Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Alkohol och/eller droger

Tonårstiden innebär att kompisar och jämnåriga blir väldigt viktiga för ditt barn. Med detta följer även att ditt barn riskerar att vistas i miljöer eller med jämnåriga där det förekommer alkohol och/eller droger.

Du som förälder till en tonåring kan få hjälp och stöd i ditt föräldraskap genom COPE föräldrakurser för att få stöd och vägledning i hur du kan bemöta och sätta gränser för din tonåring. I skolans regi genomförs även förebyggande program för att motverka att tonåringar använder alkohol och droger.

Eftersom tonåringar vistas mycket utanför hemmet är det även där vuxna behöver finnas på kvällar och helger. Särskilt riskfyllda helger finns både polisen och socialtjänstens fältare ute i samhället för att uppsöka miljöer där man vet att ungdomar vistas för att förhindra förekomst av alkohol och/eller droger.

Om du som förälder vet eller misstänker att din tonåring använder alkohol eller droger kan du få hjälp och stöd i ditt föräldraskap på olika sätt. COPE och drogförebyggande program bygger på gruppstöd till föräldrar för hjälp till självhjälp.

Om du som föräldrar känner en stor oro för din ungdom utifrån alkohol och droger kan socialtjänsten även träda in som extra vuxna för att stötta dig som förälder. Både genom att din tonåring kan få lämna drogtester, men även genom att finnas i vardagen och hjälpa till med att ha koll på vad din tonåring gör och har för umgänge.

Tillsammans med ditt barn/ungdom kan socialtjänsten samtala kring vad som orsakar beteendet, vilka konsekvenser det har fått, i vilka situationer som den största risken finns för nyttjande av droger samt hjälpa ditt barn/ungdom att utveckla alternativa strategier.

1177 Riskbruk och missbruk
BRIS för vuxna – Fakta om alkohol och droger
BRIS vuxentelefon om barn 077-150 50 50
Föreningen Minds föräldratelefon 020-852 000

Kontakta oss

Individ- och familjeförvaltningen

Om du har frågor inom individ- och familjeförvaltningens verksamhetsområden kan du kontakta vår reception
på telefon 0481-451 22.
Våra öppettider är: måndag och onsdag 08.30-12.00, tisdag och torsdag 08.30-16.00, fredag 08.30-14.30.
Lunchstängt 12.00-13.00.

Verksamhetsområden:

  • Familj, barn och ungdom
  • Funktionsnedsättning
  • Skadligt bruk och beroende
  • Psykisk ohälsa
  • Socialt och ekonomiskt stöd

Det går även bra att skicka ett meddelande via vår e-tjänst

Besöksadress: Kommunhuset Balder, Dunderbergsgatan 2, 382 80 Nybro

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000