Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Tillgång till internet och fibernät – i hela Nybro kommun

Tillgång till internet och fibernät – i hela Nybro kommun

Under det senaste året har pandemin visat hur viktigt bredband är i samhällets infrastruktur. Det har varit helt avgörande för distansarbete, distansundervisning och sjukvård. Välfungerande och stabilt internet är förutsättning för framtiden och en trygghet som alla ska kunna ta del av.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

I Nybro kommun finns möjligheter för den som vill skapa, bygga, förändra, uppleva och utvecklas. För en fortsatt positiv utveckling, på såväl landsbygd som tätort, är snabb och säker tillgång till internet en förutsättning.

Dagens digitala livsstil kräver ett internet som alltid är tillgängligt, både idag och i framtiden. Det är via fiberkabel man kan få tillgång till internet, TV, telefoni, med mera. Allt som går att överföra digitalt.

2015 togs ett politiskt beslut om att hela Nybro kommun ska kunna koppla upp sig via fiber. Initiativet är i det hela en stor samhällsnytta.

Sedan fiberutbyggnaden startade i Nybro kommun år 2015 har det grävts sammanlagt cirka 100 mil. Arbetet görs i samverkan med det kommunägda bolaget Nybro Energi.

Under föregående år kopplades Flerohopp upp och blev då den sista tätorten att anslutas till fiber genom Nybro Energi. Fokus ligger nu på att få klart utbyggnaden på landsbygden. Det betyder att samtliga landsbygdsområden i kommunen sedan erbjuds tillgång till bredbandsuppkoppling – med 1000 Mb kapacitet.

– Vi har inte nekat någon som ansökt om en fiberuppkoppling. En kund berättade att hen inte hade fiber i sitt fasta boende i en annan kommun, men nu har fiber i sitt fritidsboende hos oss i Nybro kommun. Det blir vi ju lite extra stolta över att höra! Att vi kunnat erbjuda våra kunder det hos oss, säger Håkan Dahlgren, VD på Nybro Energi.

Projektet stöds av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Genom Jordbruksverkets stöd har Nybro Energi delvis finansierat fibernätet.

PTS Bredbandskartläggning visar att Nybro kommun hamnar på plats 29 av Sveriges 290 kommuner vad gäller utbyggnad av snabbt bredband på landsbygden.

Fibernät i Nybro kommun

  • Kopparnätet monteras nu ner och ersätts med fiber från Nybro Energi.
  • Alla företagare och boende i Nybro kommun ska få möjlighet att ansluta sig till fiber, så väl på landsbygden och i tätorterna.
  • Nybro kommun är på plats 29 av 290 kommuner vad gäller utbyggnad av snabbt bredband på landsbygden (2020).
  • I Nybro kommun har fibernätets utbyggnad delvis finansierats genom Jordbruksverkets stöd.

Följ gärna projektet på nybroenergi.se/fibernat.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.