Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Var med och gör skillnad som kontaktperson

Var med och gör skillnad som kontaktperson

En givande och meningsfull uppgift som verkligen kan göra en stor skillnad i en ung människas liv. Så beskriver William Franzen sitt uppdrag som kontaktperson. Här delar han med sig av sina erfarenheter till oss och berättar varför han tycker att fler borde överväga att ta på sig detta viktiga uppdrag.

Att vara kontaktperson innebär att du på din fritid träffar ett barn eller ungdom med en viss regelbundenhet och att ni gör aktiviteter tillsammans. Du blir en extra vuxen att vända sig till. Vanligtvis ses ni 2–4 tillfällen i månaden. Uppdragets innehåll kan variera, men oftast handlar det om att göra vanliga saker tillsammans som till exempel att träna, ta en fika eller gå på bio.

– Att vara kontaktperson är underbart! Det kan vara tufft när man ska hitta rätt, men när man gör det är det fantastiskt, säger William. Som kontaktperson får man verkligen vara med och hjälpa en person att utvecklas och nå sina mål.

En fantastisk möjlighet att göra skillnad

Du behöver inte ha någon särskild utbildning för att bli kontaktperson. Det viktiga är att du har tid över i vardagen till att engagera dig i en annan människas liv och känner att du vill göra skillnad för någon annan människa.

– Jag fick tips om att bli kontaktperson och tyckte det lät intressant, säger William. Det beslutet har jag aldrig ångrat.

En noggrann urvalsprocess

För att bli kontaktperson blir man kontaktad av individ- och familjeförvaltningen och får komma på intervju. De gör också en koll i brottsregistret för att säkerställa att man är lämplig för uppdraget. Därefter matchas man med rätt person, till exempel utefter intressen. Det är viktigt för att det ska bli så bra som möjligt.

– Första gången vi träffades var hos socialtjänsten där vi tillsammans planerade hur vi ville lägga upp våra träffar, berättar William. Det var en bra start.

Stöd och vägledning

William har hela tiden fått väldigt bra stöd av handläggarna i sitt uppdrag.

– De finns alltid där för att hjälpa till och svara på frågor som kan uppstå längs vägen, säger han.

Meningsfulla aktiviteter

Personen som William är kontaktperson åt är väldigt sportintresserad.

– Vi brukar kolla på hockey eller fotboll, spela pingis eller discgolf. Ibland går vi ut och äter, eller så ses vi bara och tar det lugnt, berättar han.

Kommunen ger också ett bidrag för aktiviteter, vilket gör det möjligt att hitta på roliga och meningsfulla saker tillsammans.

Att vara kontaktperson är en fantastisk möjlighet att göra skillnad i någons liv samtidigt som man får uppleva nya saker tillsammans. William uppmanar alla som är intresserade att kontakta individ- och familjeförvaltningen för mer information.

– Det är verkligen ett uppdrag där du är med och gör skillnad i någons liv, samtidigt som du själv får så mycket tillbaka!

Uppdrag som kontaktperson, kontaktfamilj eller familjehem.

Anmäl ditt intresse

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.