någon skillnad om du frågar ditt barn om det förstod vad du sa och ber ditt barn berätta tillbaka till dig?

Om ditt barn är i förskoleåldern kan du ta kontakt med Barnhälsovården för stöd och rådgivning kring hur du kan göra. Du kan även prata med ditt barns förskolepedagoger kring förhållningssätt och strategier.

Du som är förälder till ett skolbarn kan ta med skolsköterska, kurator, skolpsykolog och lärare på ditt barns skola för att ditt barn ska få stöd och hjälp i sin skolsituation.

I kommunen anordnas COPE-kurser för föräldrar till barn i olika åldrar. Tillsammans med andra föräldrar får du i grupper dela med dig av dina funderingar och känslor tillsammans med andra föräldrar. Ni får även praktisk vägledning kring olika strategier att bemöta barn på.

Du som förälder kan få hjälp genom socialtjänsten genom föräldramottagning dit du kan vända dig för att få råd och stöd. Om du har behov av mer konkret hjälp med strategier och alternativa handlingsplaner och över en längre tid kan du ansöka om familjebehandlingsinsatser.

För vissa barn kan ilska och utbrott tillsammans med andra svårigheter bero på en funktionsnedsättning eller ett funktionshinder. Då kan du och ditt barn behöva komma i kontakt med Barn –och ungdomspsykiatrin för utredning.

1177 Ilska och utbrott
Om Barn -och ungdomspsykiatrin
Socialstyrelsen – Barn som utmanar
BRIS vuxentelefon om barn 077-150 50 50
Föreningen Minds föräldratelefon 020-852 000
Barnhälsovården
Barn- och ungdomshälsan

Kontakta oss

Individ- och familjeförvaltningen

Om du har frågor inom individ- och familjeförvaltningens verksamhetsområden kan du kontakta vår reception
på telefon 0481-451 22.
Våra öppettider är: måndag och onsdag 08.30-12.00, tisdag och torsdag 08.30-16.00, fredag 08.30-14.30.
Lunchstängt 12.00-13.00 (tisdag, torsdag, fredag).

Verksamhetsområden:

  • Familj, barn och ungdom
  • Funktionsnedsättning
  • Skadligt bruk och beroende
  • Psykisk ohälsa
  • Socialt och ekonomiskt stöd

Det går även bra att skicka ett meddelande via vår e-tjänst

Besöksadress: Kommunhuset Balder, Dunderbergsgatan 2, 382 80 Nybro

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000