Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Alkohol och/eller droger – Barn och unga

För dig som är barn eller ungdom och som använder alkohol och/eller droger.

Att vara tonåring är inte lätt. Det är många nya saker som händer i dig och omkring dig. De allra flesta tonåringar känner sig ledsna, oroliga, deppiga eller stressade någon gång under tonårstiden.

Du vet att lagen säger att du inte får dricka alkohol förrän du har fyllt 18 år, och du är begåvad nog att veta att du kan bli alkoholförgiftad om du dricker för mycket och att det är riktigt farligt.

Eftersom du har valt att titta under den här rubriken har du redan provat alkohol eller droger. Har du vågat fylla i iqs test? (iq.se) Vad fick du för svar?

Det finns en annan sak med drickande eller med att ta droger som du kanske inte har tänkt på… Har du någon gång känt dig riktigt ledsen, deppig, stressad eller orolig och märkt att alkoholen eller drogen får dig att inte känna dig så längre? Det blir ett sätt att stänga av. Känner du igen dig? I så fall ska du ta en liten funderare på om du tror att det går snabbt eller långsamt för dig att fler och fler gånger dricka mer och mer alkohol eller ta mer och mer droger. För risken är väldigt stor att det blir så, frågan är bara hur snabbt det går.

Hos socialtjänsten kan du få hjälp att bryta ditt riskbruk innan det blir ett missbruk, eller att bryta ett missbruk om detta redan har hänt. I samtal får du hjälp med att fundera igenom vad det är som gör att du använder droger, vad som triggar dig och hur du då kan göra för att undvika sådana situationer. Du får även hjälp med att utveckla andra sätt att hantera de jobbiga känslor eller situationer som gör att du känner behov av att ta droger.

Att använda droger kan föra med sig att du kommer i konflikt med din familj, det kan också vara så att du känner att dina problem kommer från din familj från början. Att känna en närhet till familjen, att prata med varandra och få stöd är viktigt för att du ska kunna förändra dina vanor, tankar och känslor om dig själv. Därför jobbar socialtjänsten både med dig enskilt och med dig tillsammans med dina föräldrar i s.k. familjesamtal.

1177 Riskbruk och missbruk
UMO – Ungdomsmottagningen på nätet
Drugsmart
Barnens hjälptelefon (BRIS) 116 111 (Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)
Röda korsets jourhavande kompis (Jourchatt)
Självmordsupplysningen (Chatt och forum)

Kontakta oss

Individ- och familjeförvaltningen

Om du har frågor inom individ- och familjeförvaltningens verksamhetsområden kan du kontakta vår reception
på telefon 0481-451 22.
Våra öppettider är: måndag och onsdag 08.30-12.00, tisdag och torsdag 08.30-16.00, fredag 08.30-14.30.
Lunchstängt 12.00-13.00 (tisdag, torsdag, fredag).

Verksamhetsområden:

  • Familj, barn och ungdom
  • Funktionsnedsättning
  • Skadligt bruk och beroende
  • Psykisk ohälsa
  • Socialt och ekonomiskt stöd

Det går även bra att skicka ett meddelande via vår e-tjänst

Besöksadress: Kommunhuset Balder, Dunderbergsgatan 2, 382 80 Nybro

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000