Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Upplevelseverkstad ska locka fler till vård och omsorg

Linn Augustsson, enhetschef Nybro kommun, på besök hos kompetenscentrum Länssjukhuset Kalmar.

I januari är det dags för två klasser från Paradiset och Alsterbro att delta på Vård- och omsorgscollege upplevelseverkstad.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Syfte med upplevelseverkstaden är att få högstadieelever att bli mer medvetna om vad det innebär att arbeta inom vård- och omsorgssektorn och att väcka intresse att söka till en vård- och omsorgsutbildning på gymnasiet. Upplevelseverkstaden genomförs på kompetenscentrum, länssjukhuset i Kalmar. Fokus på dagarna är att ”känna, göra, prova på och uppleva” yrket, istället för att bara iaktta eller höra information.

Det här var ett upplägg som gillades av förra årets elever – i utvärderingen tyckte de att dagen var full av olika och utvecklande stationer. Även detta året blir det en dag i högt tempo. Eleverna kommer att få testa venprovstagning, att ta blodtryck, det blir HLR – race, mingel med elevambassadörer från gymnasieutbildningarna, testa tecken som stöd, förflyttning med glidlakan och lift samt ett rullstolsrace.

Linn Augustsson är enhetschef på Nybro kommun och engagerad i frågorna kring kompetensförsörjning. Hon är en av kommunens representanter i Vård- och omsorgscollege.

Vi behöver jobba med kompetensförsörjningen, säger Linn. Om vi ska få fler yngre att välja vård och omsorgsyrkena, då behöver vi börja i tid. Det vi gör idag påverkar bemanningen inom vård och omsorg på lång sikt.

Intresset från skolorna har varit stort och platserna på årets upplevelseverkstad är uppbokat. Från Nybro kommun deltar två klasser från Alsterbro och Paradisskolan.

Det är extra roligt att ha med unga från vår kommun i år, säger Linn. Vi vill visa att man som undersköterska kan jobba inom många olika områden. Det är ett brett yrke där man själv kan utvecklas och som har stora möjligheter till jobb.

Fakta Vård- och omsorgscollege:

  • En samverkansform mellan arbetsgivare och utbildning för en tryggad kompetensförsörjning i vård och omsorg.
  • Samverkar för kvalitativa vård- och omsorgsutbildningar som matchar arbetslivets behov.
  • Samverkansparter är alla länets kommuner, Region Kalmar län, Kalmarsunds gymnasieförbund och kommunal.
  • VO-College finns både lokalt, regionalt och nationellt.
  • Exempel på aktiviteter i VO-College är: handledarutbildning, språkombudsutbildning, diplom, APL (arbetsplatsförlagt lärande), validering och upplevelseverkstad.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.