Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Brandfarlig vätska

Bilden beskriver vilka mängder av brandfarlig vätska sonm får förvaras i hemmiljö
Bilden publiceras med tillstånd av MSB

Här kan du läsa vad som gäller för dig som är privatperson och vill förvara brandfarlig vätska i ditt hem.

Tillstånd

Du som privatperson får ha högst 100 liter brandfarlig vätska med en flampunkt vid högst 60 grader hemma. Drivmedel i fordon och reservdunk räknas inte in i detta. Du får också förvara upp till 10 000 liter brandfarlig vätska med flampunkt mellan 60 grader och 100 grader (eldningsolja).

Om du har behov av mer än detta måste du söka tillstånd för hanteringen. Tillståndet söker du hos räddningstjänsten.

Enbostadshus

I enbostadshus får du ha brandfarlig vätska i ditt garage, i ett fristående förråd, i ett ventilerat utrymme i källare och i bostadsdelen. I bostadsdelen får vätska förvaras i behållare om högst 10 liter. På vinden får du inte förvara brandfarlig vätska.

Flerbostadshus

Du får förvara brandfarlig vätska i din lägenhet och balkong, om den inte är inglasad, eller i ett fristående garage för flera hushåll. Du måste dock se till att vätskan är oåtkomlig för obehöriga. I inbyggt garage får du endast ha vätska i fordonets tank plus en reservdunk. På din balkong får du bara ha vätska som förvaras i behållare på högst 25 liter.

I lägenheten gäller samma regler som i småhus det vill säga behållare om högst 10 liter. Du får inte ha brandfarlig vätska i ditt förråd i källaren eller på vinden.

Hushållsbehov

Tänk på att du bara får förvara brandfarliga vätskor för det egna hushållets behov. Du får alltså inte förvara brandfarliga vätskor åt någon annan.

Vill du läsa mer om brandfarliga vätskor i hem och fritidsmiljö?

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000